Trolldomsministeriet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Trolldomsministeriet är en statlig organisation i Harry Potters värld. Trolldomsministeriet är den plats där den politiska makten och även de statliga förvaltningarna återfinns. Det är ministeriet som skriver lagar och även har den dömande makten.

Ministeriet är placerat i London, under jord för att minska risken för attacker från dödsätare.

Personal[redigera | redigera wikitext]

Trolldomsministrar[redigera | redigera wikitext]

Broderick Bode[redigera | redigera wikitext]

Broderick Bode
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareBroderick Bode
Anknytning
LojalitetTrolldomsministeriet
ElevhemGryffindor
Information
KönMan
HårfärgOkänd
ÖgonfärgGrön
BlodRenblod

Broderick Bode (1947 - januari 1996) var en Onämnbar, en arbetare på Mysterieavdelningen på Ministeriet.

Framträde först i Harry Potter och den flammande bägaren, när Harry, Hermione och Arthur Weasley stötte på honom på världsmästerskapet i quidditch.

I Harry Potter och Fenixorden, utsätts han för Imperiusförbannelsen av Lucius Malfoy, som ville att Bode skulle ta profetian om Harry Potter och Lord Voldemort. Bode blev skadad av försöken att ta profetian, och han fick skickas till Sankt Mungos sjukhus. När julen kom, fick han en Djävulens Snara (förklädd till fladderblomma) i julklapp från en anonym person. Djävulens Snara dödade Bode.

Amelia Bones[redigera | redigera wikitext]

Amelia Bones
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareSian Thomas
Anknytning
LojalitetTrolldomsministeriet, Albus Dumbledore
ElevhemOkänt, troligen Hufflepuff
Information
KönKvinna
HårfärgGrå
ÖgonfärgOkänt
BlodRenblod
FamiljFamiljen Bones

Amelia Susan Bones (d. Juli 1996) chef över Justitiedepartementet vid Trolldomsministeriet. Hon beskrivs som en häxa med en fyrkantig haka med kortklippt grått hår och en monokel.

Harrys klasskamrat från Hufflepuff, Susan Bones, är Amelia Bones brorsdotter. Hennes bror Edgar Bones var medlem av Fenixorden under det första kriget, men blev dödad av Dödsätare tillsammans med sin fru och sina barn.

I Harry Potter och Fenixorden satt Madam Bones, som ordförande i Wizengamot, med under Harrys rättegång. (Cornelius Fudge var åklagare och Albus Dumbledore försvarsadvokat och vittne.) Trots att Fudge tar parti mot Harry, lyckas Madam Bones se till att han får en rättvis prövning, och han förklaras också oskyldig. Under rättegången uttrycker Madam Bones även sin beundran då hon får reda på att Harry, trots att han är så ung, har lärt sig att frammana en patronus.

Hon mördades brutalt av Lord Voldemort strax före början av Harry Potter och Halvblodsprinsen. Enligt Fudge, som då nyligen blivit avsatt, kämpade hon tappert. Medlemmarna av Fenixorden betraktade henne som en av sin tids bästa häxor, och var bestörta över hennes död.

Bartemius Crouch Sr[redigera | redigera wikitext]

Bartemius Crouch Sr
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareRoger Lloyd-Pack
Svensk röst - Claes Ljungmark
Anknytning
LojalitetTrolldomsministeriet
ElevhemOkänt
Information
KönMan
HårfärgGrå
ÖgonfärgMörka
BlodOkänt
FamiljFamiljen Crouch

Bartemius "Barty" Crouch Senior spelas av den brittiska skådespelaren Roger Lloyd-Pack, och medverkar i Harry Potter och den flammande bägaren. När Lord Voldemort först kom till makten, ledde Crouch Justitiedepartementet. Han blev nästan lika skoningslös som Dödsätarna, och gav Aurorerma tillåtelse att döda istället för att tillfångata Dödsätare som gjorde motstånd. Han skickade Sirius Black till Azkaban utan rättegång. Crouch var favorit för ministerposten, när hans son med samma namn, Barty Crouch Jr, arresterades tillsammans med några andra Dödsätare som försökte få Voldemort tillbaka till makten. Crouch gav sin son en rättegång innan han skickades till Azkaban. Enligt Sirius Black, var denna rättegången en pina, som visade hur mycket Crouch avskydde sin son.

