Trettondagsafton (film, 1996)

Från Wikipedia
Trettondagsafton
(Twelfth Nigh: Or What You Will)
GenreDrama, komedi
RegissörTrevor Nunn
ProducentStephen Evans
David Parfitt m.fl.
ManusTrevor Nunn, William Shakespeare
SkådespelareHelena Bonham Carter
Richard E. Grant
Nigel Hawthorne
Ben Kingsley
Mel Smith
Imelda Staunton
Toby Stephens
Imogen Stubbs
OriginalmusikShaun Davey
ProduktionsbolagRenaissance Films
Summit Entertainment
Premiär25 oktober 1996
Speltid134 minuter
LandStorbritannien, USA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Trettondagsafton (eng: Twelfth Nigh: Or What You Will) är en brittisk-amerikansk dramakomedifilm från 1996 i regi av Trevor Nunn. Filmen är baserad på William Shakespeares pjäs med samma namn. I huvudrollerna ses Imogen Stubbs, Toby Stephens, Helena Bonham-Carter och Nigel Hawthorne.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Orsino, hertigen av Illyrien är förälskad i den vackra Olivia, men hans kärlek är inte besvarad, eftersom Olivia endast vill sörja sin bortgångne bror. Efter ett skeppsbrott har Viola kommit till landet, hon klär ut sig till man och under namnet Cesario tar hon tjänst hos hertigen.

Hertigen ger henne i uppgift att gå till Olivia för att förklara henne sin kärlek, när Viola kommer dit (förklädd till man) blir Olivia förälskad i henne. Under tiden bestämmer sig Olivias släkting, baron Tobias Rap att tillsammans med Maria, Olivias kammarflicka och Baron Andreas Blek af Nosen att spela den högfärdiga Malvolio ett spratt och lyckas lura honom att Olivia är förälskad i honom.

Viola är samtidigt förälskad i hertigen. Baron Andreas Blek af Nosen uppvaktar också Olivia, och utmanar Viola på duell, men oväntat så dyker Violas tvillingbror Sebastian upp. Olivia tror att han är Viola, och de två förlovar sig. När hertigen och hans följe dyker upp hemma hos Olivia avslöjas allting, och Viola kan gifta sig med hertigen.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade svensk premiär 25 december 1996. Den är baserad på William Shakespeares pjäs med samma namn.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]