Trolldomsministeriet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Trolldomsministeriet är en statlig organisation i Harry Potters värld. Trolldomsministeriet är den plats där den politiska makten och även de statliga förvaltningarna återfinns. Det är ministeriet som skriver lagar och även har den dömande makten.[1]

Ministeriet är placerat i London under jord för att minska risken för attacker från dödsätare. Dödsätare försöker hela tiden infiltrera ministeriet för att kunna ta makten och få information om vad bland annat aurorerna tänker göra.

Trolldomsministeriet accepterar inte Fenixorden, som man ser som en självutnämnd polisstyrka. Däremot motarbetar de inte öppet denna orden, kanske beroende på dess folkliga stöd.

Politisk styrning[redigera | redigera wikitext]

Förhållande till Regeringen och Premiärministern[redigera | redigera wikitext]

Trolldomsministeriets ställning och interna styrning är svårtolkad, då denna sällan är huvudtema i böckerna. Ministeriet tycks vara fristående från den icke-magiska världens styre, även om termerna "trolldomsministerium" och "trolldomsminister" tyder på att den magiska världens styrning är löst knuten till den icke-magiska och där utgör ett för icke-magiska okänd statsförvaltningsenhet med egen minister. Att trollkarlsvärlden tycks sakna regering utan endast styrs av en minister talar för att trolldomsministern är underordnad premiärministern, även om denne saknar reell makt att ändra trollkarlsvärldens styrelse.

I Harry Potter och halvblodsprinsen beskrivs vilken kontakt trolldomsministern har med Storbritanniens premiärminister och denna tycks vara konsulterande och informerande. Varje ny premiärminister informeras av trolldomsministern om trollkarlsvärldens existens och rådgör med denne hur allmänna skyddet för mugglare och trollkarlars anonymitet skall utformas. I Harry Potter och halvblodsprinsen beskrivs hur trolldomsministern informerar premiärministern och att detta sker genom att en tavla på 10 Downing Street informerar premiärministern om trolldomsministerns ankomst. När Cornelius Fudge som trolldomsminister har sitt första möte med Premiärministern önskar han att friktionerna mellan trollkarlsvärlden och icke-magiska välden ska vara så små att de aldrig mer behöver ha ett möte. Detta visar sig dock vara en för stor önskan från Fudge och han och premiärministern tvingas ha flera möten under Fudges styrning, främst till följd av Voldemorts ökande påverkan på trollkalrsvärlden. Fudge vill som en del av sin politik ha goda relationer med den icka-magiska världen, det är dock osäkert om alla ministrar haft denna ambition. Troligt är till exempel att ministeriet efter Voldemorts maktövertagande bröt kontakten med den icke-magiska världen för att sedan återuppta den efter dennes fall.

Intern styrning[redigera | redigera wikitext]

Trollkarlsvärlden tycks bygga på ett politiskt system utan några politiska partier utan styrs istället teknokratiskt med en trolldomsminister som utses internt inom ministeriet. I böckerna talas aldrig om några allmänna val i trollkarlsvärlden utan ministern och dennes medarbetare utses internt, även om formerna för denna tillsättning är oklara. Möjligt är att ministerieanställda får välja sin ledare även om bristen på beskrivning av ett sådant val gör det mer osannolikt. Mer troligt är kanske istället att ett råd inom ministeriet utser ministern till exempel domstolen Wizengamot. Andra alternativ är att den nuvarande ministern genom interna och externa påtryckningar tvingas utse en efterträdare som av trollkarlssamfundet eller maktinnehavare anses lämplig. Enskildas möjlighet att väljas till minister eller påverka valet får ses som starkt begränsad. Trots den maktfullkomliga utnämningsformen tycks ministern och hans ministerium vara känsliga för yttre opinion och tycks i hög grad påverkas av de strömningar som finns i trollkarlssamfundet, strömningar som ministeriet försöker påverka genom sin maktkontroll över trollkarlspressen och då främst dagstidningen The Daily Prophet. Ministeriets huvudsakliga uppgift tycks vara att skydda trollkarlsvärldens anonymitet samt att säkerställa trollkarlars säkerhet. Både utbildnings- och sjukvårdsväsendet är fristående från ministeriets direkta kontroll även om dessa genom förordningar och dekret tycks kunna påverka dessa verksamheter i den mån trollkarlsopinionen tillåter detta. Det talas aldrig om skatteintäckter även om den beskattning likt den i den icke-magiska världen är trolig för att tillhandahålla trollkarlsvärlden ministeriets service. Ministeriet verkar även vara starkt beroende av frivilliga donationer genom vilka personer utanför ministeriet kan köpa sig inflytande och makt, en möjlighet som bland annat Familjen Malfoy ofta tycks utnyttja.