Crouch talade över 200 språk, däribland trollmål och gobbeligobb.

Ungefär ett år efter rättegången, ville Crouchs döende fru rädda sin sons liv, så Crouch gav henne Polyjuice-elixir som skulle få henne att se ut som sin son, varjämte han drack det skulle han se ut som henne. Då kunde Barty Crouch Jr lämna Azkaban förklädd till sin mor, samtidigt som hon stannade och dog, som Barty Crouch Jr. Crouch Sr höll en begravning, men kistan var tom.

Efter den påstådda döden av hans son, föll allmän sympati för Crouch Jr, och trollkarlsvärlden gav Crouch Sr all skulden. Man anklagade Crouch Sr för att ha tvingat sin son att gå med Dödsätarna, för hans misskötande av sin familj. Efter skandalen, tappade Crouch mycket av den popularitet han tidigare haft, och fick en post på Avdelningen för internationellt magisamarbete.

I hemlighet blev Barty Crouch Jr snart frisk igen, tack vare familjens husalf Winky. Han gömde sig under en osynlighetsmantel hela tiden och var under Imperiusförbannelsen. Efter en kortare tid upptäckte ministeriearbetaren Bertha Jorkins Crouch Jr, vilket ledde till att Crouch Sr kastade en kraftfull glömskeförtrollning över henne, så att hon inte skulle minnas vad hon sett.

Några år senare lyckas Voldemort bryta glömskeförtrollningen, och han inser att Barty Crouch Jr fortfarande är vid liv, och Voldemort lyckas dessvärre rädda sin lojale tjänare. Voldemort och hans tjänare Slingersvans kom till Crouchs hem och satte Barty Crouch Sr under Imperiusförbannelsen, och befriade Crouch Jr från Imperiusförbannelsen som hans far hade satt honom under. Crouch Jr började åter tjäna Voldemort, som var rädd att Barty Crouch Sr skulle lyckas bekämpa Imperusförbannelsen, och lät därför honom aldrig lämna huset, utan lät honom kommunicera bara med ugglepost.

Samtidigt, under Voldemorts order, kidnappade Crouch Jr Monsterögat Moody som hade fått jobb som lärare i Försvar mot svartkonster på Hogwarts. På Hogwarts drack Crouch Jr polyjuice potion för att se ut som Moody, och kunde då komma nära Harry Potter. Crouch Sr, som har rymt från sitt hem, träffar Harry Potter och Viktor Krum i den förbjudna skogen och ber att få träffa Dumbledore. Harry springer för att hämta Dumbledore och berätta om händelsen, och under tiden kommer Crouch Jr/Moody till Crouch Sr. Crouch Jr går in i skogen, gör Krum medvetslös och dödar Crouch Sr. Crouch Jr förvandlar sin fars kropp till ett ben och begraver det på Hogwarts område. (I filmen inser Crouch Sr att Moody/Crouch Jr faktiskt är hans son (han "slickar" med tungan i mungipan, nästan som ett tics"beroende"), och han blir därför dödad i den förbjudna skogen av sin son. Harry upptäcker kroppen.
John Dawlish
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareRichard Leaf
Anknytning
LojalitetTrolldomsministeriet
ElevhemOkänt
Information
KönMan
HårfärgGrå
ÖgonfärgOkänt
BlodOkänt

John Dawlish är en Auror. Han är väldigt duktig och självsäker, och beskrivs som en tuff trollkarl med väldigt kort grått hår. Då han lämnade Hogwarts hade han "Utomordentligt" i alla ämnen.

