Triquetra

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flätad triquetra.

Triquetra är ett ord som bildats av Latinets tri- ("tre") och quetrus ("hörnad"). Från början betydde ordet "triangel" men idag betecknar den en specifik symbol bildad av tre sammanflätande bågar, ibland kombinerad med en cirkel. Tecknet symboliserar evigheten genom den flätade formen och omsluter evighetens triangel i mitten.

Geometri[redigera | redigera wikitext]

Ur topologisk och knutteoretisk synvinkel är triquetran en treklöverknut, den enklaste icke-triviala knuten. Man kan skapa den genom att förena de lösa ändarna i en överhandsknop. Den kan flätas på två olika sätt, högerhänt och vänsterhänt, och matematiskt är det fråga om två olika knutar som utgör varandras spegelbilder utan att vara isomorfa.

Fornnordisk symbolik[redigera | redigera wikitext]

Närbild på en triquetra på runsten U 937, i universitetsparken strax intill domkyrkan i Uppsala.

Triquetran har hittats på flera runstenar och nordiska mynt. Symbolen hade troligtvis en religiös betydelse för vikingarna.

På grund av dess likheter med valknuten har det föreslagits att triquetran liksom denna har varit en symbol för Oden.

Kristen symbolik[redigera | redigera wikitext]

Triquetran är främst känd som en kristen där den liksom till exempel triangeln och treklövern är en symbol för treenigheten (Fadern, Sonen och Den Helige Ande). Den är vanlig på keltiska kors och annan konst från den keltiska kyrkan. Symbolen kan ses som tre ihopflätade stiliserade fiskar, så kallade ICHTHYS-symboler. Ichthys är den äldsta symbolen för Jesus och kristendomen. Triquetran har också likheter med flera andra kristna treenighetssymboler.

Samtida användning[redigera | redigera wikitext]

Inringad triquetra från TV-serien Förhäxad.

Nyhedendom[redigera | redigera wikitext]

Olika nyhedniska grupper tar fasta på Triquetrans rotning i den nordiska och keltisk-druidiska religionen.

Triquetran är en av wiccas heligaste symboler. Tecknet symboliserar gudinnans tre aspekter: Modern, Jungfrun och Den gamla. Wicca sätter en cirkel runt symbolen.

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Symbolen har populariserats i och med att den finns på "Skuggornas bok" som används av systrarna i den amerikanska TV-serien Förhäxad. Triquetran är logotyp för nu-metalbandet P.O.D. och finns på de flesta av bandets skivfodral. Det är också en av de fyra symbolerna på Led Zeppelin IV.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Galleri av olika varianter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Runstenar i Uppsala - Centralt i Uppsala kan man få en inblick i vikingatidens meddelanden på 16 runstenar.