Högkvarteret[redigera | redigera wikitext]

Högkvarteret har 10 våningar:

Våning 1: Trolldomsministerns kontor. Cornelius Fudge var Trolldomsminister i bok 1-5, men i bok 6 har han efterträtts av Rufus Scrimgeour, som tidigare var chef för aurorerna. Kingsley Schacklebolt blir i HP7 tillfällig trolldomsminister. Christian Hildebrand] har sitt kontor här.

Våning 2: Justitiedepartementet. Här skrivs lagarna, och här samordnas övervakandet av att de efterlevs. Till exempel är aurorernas huvudkontor här. Det finns ett flertal underavdelningar till justitiedepartementet. Arthur Weasley jobbar här.

Våning 3: Magiska sport- och spelministeriet. Här finns bland annat brittiska och irländska quidditchförbundets högkvarter. Chef är Ludo Bagman som bland annat var ansvarig för VM i quidditch som England arrangerade 1994 (se Harry Potter och den flammande bägaren).

Våning 4: Departementet för magiska olyckor och katastrofer. Deras uppgift är bl.a. reparera skador då mugglare råkar ut för magi, och se till att dessa inte ser eller minns det.

Våning 5: Departementet för magiska transporter. Det finns fyra sätt att förflytta sig magisk på:; kvastflygning, transferans, flampulver och flyttnycklar. Här reglerar man så att detta sker på ett säkert sätt. Licenser för transferans ges också här.

Våning 6: Avdelningen för övervakning av magiska skapelser. Alla magiska varelser som trollkarlar har ska registreras och vissa är också förbjudna att ha. Om en trollkarl/häxa inte sköter sitt djur kan det omhändertas och om det anses farligt så kan det avlivas.

Våning 7: Utrikesdepartementet. Det är här man håller kontakten med trollkarlar från andra länder. Percy Weasley fick jobb här efter sina studier på Hogwarts. Barty Crouch Sr. var chef här. Den brittiska delegationen till det Internationella Trollkarlsförbundet - den magiska världens FN - har sitt kontor här. Brittiska delegationen till det internationella quidditchförbundet har också sitt kontor här.

Våning 8: Entrén. Här finns också säkerhetskontoret. Ingången är en telefonhytt i London (koden 62442, där man säger namn och ärende).

Våning 9: Mysterieavdelningen är en avdelning på trollkarlsvärldens regeringskansli Trolldomsministeriet, där anställda kallas Onämnbara eftersom de arbetar med topphemliga uppgifter. Ett litet slag utspelade sig där 1996, mellan Dödsätare, Dumbledores Armé-medlemmar och medlemmar av Fenixorden. Sirius Black dog vid denna strid, på grund av sin kusin Bellatrix Lestrange som mördade honom genom att träffa Sirius med en Avada Kedavra så att han föll in i en slöja som separerar den levande världen med den döda (till skillnad från boken där hon använder en lamslagningsbesvärjelse). Här finns även Profetiasalen och hyllan med alla tidvändare.

Våning 10: Här finns domstolen, Wizengamot. De värsta brotten ger fängelse i Azkaban.

Personal[redigera | redigera wikitext]

Trolldomsministrar[redigera | redigera wikitext]

Broderick Bode[redigera | redigera wikitext]

Broderick Bode
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Broderick Bode
Anknytning
Lojalitet Trolldomsministeriet
Elevhem Gryffindor
Information
Kön Man
Hårfärg Okänd
Ögonfärg Grön
Blod Renblod

Broderick Bode (1947 - januari 1996) var en Onämnbar, en arbetare på Mysterieavdelningen på Ministeriet.

Framträde först i Harry Potter och den flammande bägaren, när Harry, Hermione och Arthur Weasley stötte på honom på världsmästerskapet i quidditch.