Under Harry Potters femte år på Hogwarts, hängde Dawlish med Trolldomsministern Cornelius Fudge till Hogwarts för att bemöta Harry om hans hemliga Dumbledores Armémöten. Dawlish lamslogs, likaså Kingsley Shacklebolt, Dolores Umbridge, och Cornelius Fudge när rektorn Albus Dumbledore, som tog på sig skulden för Dumbledores Armé själv, rymde. Några veckor senare, var Dawlish med de trollkarlar som försökte arrestera Rubeus Hagrid när Umbridge till synes hade segrat. Ännu senare, anlände Dawlish till entréhallen på Trolldomsministeriet med Fudge efter att slaget på Mysterieavdelningen var över. Fudge skickade Dawlish till Mysterieavdelningen för att bevaka Dödsätarna.

Amos Diggory[redigera | redigera wikitext]

Amos Diggory
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareJeff Rawle
Svensk röst - Gustav Levin
Anknytning
LojalitetTrolldomsministeriet
ElevhemOkänt
Information
KönMan
ÖgonfärgOkänt
BlodRenblod

Amos Diggory arbetar på Avdelningen för övervakning av magiska skapelser på Trolldomsministeriet, och han medverkar för första gången ett par gånger i Harry Potter och den flammande bägaren. Till skillnad från sin son, Cedric, som är ganska anspråkslös, är Amos mån om sin sons prestationer, och han gör det ganska jobbigt för Harry. Familjen Diggory bor nära familjen Weasley.

I Harry Potter och den flammande bägaren finner Amos Diggory Winky liggande under Mörkrets märke under världsmästerskapen i Quidditch, och frågar henne vad som hänt. Sedan frågade han om Arthur Weasley kunde hjälpa Alastor Moody ut ur trubbel (dagen efter att Barty Crouch Jr och Peter Pettigrew kidnappade honom). Han trodde att olyckan var ett falskt alarm, men ville försäkra sig om att Moodys nya jobb på Hogwarts inte skulle sättas på spel.

Amos var öppet ohyfsad mot Harry innan den Tredje uppgiften, eftersom det var Harry och inte Cedric som fick all uppmärksamheten i Turneringen i magisk trekampen. Detta gjorde Molly Weasley mycket arg, och Amos började nästan bråka med henne innan Amos fru stoppade honom. Efter Cedrics död, tackade Amos Harry för att han hade tagit Cedrics kropp tillbaka, och han sa också att han inte klandrade Harry för Cedrics död.

Cornelius Fudge[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Cornelius Fudge

Mafalda Hopkirk[redigera | redigera wikitext]

Mafalda Hopkirk
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareJessica Stevenson, Sophie Thompson
Anknytning
LojalitetTrolldomsministeriet
ElevhemOkänt
Information
KönKvinna
HårfärgOkänt
ÖgonfärgOkänt
BlodOkänt

Mafalda Hopkirk jobbar på Justitiedepartementet på Ministeriet, och sänder ut varningar till minderåriga trollkarlar och häxor som använt magi utan tillåtelse. Hon har aldrig gjort ett riktigt framträdande i någon bok, men hennes namn har nämnts två gånger.

Bertha Jorkins[redigera | redigera wikitext]

Bertha Jorkins
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetTrolldomsministeriet
ElevhemOkänt
Information
KönKvinna
HårfärgOkänt
ÖgonfärgOkänt
BlodOkänt

Bertha Jorkins (ca 1957/1958 - juli 1994) arbetade på Trolldomsministeriet, och dödades av Lord Voldemort. Några år tidigare upptäckte hon att Barty Crouch Jr, som sades ha dött i Azkaban, fortfarande levde. Barty Crouch Sr kastade en förbannelse över henne så att hon inte skulle minnas detta, men det skadade även hennes hjärna. Voldemort torterade Jorkins för att bryta förbannelsen, och då gav hon honom viktig information om Turneringen i magisk trekamp och Barty Crouch Jr. I Harry Potter och den flammande bägaren gör Voldemort upp en plan för att använda Harry för att få tillbaka sin egen kropp, innan han dödar honom. Under duellen med Priori Incantatem i Little Hangleton, är Bertha en av de skuggorna som slipprar ut ur Voldemorts trollstav, och sedan hjälper Harry att rymma. Det bevisar att Voldemort dödade henne, när han fått ut tillräckligt med information. Bertha Jorkins var känd för att vara nyfiken och skvallrig. Det var vid hennes död som Nagini blev en horrokrux.

