Triumfbågen, Paris

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Triumfbågen
Monument
Triumfbågen i Paris.
Triumfbågen i Paris.
Land Frankrike Frankrike
Stad Paris
Bredd 45,0 m
Höjd 50,00 m
Stil neoklassicistisk
Grundad 18061836
Datum 29 juli 1836
För allmänheten Ja
Geonames 6269533

Triumfbågen, Arc de Triomphe (de l'Étoile), är en monumental valvbåge och finns på Place Charles de Gaulle i Paris. Triumfbågen är 50 meter hög, 45 meter bred (284 trappsteg) och är öppen för allmänheten.

Triumfbågen uppfördes mellan åren 1806–1836 och påbörjades av den franske arkitekten Jean François Thérèse Chalgrin men avslutades av Guillaume Abel Blouet. Triumfbågens uppförande skedde ursprungligen på Napoleon I: s initiativ till minne av segern vid Austerlitz 1805, men han avsattes innan Triumfbågen hann färdigställas. Det dröjde ända till 1836 innan byggnaden stod klar. Den invigdes 29 juli 1836 på sexårsdagen av Julirevolutionen.

Det finns en skrift på triumfbågen som lyder: ”Detta monument som påbörjades år 1806 för att hedra den utmärkta armén, lämnades ofullbordat i många år. Det fortsatte byggas år 1823 med en ny avsikt och var klart år 1836 under regeringstiden av kung Ludvig Filip I, som dedicerade det till äran av Frankrikes stridskrafter. G. A. Blouet, arkitekt.”

Napoleons kropp på väg till begravning bars genom Triumfbågen den 15 december 1840, fyra år efter att den var färdigbyggd.

Under triumfbågen finns den okände soldatens grav som symboliserar alla de som stupade under första världskriget. Graven kom till år 1920 då stoftet efter en stupad soldat gravsattes här. På stilleståndsdagen den 11 november lägger Frankrikes president en krans på graven till minne av första världskrigets offer.

Triumfbågen ligger på den historiska axeln som har sin utgångspunkt i Louvren och går i en rak linje via Place de la Concorde längs Champs-Élysées och Triumfbågen ut till La Défense och avslutas med Grande Arche. Vid triumfbågen möts tolv breda avenyer som strålar ut från platsen som en stjärna. Fram till 1970-talet hette platsen Place de l'Etoile.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]