I Harry Potter och Fenixorden, utsätts han för Imperiusförbannelsen av Lucius Malfoy, som ville att Bode skulle ta profetian om Harry Potter och Lord Voldemort. Bode blev skadad av försöken att ta profetian, och han fick skickas till Sankt Mungos sjukhus. När julen kom, fick han en Djävulens Snara (förklädd till fladderblomma) i julklapp från en anonym person. Djävulens Snara dödade Bode.

Amelia Bones[redigera | redigera wikitext]

Amelia Bones
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Sian Thomas
Anknytning
Lojalitet Trolldomsministeriet, Albus Dumbledore
Elevhem Okänt, troligen Hufflepuff
Information
Kön Kvinna
Hårfärg Grå
Ögonfärg Okänt
Blod Renblod
Familj Familjen Bones

Amelia Susan Bones (d. Juli 1996) chef över Justitiedepartementet vid Trolldomsministeriet. Hon beskrivs som en häxa med en fyrkantig haka med kortklippt grått hår och en monokel.

Harrys klasskamrat från Hufflepuff, Susan Bones, är Amelia Bones brorsdotter. Hennes bror Edgar Bones var medlem av Fenixorden under det första kriget, men blev dödad av Dödsätare tillsammans med sin fru och sina barn.

I Harry Potter och Fenixorden satt Madam Bones, som ordförande i Wizengamot, med under Harrys rättegång. (Cornelius Fudge var åklagare och Albus Dumbledore försvarsadvokat och vittne.) Trots att Fudge tar parti mot Harry, lyckas Madam Bones se till att han får en rättvis prövning, och han förklaras också oskyldig. Under rättegången uttrycker Madam Bones även sin beundran då hon får reda på att Harry, trots att han är så ung, har lärt sig att frammana en patronus.

Hon mördades brutalt av Lord Voldemort strax före början av Harry Potter och Halvblodsprinsen. Enligt Fudge, som då nyligen blivit avsatt, kämpade hon tappert. Medlemmarna av Fenixorden betraktade henne som en av sin tids bästa häxor, och var bestörta över hennes död.

Bartemius Crouch Sr[redigera | redigera wikitext]

Bartemius Crouch Sr
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Roger Lloyd-Pack
Svensk röst - Claes Ljungmark
Anknytning
Lojalitet Trolldomsministeriet
Elevhem Okänt
Information
Kön Man
Hårfärg Grå
Ögonfärg Mörka
Blod Okänt
Familj Familjen Crouch

Bartemius "Barty" Crouch Senior spelas av den brittiska skådespelaren Roger Lloyd-Pack, och medverkar i Harry Potter och den flammande bägaren. När Lord Voldemort först kom till makten, ledde Crouch Justitiedepartementet. Han blev nästan lika skoningslös som Dödsätarna, och gav Aurorerma tillåtelse att döda istället för att tillfångata Dödsätare som gjorde motstånd. Han skickade Sirius Black till Azkaban utan rättegång. Crouch var favorit för ministerposten, när hans son med samma namn, Barty Crouch Jr, arresterades tillsammans med några andra Dödsätare som försökte få Voldemort tillbaka till makten. Crouch gav sin son en rättegång innan han skickades till Azkaban. Enligt Sirius Black, var denna rättegången en pina, som visade hur mycket Crouch avskydde sin son.

Crouch talade över 200 språk, däribland trollmål och gobbeligobb.

Ungefär ett år efter rättegången, ville Crouchs döende fru rädda sin sons liv, så Crouch gav henne Polyjuice-elixir som skulle få henne att se ut som sin son, varjämte han drack det skulle han se ut som henne. Då kunde Barty Crouch Jr lämna Azkaban förklädd till sin mor, samtidigt som hon stannade och dog, som Barty Crouch Jr. Crouch Sr höll en begravning, men kistan var tom.

Efter den påstådda döden av hans son, föll allmän sympati för Crouch Jr, och trollkarlsvärlden gav Crouch Sr all skulden. Man anklagade Crouch Sr för att ha tvingat sin son att gå med Dödsätarna, för hans misskötande av sin familj. Efter skandalen, tappade Crouch mycket av den popularitet han tidigare haft, och fick en post på Avdelningen för internationellt magisamarbete.