Griselda Marchbanks[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Griselda Marchbanks

Alastor "Monsterögat" Moody[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Alastor Moody

Alastor Moody även kallad "Monsterögat" Moody var en ex-auror på trolldomsministeriet. Han skulle ha jobbat på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom under Harrys fjärde år men Barty Crouch Jr anföll honom och höll honom inlåst i en koffert. Sedan använde Crouch Jr. polyjuice elixir för att maskera sig till Moody. Mördad av Voldemort vid förflyttningen av Harry Potter i början av sista boken.

Bob Ogden[redigera | redigera wikitext]

Bob Ogden
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetTrolldomsministeriet
ElevhemOkänt
Information
KönMan
HårfärgOkänt
ÖgonfärgOkänt
BlodOkänt

Bob Ogden arbetade på Avdelningen för upprätthållande av magisk lag och ordning på Trolldomsministeriet innan han dog. Ett av hans minnen är ett av de minnena som Albus Dumbledore visar för Harry under privatlektionerna om Voldemort. I minnet försöker Ogden arrestera Morfin Gaunt. Morfins pappa, Marvolo Gaunt, berättar att de är de sista ättlingarna till Salazar Slytherin. Man får också reda på att dottern Merope Gaunt är kär i mugglaren Tom Dolder, som sedan blev Voldemorts far. Detta leder till att Marvolo och Morfin försöker döda Merope och Ogden. Ogden flyr, men återvänder senare till Gaunts hus med förstärkning, och då arresteras Morfin and Marvolo. Bob Ogden delar namn med Tiberius Ogden, en medlem av Wizengamot till 1995. Det är oklart om de är släkt. Ogden nämns även i andra boken av Gyllenroy Lockman, som säger att han inte skulle tacka nej till en flaska av Ogdens gamla whisky.

Rufus Scrimgeour[redigera | redigera wikitext]

Rufus Scrimgeour
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareBill Nighy
Anknytning
LojalitetTrolldomsministeriet
ElevhemOkänt
Information
KönMan
HårfärgLjusbrun
ÖgonfärgGula
BlodOkänt

Rufus Scrimgeour beskrivs som lejonliknande och med en stor grå man och buskiga ögonbryn. Fram till sommaren 1996 ledde han Aurorkontoret, och han var själv en mycket framgångsrik Auror. Cornelius Fudge tvingades avgå, eftersom han anklagat Albus Dumbledore och Harry Potter för att ha ljugit i ett helt år om Voldemorts återkomst, men när det visade sig att han hade haft fel så efterträddes han av Rufus Scrimgeour, som då blev den nya trolldomsministern. Det var många, inklusive Harry, som tyckte att Scrimgeour hade mycket ärr från sina tidigare år som Auror, vilket fick honom att verka hårdhudad.

Trots att han verkade klyftigare än Fudge, verkade han vara fast beslutsam om att fortsätta traditionen att Trolldomsministrar och ministeriearbetare skulle sätta skenet framför sanningen. Ett exempel på det var att Ministeriet lät tillfångata tre personer, inklusive en oskyldig, Stan Shunpike, och sätta dem i trollkarlsfängelset Azkaban, för att ha verkat för Voldemort. Det skulle då se ut som om Ministeriet gjorde framsteg i kampen mot Voldemort. Ett annat exempel var Scrimgeours beslut att höja trollkarlsvärldens moral genom att be Harry, som hade blivit känd som "den utvalde", att besöka Ministeriet, så att folket trodde att Harry stödde Ministeriet i kampen mot Voldemort. Att Scrimgeour skulle få använda Harry för att förstärka moralen hos folket var en tvist mellan Ministeriet och Albus Dumbledore, som inte tyckte att detta var någon bra idé. Harry vägrade också att anta den här rollen med tanke på hur Ministeriet behandlat honom och Dumbledore.

