Trigonellin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Trigonellin
Strukturformel
Systematiskt namn1-metylpyridinium-3-karboxylat
Övriga namnNikotinsyra N –metylbetain
Coffearin
Caffearin
Gynesin
Trigenollin
Kemisk formelC7H7NO2
Molmassa137,14 g/mol
UtseendeFärglösa prismor
CAS-nummer535-83-1
SMILESC[N+]1=CC=CC(=C1)C(=O)[O-]
Egenskaper
Löslighet (vatten)Lättlöslig
Smältpunkt230-233 °C
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Trigonellin är kemisk förening med formel C7H7NO2. Det är en zwitterjon som bildas genom metylering av kväveatomen av niacin (vitamin B3). Trigonellin är en produkt av niacinmetabolism som utsöndras i urinen hos däggdjur.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Trigonellin kristalliserar som ett monohydrat av alkohol i hygroskopiska prismor (smältpunkt 130 °C eller 218 °C [torr dec.]). Det är lättlösligt i vatten eller varm alkohol, men mindre i kall alkohol, och något i kloroform eller eter. Salterna kristalliserar som monohydroklorid i blad, svårlösliga i torr alkohol. Pikraten formar prismor (smältpunkt 198-200 °C) som är lösliga i vatten men svårlösliga i torr alkohol eller eter. Alkaloiden formar flera auriklorider, det normala saltet, B • HCl • AuCl3, utfälls när överskott av guldklorid sättes till hydrokloriden, och efter kristallisation ur utspädd saltsyra innehållande något guldklorid, har en smältpunkt av 198 °C. Kristalliserade ur vatten eller mycket utspädd saltsyra, bildar de smala nålar av B 4 • 3 HAuCl4 (smältpunkt 186 °C).

När trigonellin upphettas i slutna behållare med bariumhydroxid vid 120 °C, ger det upphov till metylamin, och om det behandlas på samma sätt med saltsyra vid 260 °C uppstår klor och nikotinsyra (en form av vitamin B3). Trigonellin är en metylbetain av nikotinsyra.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Trigonellin förekommer naturligt i frön och frukter hos en rad växter, t. ex. kaffe.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]