I hemlighet blev Barty Crouch Jr snart frisk igen, tack vare familjens husalf Winky. Han gömde sig under en osynlighetsmantel hela tiden och var under Imperiusförbannelsen. Efter en kortare tid upptäckte ministeriearbetaren Bertha Jorkins Crouch Jr, vilket ledde till att Crouch Sr kastade en kraftfull glömskeförtrollning över henne, så att hon inte skulle minnas vad hon sett.

Några år senare lyckas Voldemort bryta glömskeförtrollningen, och han inser att Barty Crouch Jr fortfarande är vid liv, och Voldemort lyckas dessvärre rädda sin lojale tjänare. Voldemort och hans tjänare Slingersvans kom till Crouchs hem och satte Barty Crouch Sr under Imperiusförbannelsen, och befriade Crouch Jr från Imperiusförbannelsen som hans far hade satt honom under. Crouch Jr började åter tjäna Voldemort, som var rädd att Barty Crouch Sr skulle lyckas bekämpa Imperusförbannelsen, och lät därför honom aldrig lämna huset, utan lät honom kommunicera bara med ugglepost.

Samtidigt, under Voldemorts order, kidnappade Crouch Jr Monsterögat Moody som hade fått jobb som lärare i Försvar mot svartkonster på Hogwarts. På Hogwarts drack Crouch Jr polyjuice potion för att se ut som Moody, och kunde då komma nära Harry Potter. Crouch Sr, som har rymt från sitt hem, träffar Harry Potter och Viktor Krum i den förbjudna skogen och ber att få träffa Dumbledore. Harry springer för att hämta Dumbledore och berätta om händelsen, och under tiden kommer Crouch Jr/Moody till Crouch Sr. Crouch Jr går in i skogen, gör Krum medvetslös och dödar Crouch Sr. Crouch Jr förvandlar sin fars kropp till ett ben och begraver det på Hogwarts område. (I filmen inser Crouch Sr att Moody/Crouch Jr faktiskt är hans son (han "slickar" med tungan i mungipan, nästan som ett tics"beroende"), och han blir därför dödad i den förbjudna skogen av sin son. Harry upptäcker kroppen.
John Dawlish
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Richard Leaf
Anknytning
Lojalitet Trolldomsministeriet
Elevhem Okänt
Information
Kön Man
Hårfärg Grå
Ögonfärg Okänt
Blod Okänt

John Dawlish är en Auror. Han är väldigt duktig och självsäker, och beskrivs som en tuff trollkarl med väldigt kort grått hår. Då han lämnade Hogwarts hade han "Utomordentligt" i alla ämnen.

Under Harry Potters femte år på Hogwarts, hängde Dawlish med Trolldomsministern Cornelius Fudge till Hogwarts för att bemöta Harry om hans hemliga Dumbledores Armémöten. Dawlish lamslogs, likaså Kingsley Shacklebolt, Dolores Umbridge, och Cornelius Fudge när rektorn Albus Dumbledore, som tog på sig skulden för Dumbledores Armé själv, rymde. Några veckor senare, var Dawlish med de trollkarlar som försökte arrestera Rubeus Hagrid när Umbridge till synes hade segrat. Ännu senare, anlände Dawlish till entréhallen på Trolldomsministeriet med Fudge efter att slaget på Mysterieavdelningen var över. Fudge skickade Dawlish till Mysterieavdelningen för att bevaka Dödsätarna.

Amos Diggory[redigera | redigera wikitext]

Amos Diggory
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Jeff Rawle
Svensk röst - Gustav Levin
Anknytning
Lojalitet Trolldomsministeriet
Elevhem Okänt
Information
Kön Man
Ögonfärg Okänt
Blod Renblod

Amos Diggory arbetar på Avdelningen för övervakning av magiska skapelser på Trolldomsministeriet, och han medverkar för första gången ett par gånger i Harry Potter och den flammande bägaren. Till skillnad från sin son, Cedric, som är ganska anspråkslös, är Amos mån om sin sons prestationer, och han gör det ganska jobbigt för Harry. Familjen Diggory bor nära familjen Weasley.

I Harry Potter och den flammande bägaren finner Amos Diggory Winky liggande under Mörkrets märke under världsmästerskapen i Quidditch, och frågar henne vad som hänt. Sedan frågade han om Arthur Weasley kunde hjälpa Alastor Moody ut ur trubbel (dagen efter att Barty Crouch Jr och Peter Pettigrew kidnappade honom). Han trodde att olyckan var ett falskt alarm, men ville försäkra sig om att Moodys nya jobb på Hogwarts inte skulle sättas på spel.