I slutet av Harry Potter och Halvblodsprinsen, så verkade det inte som om Rufus Scrimgeour hade förändrats. Han valde fortfarande skenet före sanningen, och bad återigen Harry att visa stöd för Ministeriet. Harry vägrade åter igen, och beskrev sig själv som 'Dumbledores man rakt igenom'. I den sista boken visar sig att han brydde sig om honom lite. Han blir torterad av Voldemort för att få viktig info om Harry.

Kingsley Shacklebolt[redigera | redigera wikitext]

Kingsley Shacklebolt
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareGeorge Harris
Anknytning
LojalitetFenixorden
ElevhemOkänt
Information
KönMan
HårfärgSkallig
ÖgonfärgBrun
BlodOkänt

Kingsley Shacklebolt är en medlem av Fenixorden i Harry Potter-böckerna. Han är en lång, skallig, mörk man som har en stor örring och en mycket mörk röst. Kingsley är en dubbelagent för Fenixorden och Trolldomsministeriet, där han arbetar som Auror. Han nämns för första gången i Harry Potter och Fenixorden, då Harry ska bli hämtad från familjen Dursley till Fenixordens högkvarter, Grimmaldiplan nummer 12. Han var närvarande i scenen i femte boken, då Harry skulle försvara sin organisation Dumbledores Armé, efter att Marietta Edgecombe hade förrått dem, och berättat för Umbridge. Shacklebolt modifierade snabbt Mariettas minne, men för att kunna rymma från Ministeriet, var Dumbledore tvungen att förhäxa honom också. Ett av Shacklebolts uppdrag på Ministeriet var att leta efter Sirius Black, den mest efterlysta mannen i Storbritannien.

Han visste dock att Sirius var oskyldig, och gav Ministeriet falsk information om att Sirius skulle vara i Tibet. Shacklebolt kände James Potter, men det verkar som om han inte var medlem i Fenixorden under första kriget.

I det andra kriget mot Voldemort, gick Shacklebolt med i Fenixorden och anmälde sig frivilligt till att eskortera Harry Potter från familjen Dursley till Ordens högkvarter, under sommaren 1995. Han medverkar även vid slaget i Mysterieavdelningen, och han verkar väldigt vara duktig på att duellera, för han duellerar med två Dödsätare på en gång. Då Sirius dött, fortsätter han att duellera med Bellatrix Lestrange, men blir träffad av en besvärjelse, som får honom att trilla till marken, skrikande av smärta. Men återhämtar sig kort efter attacken.

I Harry Potter och Halvblodsprinsen, tillsätter den nya trolldomsministern, Rufus Scrimgeour Shacklebolt hos Mugglarnas premiärminister, på Downing Street 10, London. Förklädd till sekreterare, vaktar Shacklebolt premiärministern, redo att försvara honom mot eventuella attacker från Dödsätare. Rufus Scrimgeour, före detta Auror, visar alltså förtroende genom att utnämna Shacklebolt till premiärministerns vakt. Det kan också vara så att han fick uppgiften för att han inte skulle få reda på vad som egentligen hände på Ministeriet, information som skulle kunna vara nyttig för Fenixorden. Denna uppgift har han också i Harry Potter och dödsrelikerna. Han medverkar även på Albus Dumbledores begravning i slutet av terminen. Han duellerar även mot Voldemort tillsammans med Professor Minerva McGonagall och Horace Snigelhorn. Efter andra krigets slut blir han den nya trolldomsministern.

Nymphadora Tonks[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Nymphadora Tonks

Nymphadora Tonks kommer från släkten Black. Hon blev nästan kuggad när hon ansökte om att bli Auror på grund av sin klumpighet. Hennes mor var Andromeda Black som var gift med mugglarfödda Ted Tonks. Därför är inte Nymphadora en del av Blacks renblodighetsmani. Nymphadora är också medlem i Fenixorden. Gifter sig med Remus Lupin och får en son tillsammans med honom, blir mördad av sin moster Bellatrix i slutet av sista boken. Hon är en metamorfagus, hon kan byta utseende.

