Trinity College, Cambridge

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Trinity College (Cambridge))
Trinity Colleges innergård.

Trinity College har flest studenter av alla college vid Universitetet i Cambridge. Det grundades av Henrik VIII 1546. Trinity är systercollege med Christ Church College vid Oxfords universitet.

Kapell och musikliv[redigera | redigera wikitext]

Interiör i Trinity Colleges kyrka.
Detta avsnitt är en sammanfattning av Ely stift § Peculiarförsamlingar inom Ely stift.

Kapellet vid Trinity College byggdes under mitten av 1500-talet, som en plats för lärarnas och studenternas dagliga andakt, och var en integrerad del av universitetsstudierna. Idag är syftet det samma, men formerna ser annorlunda ut då teologi inte längre utgör ett huvudämne för de flesta studenter, och då studenter och forskare kommer från en mångfald av trosbakgrund inklusive icke-kristna eller ateistiska inriktningar. Byggnaden används också för collegets ceremonier och andra typer av evenemang, inte minst musikaliska framträdanden.[1]

Kapellet tillhör Engelska kyrkan. Kapellet leds av en dekan som tillsammans med två kaplaner ansvarar för gudstjänstlivet och den andliga vården om studenter och lärare vid kollegiet.[2]

Den del av kapellets verksamhet som flest studenter, lärare och allmänhet kommer i kontakt med är dess musikliv, där körsång och orgelmusik spelar en framträdande roll. Verksamheten leds av en Director Musices.[2][3]

Kapellet är en peculiarförsamling, och tillhör därför inte Ely stift. Trots det finns ändå en stark samhörighet i praktiken, då universitetsprästerna behöver biskopens tillstånd för att kunna verka utanför det egna kollegiet, samt för att erhålla vigselrätt.[4] Därutöver deltar också flertalet av universitetsprästerna i präst- och teologutbildningarna, eller bedriver forskning i nära anslutning till Engelska kyrkans verksamhet och intresseområde.

Kända alumner[redigera | redigera wikitext]

Källförteckning[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Trinity College Chapel” (på engelska). Trinity College, University of Cambridge. https://www.trin.cam.ac.uk/chapel/home/. Läst 7 juli 2022. 
  2. ^ [a b] ”Who's who” (på engelska). Trinity College Chapel, University of Cambridge. http://trinitycollegechapel.com/whos-who/. Läst 7 juli 2022. 
  3. ^ ”About” (på engelska). Trinity College Chapel, University of Cambridge. http://trinitycollegechapel.com/about/. Läst 7 juli 2022. 
  4. ^ Steinberg 2013, sid. 63.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]