Amos var öppet ohyfsad mot Harry innan den Tredje uppgiften, eftersom det var Harry och inte Cedric som fick all uppmärksamheten i Turneringen i magisk trekampen. Detta gjorde Molly Weasley mycket arg, och Amos började nästan bråka med henne innan Amos fru stoppade honom. Efter Cedrics död, tackade Amos Harry för att han hade tagit Cedrics kropp tillbaka, och han sa också att han inte klandrade Harry för Cedrics död.

Cornelius Fudge[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Cornelius Fudge

Mafalda Hopkirk[redigera | redigera wikitext]

Mafalda Hopkirk
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Jessica Stevenson, Sophie Thompson
Anknytning
Lojalitet Trolldomsministeriet
Elevhem Okänt
Information
Kön Kvinna
Hårfärg Okänt
Ögonfärg Okänt
Blod Okänt

Mafalda Hopkirk jobbar på Justitiedepartementet på Ministeriet, och sänder ut varningar till minderåriga trollkarlar och häxor som använt magi utan tillåtelse. Hon har aldrig gjort ett riktigt framträdande i någon bok, men hennes namn har nämnts två gånger. Den första gången var då hon skickade Harry ett meddelande i Harry Potter och Hemligheternas kammare, då magi upptäcktes i hans hem, trots att det var husalfen Dobby som utförde magin. Detta bevisar att Ministeriet inte kan spåra utövaren av magin, men eftersom Harry var den enda kända trollkarlen i huset, så var det han som fick varningen. I femte boken skickar hon ett brev till Harry, och anklagar honom för att ha utfört en Patronusbesvärjelse i närheten av Dudley, Harrys kusin. Dock gjorde han detta i självförsvar, och hon skickade ett nytt brev, i vilket hon förklarar att han ska på ett disciplinförhör, och att han ännu inte relegerats från Hogwarts, eftersom det är Dumbledores beslut.

Mafalda nämndes inte då Harry utövade magi i Harry Potter och fången från Azkaban, eftersom olyckan upptäcktes och tystades ned av Ministeriet. Troligtvis var det Fudge (som vid denna tidpunkt var orolig och försökte hålla Harry utanför trubbel) som bad henne att inte skicka något brev.

Bertha Jorkins[redigera | redigera wikitext]

Bertha Jorkins
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
Lojalitet Trolldomsministeriet
Elevhem Okänt
Information
Kön Kvinna
Hårfärg Okänt
Ögonfärg Okänt
Blod Okänt

Bertha Jorkins (ca 1957/1958 - juli 1994) arbetade på Trolldomsministeriet, och dödades av Lord Voldemort. Några år tidigare upptäckte hon att Barty Crouch Jr, som sades ha dött i Azkaban, fortfarande levde. Barty Crouch Sr kastade en förbannelse över henne så att hon inte skulle minnas detta, men det skadade även hennes hjärna. Voldemort torterade Jorkins för att bryta förbannelsen, och då gav hon honom viktig information om Turneringen i magisk trekamp och Barty Crouch Jr. I Harry Potter och den flammande bägaren gör Voldemort upp en plan för att använda Harry för att få tillbaka sin egen kropp, innan han dödar honom. Under duellen med Priori Incantatem i Little Hangleton, är Bertha en av de skuggorna som slipprar ut ur Voldemorts trollstav, och sedan hjälper Harry att rymma. Det bevisar att Voldemort dödade henne, när han fått ut tillräckligt med information. Bertha Jorkins var känd för att vara nyfiken och skvallrig. Det var vid hennes död som Nagini blev en horrokrux.

Griselda Marchbanks[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Griselda Marchbanks

Alastor "Monsterögat" Moody[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Alastor Moody

Alastor Moody även kallad "Monsterögat" Moody var en ex-auror på trolldomsministeriet. Han skulle ha jobbat på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom under Harrys fjärde år men Barty Crouch Jr anföll honom och höll honom inlåst i en koffert. Sedan använde Crouch Jr. polyjuice elixir för att maskera sig till Moody. Mördad av Voldemort vid förflyttningen av Harry Potter i början av sista boken.

Bob Ogden[redigera | redigera wikitext]

Bob Ogden
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
Lojalitet Trolldomsministeriet
Elevhem Okänt
Information
Kön Man
Hårfärg Okänt
Ögonfärg Okänt
Blod Okänt

Bob Ogden arbetade på Avdelningen för upprätthållande av magisk lag och ordning på Trolldomsministeriet innan han dog. Ett av hans minnen är ett av de minnena som Albus Dumbledore visar för Harry under privatlektionerna om Voldemort. I minnet försöker Ogden arrestera Morfin Gaunt. Morfins pappa, Marvolo Gaunt, berättar att de är de sista ättlingarna till Salazar Slytherin. Man får också reda på att dottern Merope Gaunt är kär i mugglaren Tom Dolder, som sedan blev Voldemorts far. Detta leder till att Marvolo och Morfin försöker döda Merope och Ogden. Ogden flyr, men återvänder senare till Gaunts hus med förstärkning, och då arresteras Morfin and Marvolo. Bob Ogden delar namn med Tiberius Ogden, en medlem av Wizengamot till 1995. Det är oklart om de är släkt. Ogden nämns även i andra boken av Gyllenroy Lockman, som säger att han inte skulle tacka nej till en flaska av Ogdens gamla whisky.

Rufus Scrimgeour[redigera | redigera wikitext]

Rufus Scrimgeour
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Bill Nighy
Anknytning
Lojalitet Trolldomsministeriet
Elevhem Okänt
Information
Kön Man
Hårfärg Ljusbrun
Ögonfärg Gula
Blod Okänt

Rufus Scrimgeour beskrivs som lejonliknande och med en stor grå man och buskiga ögonbryn. Fram till sommaren 1996 ledde han Aurorkontoret, och han var själv en mycket framgångsrik Auror. Cornelius Fudge tvingades avgå, eftersom han anklagat Albus Dumbledore och Harry Potter för att ha ljugit i ett helt år om Voldemorts återkomst, men när det visade sig att han hade haft fel så efterträddes han av Rufus Scrimgeour, som då blev den nya trolldomsministern. Det var många, inklusive Harry, som tyckte att Scrimgeour hade mycket ärr från sina tidigare år som Auror, vilket fick honom att verka hårdhudad.

Trots att han verkade klyftigare än Fudge, verkade han vara fast beslutsam om att fortsätta traditionen att Trolldomsministrar och ministeriearbetare skulle sätta skenet framför sanningen. Ett exempel på det var att Ministeriet lät tillfångata tre personer, inklusive en oskyldig, Stan Shunpike, och sätta dem i trollkarlsfängelset Azkaban, för att ha verkat för Voldemort. Det skulle då se ut som om Ministeriet gjorde framsteg i kampen mot Voldemort. Ett annat exempel var Scrimgeours beslut att höja trollkarlsvärldens moral genom att be Harry, som hade blivit känd som "den utvalde", att besöka Ministeriet, så att folket trodde att Harry stödde Ministeriet i kampen mot Voldemort. Att Scrimgeour skulle få använda Harry för att förstärka moralen hos folket var en tvist mellan Ministeriet och Albus Dumbledore, som inte tyckte att detta var någon bra idé. Harry vägrade också att anta den här rollen med tanke på hur Ministeriet behandlat honom och Dumbledore.

I slutet av Harry Potter och Halvblodsprinsen, så verkade det inte som om Rufus Scrimgeour hade förändrats. Han valde fortfarande skenet före sanningen, och bad återigen Harry att visa stöd för Ministeriet. Harry vägrade åter igen, och beskrev sig själv som 'Dumbledores man rakt igenom'. I den sista boken visar sig att han brydde sig om honom lite. Han blir torterad av Voldemort för att få viktig info om Harry.

Kingsley Shacklebolt[redigera | redigera wikitext]

Kingsley Shacklebolt
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare George Harris
Anknytning
Lojalitet Fenixorden
Elevhem Okänt
Information
Kön Man
Hårfärg Skallig
Ögonfärg Brun
Blod Okänt

Kingsley Shacklebolt är en medlem av Fenixorden i Harry Potter-böckerna. Han är en lång, skallig, mörk man som har en stor örring och en mycket mörk röst. Kingsley är en dubbelagent för Fenixorden och Trolldomsministeriet, där han arbetar som Auror. Han nämns för första gången i Harry Potter och Fenixorden, då Harry ska bli hämtad från familjen Dursley till Fenixordens högkvarter, Grimmaldiplan nummer 12. Han var närvarande i scenen i femte boken, då Harry skulle försvara sin organisation Dumbledores Armé, efter att Marietta Edgecombe hade förrått dem, och berättat för Umbridge. Shacklebolt modifierade snabbt Mariettas minne, men för att kunna rymma från Ministeriet, var Dumbledore tvungen att förhäxa honom också. Ett av Shacklebolts uppdrag på Ministeriet var att leta efter Sirius Black, den mest efterlysta mannen i Storbritannien.

Han visste dock att Sirius var oskyldig, och gav Ministeriet falsk information om att Sirius skulle vara i Tibet. Shacklebolt kände James Potter, men det verkar som om han inte var medlem i Fenixorden under första kriget.

I det andra kriget mot Voldemort, gick Shacklebolt med i Fenixorden och anmälde sig frivilligt till att eskortera Harry Potter från familjen Dursley till Ordens högkvarter, under sommaren 1995. Han medverkar även vid slaget i Mysterieavdelningen, och han verkar väldigt vara duktig på att duellera, för han duellerar med två Dödsätare på en gång. Då Sirius dött, fortsätter han att duellera med Bellatrix Lestrange, men blir träffad av en besvärjelse, som får honom att trilla till marken, skrikande av smärta. Men återhämtar sig kort efter attacken.

I Harry Potter och Halvblodsprinsen, tillsätter den nya trolldomsministern, Rufus Scrimgeour Shacklebolt hos Mugglarnas premiärminister, på Downing Street 10, London. Förklädd till sekreterare, vaktar Shacklebolt premiärministern, redo att försvara honom mot eventuella attacker från Dödsätare. Rufus Scrimgeour, före detta Auror, visar alltså förtroende genom att utnämna Shacklebolt till premiärministerns vakt. Det kan också vara så att han fick uppgiften för att han inte skulle få reda på vad som egentligen hände på Ministeriet, information som skulle kunna vara nyttig för Fenixorden. Denna uppgift har han också i Harry Potter och dödsrelikerna. Han medverkar även på Albus Dumbledores begravning i slutet av terminen. Han duellerar även mot Voldemort tillsammans med Professor Minerva McGonagall och Horace Snigelhorn. Efter andra krigets slut blir han den nya trolldomsministern.

Nymphadora Tonks[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Nymphadora Tonks

Nymphadora Tonks kommer från släkten Black. Hon blev nästan kuggad när hon ansökte om att bli Auror på grund av sin klumpighet. Hennes mor var Andromeda Black som var gift med mugglarfödda Ted Tonks. Därför är inte Nymphadora en del av Blacks renblodighetsmani. Nymphadora är också medlem i Fenixorden. Gifter sig med Remus Lupin och får en son tillsammans med honom, blir mördad av sin moster Bellatrix i slutet av sista boken. Hon är en metamorfagus, hon kan byta utseende. Hon har oftast bubbelgumfärgat hår.

Dolores Umbridge[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Dolores Umbridge

Det börjar med att Dolores Umbridge blir lärare i "försvar mot svartkonster", efter att Harry har protesterat mot The Daily Prophets falska uttalanden om att Tom Gus Mervolo Dolder inte är på väg tillbaka. Professor Dolores Umbridge ger Harry straffkommendering för att ha yttrat sanningen. Själva straffkommenderingen "innehåller" att Harry ska skriva på ett papper utan bläck. När han väl skriver känner han en brännande smärta på sin handled, anledningen är att det börjar blöda på handleden för att han skriver med sitt eget blod. Efter en tid skapar Harry försvarsgruppen "DA" ("Dumbledores Armé) för att få lära sig försvar mot svartkonst fysiskt istället för psykiskt. Efter att Harry Har haft en intervju med Rita Skeeter som jobbar för The Daily Prophet så blir Umbridge mer och mer "nervös". Efter att också tidningen "Hört och sett" publicerat Harrys intervju så förbjuder Umbridge tidningen "Hört och sett". Efter en tid så får Harry reda på att någon i DA har gått till professor Umbridge och skvallrat om att de genomför en försvarsgrupp. Personen var Chos bästa vän.

Arthur Weasley[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Arthur Weasley

Arthur Weasley är gift med Molly Prewett. Han är far till Bill, Charlie, Percy, Fred, George, Ronald och Ginevra Weasley, samt svärfar till Fleur Delacour, Hermione Granger, Harry Potter, Angelina Johnson och Percys fru Audrey. Han har 12 barnbarn vid namn Victoire, Dominique, Louis (Bills och Fleurs barn), Molly, Lucy (Percys och Audreys barn), Fred och Roxanne (Georges och Angelinas barn), Rose och Hugo (Ronalds och Hermiones barn), James, Albus och Lily (Ginevras och Harrys barn)

Percy Weasley[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Percy Weasley

Williamson[redigera | redigera wikitext]

Williamson
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
Lojalitet Trolldomsministeriet
Elevhem Ravenclaw
Information
Kön Man
Hårfärg Okänt, men hästsvans som frisyr
Ögonfärg Okänt
Blod Smutsskalle

Williamson är en Auror. Efter slaget vid Mysterieavdelningen, ser han, Dawlish, och Cornelius Fudge att Voldemort är inne i Trolldomsministeriet. Han var troligtvis på samma sida som Fudge, och de trodde att Dumbledore bara orsakade problem för Trolldomsministeriet genom att påstå att Voldemort åter härjade i landet i Harry Potter och Fenixorden. Han har sitt hår i en hästsvans.

Övriga Ministeriearbetare[redigera | redigera wikitext]

 • Basil, arbetar inom transport.
 • Bob, Avdelningen för övervakning av magiska skapelser. Löste ett fall med eldsprutande kycklingar.
 • Dirk Cresswell, Alfernas sambandskontor
 • Croaker, Mysterieavdelningen.
 • Artemisia Lufkin (1754-1825), den första kvinnliga trolldomsministern i England.
 • Cuthbert Mockridge, Akfernas sambandskontor
 • Eric Munch, säkerhetstrollkarl i entrén. Kontrollerar besökares trollstavar.
 • Tiberius Ogden, medlem av Wizengamot.
 • Arnold Peasegood, glömskeförtrollare
 • Perkins, kansliet av magisk lag och ordning.
 • Mnemone Radford, Första gända Oblivatorn.
 • Gawain Robards, Nuvarande chef för Aurorkontoret
 • Wilkie Twycross, tränar Hogwartselever i spöktransferens
 • Gilbert Wimple, medlem i Kommittén för experimentella besvärjelser.
 • Tiberius McLaggen, Farbror till Cormac McLaggen.

Slaget på ministeriet[redigera | redigera wikitext]

Efter att Voldemort kom tillbaka blev dödsätarna modigare och vågade sig på en attack mot ministeriet. Innan dess har deras strategi varit att försöka infiltrera eller utföra lönnmord.

Slaget på ministeriet
Del av Fenixorden mot dödsätare
Ägde rum  ? Juni 1996
Plats Trolldomsministeriet
Resultat Seger för Fenixorden och Dumbledores Armé
Stridande
Fenixorden och Dumbledores Armé. Dödsätare
Befälhavare/ledare
Albus Dumbledore, Harry Potter Voldemort
Styrka
Fenixorden: 6 st. Dumbledores Armé: 6 st. 12 trollkarlar och en häxa totala styrka; 13 personer
Förluster
1 död och flera lindrigt skadade. 10 tillfångatagna.

Attackens syfte var att Lord Voldemort ville erövra den profetia som enligt hörsägen säger vem som ska döda honom. Profetiorna kan bara läsas av de som är berörda av dem, i detta fallet bara Harry och Voldemort.

Striden

Striden stod man mot man i de trånga rummen. Striderna var hårda inne på mysterieavdelningen och dödsätarna visade inte de ungdomar som de slogs emot någon nåd. I striden dödas Sirius Black. Men när Albus Dumbledore besegrat Voldemort i en duell och tvingat honom att fly, så tappar de andra dödsätarna stridsviljan, och man lyckades därför fånga många av dem.

Dödsätare

Fenixorden

Dumbledores Armé

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

För personalen:

 • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln [1]

För en av sektionerna:

 1. ^ Rowling, J.K. (1997) Harry Potter och de vises sten, kap 5 Diagongränden.
 2. ^ Intervju med Rowling på Bloomsbury.com