Treriksröset, Sør-Varanger

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För Treriksröset Sverige-Norge-Finland, se Treriksröset. För andra treriksrösen, se Trelandspunkt.
Treriksröset (Treriksrøysa)
Gränsröse
Russia-Norway-Finland border.jpg
Länder Finland Finland, Norge Norge, Ryssland Ryssland
Koordinater 69°3′6.4″N 28°55′44.6″Ö / 69.051778°N 28.929056°Ö / 69.051778; 28.929056
Material Sten
Relief Map of Norway.png
Red pog.svg
Fyra män vid Treriksröset, okänt år. Fotograf: Ellisif Wessel (1866–1949).

Treriksröset i Sør-Varanger är ett gränsröse där gränserna mellan Finland, Norge och Ryssland möts, 15 km sydöst om Nyrud i Pasvikdalen i Sør-Varangers kommun.[1] Det är den enda platsen där tre länder med tre olika tidszoner möts.[1]

Treriksröset ligger på norska sidan i Pasviks nationalpark, strax väster om berget Krokfjell (finska: Muotkavaara. ryska: Муоткавара, enaresamiska:Myetkivääri), på finska sidan söder om Vätsäri ödemarksområde. Också på ryska sidan finns här områden med skyddad natur. De skyddade områdena kring treriksröset bildar Pasvik-Inari Trilateral Park.

Det är förbjudet att röra sig runt röset eftersom passage av både Rysslands och Schengenområdets yttre gräns bara är tillåtet vid gränskontroller. Området bevakas av norska och ryska vakter. Det är dessutom förbjudet att fotografera rysk personal och militära installationer eller med teleobjektiv med en brännvidd på över 200 mm över gränsen. På norsk sida följs vandrare till röset som regel av gränsjägare för att förhindra olaglig gränspassage till Ryssland. Från finsk sida går rutten till röset via ödemarksområdet och därifrån mellan gränsen och gränszonen, eller på den norska sidan.

Det är förbjudet att prata med, men tillåtet att hälsa på eller besvara hälsningar från personer på den ryska sidan av gränsen.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Treriksrøysa – Sør-Varanger” (på norska). Store norske leksikon. https://snl.no/Treriksr%C3%B8ysa_-_S%C3%B8r-Varanger. Läst 18 juli 2017. 
  2. ^ ”Opphold i grenseområdet” (på norska). politi.no. https://www.politi.no/tjenester/riksgrensen-mellom-norge-og-russland/opphold-grenseomraadet/. Läst 18 juli 2017.