Dolores Umbridge[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Dolores Umbridge

Det börjar med att Dolores Umbridge blir lärare i "försvar mot svartkonster", efter att Harry har protesterat mot The Daily Prophets falska uttalanden om att Tom Gus Mervolo Dolder inte är på väg tillbaka. Professor Dolores Umbridge ger Harry straffkommendering för att ha yttrat sanningen. Själva straffkommenderingen "innehåller" att Harry ska skriva på ett papper utan bläck. När han väl skriver känner han en brännande smärta på sin handled, anledningen är att det börjar blöda på handleden för att han skriver med sitt eget blod. Efter en tid skapar Harry försvarsgruppen "DA" ("Dumbledores Armé) för att få lära sig försvar mot svartkonst fysiskt istället för psykiskt. Efter att Harry Har haft en intervju med Rita Skeeter som jobbar för The Daily Prophet så blir Umbridge mer och mer "nervös". Efter att också tidningen "Hört och sett" publicerat Harrys intervju så förbjuder Umbridge tidningen "Hört och sett". Efter en tid så får Harry reda på att någon i DA har gått till professor Umbridge och skvallrat om att de genomför en försvarsgrupp. Personen var Chos bästa vän.

Arthur Weasley[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Arthur Weasley

Arthur Weasley är gift med Molly Prewett. Han är far till Bill, Charlie, Percy, Fred, George, Ronald och Ginevra Weasley, samt svärfar till Fleur Delacour, Hermione Granger, Harry Potter, Angelina Johnson och Percys fru Audrey. Han har 12 barnbarn vid namn Victoire, Dominique, Louis (Bills och Fleurs barn), Molly, Lucy (Percys och Audreys barn), Fred och Roxanne (Georges och Angelinas barn), Rose och Hugo (Ronalds och Hermiones barn), James, Albus och Lily (Ginevras och Harrys barn)

Percy Weasley[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Percy Weasley

Williamson[redigera | redigera wikitext]

Williamson
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetTrolldomsministeriet
ElevhemRavenclaw
Information
KönMan
HårfärgOkänt, men hästsvans som frisyr
ÖgonfärgOkänt
BlodSmutsskalle

Williamson är en Auror. Efter slaget vid Mysterieavdelningen, ser han, Dawlish, och Cornelius Fudge att Voldemort är inne i Trolldomsministeriet. Han var troligtvis på samma sida som Fudge, och de trodde att Dumbledore bara orsakade problem för Trolldomsministeriet genom att påstå att Voldemort åter härjade i landet i Harry Potter och Fenixorden. Han har sitt hår i en hästsvans.

Övriga Ministeriearbetare[redigera | redigera wikitext]

 • Basil, arbetar inom transport.
 • Bob, Avdelningen för övervakning av magiska skapelser. Löste ett fall med eldsprutande kycklingar.
 • Dirk Cresswell, Alfernas sambandskontor
 • Croaker, Mysterieavdelningen.
 • Artemisia Lufkin (1754-1825), den första kvinnliga trolldomsministern i England.
 • Cuthbert Mockridge, Akfernas sambandskontor
 • Eric Munch, säkerhetstrollkarl i entrén. Kontrollerar besökares trollstavar.
 • Tiberius Ogden, medlem av Wizengamot.
 • Arnold Peasegood, glömskeförtrollare
 • Perkins, kansliet av magisk lag och ordning.
 • Mnemone Radford, Första gända Oblivatorn.
 • Gawain Robards, Nuvarande chef för Aurorkontoret
 • Wilkie Twycross, tränar Hogwartselever i spöktransferens
 • Gilbert Wimple, medlem i Kommittén för experimentella besvärjelser.
 • Tiberius McLaggen, Farbror till Cormac McLaggen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

För personalen:

 • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln [1]

För en av sektionerna: