Trietanolamin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Trietanolamin
Strukturformel
Molekylmodell
Systematiskt namnTris (2-hydroxietyl) amin
Övriga namn2,2 ', 2 "-trihydroxi-trietylamin
trolamin
Kemisk formelC6H15NO3
Molmassa149,19 g/mol
UtseendeFärglös vätska
CAS-nummer102-71-6
Egenskaper
Densitet1,124 g/cm³
Löslighet (vatten)149 g/l
Smältpunkt21,6 °C
Kokpunkt335,4 °C
Faror
Huvudfara
Irriterande Irriterande
NFPA 704

NFPA 704.svg

1
2
0
 
LD505,846 g/kg (oral, mus)
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Trietanolamin, C6H15NO3, ofta förkortat TEA, är en viskös organisk förening som är både en tertiär amin och en triol. En triol är en molekyl med tre alkoholgrupper. Trietanolamin är en stark bas. Trietanolamin kan också förkortas TEOA, vilket kan bidra till att skilja den från trietylamin. Den är en hygroskopisk, färglös förening, även om den i vissa fall har gulaktig färg på grund av föroreningar och med fiskliknande lukt.

Framställning[redigera | redigera wikitext]

Trietanolamin framställs genom reaktionen av etylenoxid med vattenhaltig ammoniak, då även etanolamin och dietanolamin produceras. Förhållandet av produkterna kan regleras genom att ändra stökiometrin för reaktanterna.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Trietanolamin används i första hand som emulgeringsmedel och tensid. Den är en vanlig ingrediens i material som används för såväl industri- som konsumentprodukter. Trietanolamin neutraliserar fettsyror, justerar och buffrar pH och solubiliserar oljor och andra ingredienser, som inte är helt lösliga i vatten. Några vanliga produkter i vilka trietanolamin påträffas är tvättmedel, flytande diskmedel, vanliga rengöringsmedel, handrengöringsmedel, polish, metallbearbetningsvätskor, färger, rakkräm och tryckfärger.

Cementproduktion[redigera | redigera wikitext]

Trietanolamin används också som organiskt tillsatsmedel (0,1 vikt-.%) vid slipning av cementklinker. Det underlättar malningsprocessen genom att förhindra agglomerering och fästning av pulvret vid ytan av kulor och kvarnväggen.

Kosmetika och medicin[redigera | redigera wikitext]

Olika öronsjukdomar och infektioner behandlas med örondroppar innehåller trietanolamin-polypeptid-oleat-kondensat. Inom farmakologin, är trietanolamin den aktiva ingrediensen i vissa örondroppar som används för behandling av öronvax. Den fungerar också som en pH-balanserare i många olika kosmetiska produkter - allt från rengöringskrämer och -mjölker, hudkrämer, ögongeler, fuktmedel, schampo, rakskum etc. TEA är en ganska stark bas där en 1%-ig lösning har ett pH på cirka 10, under det att pH-värdet i huden är under pH 7.

Laboratorie och fotografering[redigera | redigera wikitext]

En annan vanlig användning av TEA är som ett komplexbildande medel för aluminiumjoner i vattenlösningar. Denna reaktion används ofta för att maskera sådana joner före komplexometriska titreringar med ett annat kelateringsmedel såsom EDTA. TEA har också använts vid fotografisk (silverhalid) bearbetning. Den har lanserats som en användbar alkali av amatörfotografer.

Holografi[redigera | redigera wikitext]

TEA används för att tillhandahålla en ökad känslighet hos hologram baserade på silverhalogenidemulsioner och som ett svällningsmedel för färgskiftning i hologram.

Strömlös plätering[redigera | redigera wikitext]

TEA är nu vanligt och användes mycket effektivt som ett komplexbildande medel för strömlös plätering.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.