Trummagasin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Trummagasin på sovjetisk RPK lätt ksp.
En brittisk korpral med en Thompson kulsprutepistol utrustad med trummagasin.

Trummagasin, även kallad rundmagasin är en typ av magasin för eldvapen. Beteckningen kommer av att magasinet har formen av en trumma. Ammunitionen är i trummagasinet placerad i en spiral kring magasinets mitt.

Fördelen med trummagasin är att de rymmer fler skott än till exempel stavmagasin, men de är också större, tyngre och ofta känsligare och har ett rykte för att inte vara pålitliga.

Trummagasin används därför oftast på kulsprutor och automatkanoner som oftast är stationära och kan hantera eldavbrott lättare än handburna vapen men de har även förekommit på flera tidiga kulsprutepistoler som till exempel: den tyska MP 18, den finska Suomi-KP/-31, den sovjetiska PPSj-41 och den amerikanska Thompson som alla hade flera olika magasin varav flera var trummagasin i olika storlekar. De har till och med använts på automatpistoler som den tyska Luger. Idag finns det även trummagasin till flera olika automatkarbiner som till exempel svenska AK 4 och AK 5[1] men även kända typer som AK-47[2], AK-74[3] och M16[4].

Trummagasin ska inte förväxlas med "trumma" som ibland används för att beteckna cylindermagasinet på en revolver.

Dubbeltrummagasin[redigera | redigera wikitext]

En version av trummagasin som bör nämnas är dubbeltrummagasinet (som av nån anledning oftast bara kallas för trummagasin trots att det bör särskiljas) som består av två stycken trummagasin som sitter ihop och matar vapnet samtidigt. De två patronraderna från de två trummagasinen möts i mitten och formar en enkelrad eller dubbelrad av ammunition som matas in i vapnet.

En frontvy av hur ett dubbeltrummagasin fungerar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Andra magasintyper[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Swedish Military SUPER TOUGH bullet proof Armour great idea for hollywood celebrity security”. https://www.youtube.com/watch?v=hzFGUtBwPgY. Läst 20 augusti 2018. 
  2. ^ ”How the load a 75round Ak47 drum the RIGHT way”. https://www.youtube.com/watch?v=-ioQ499lFoE. Läst 20 augusti 2018. 
  3. ^ ”Bad Element Co. LLC AK-74 76 round drum.(2)”. https://www.youtube.com/watch?v=fLCLwX_vwH4. Läst 20 augusti 2018. 
  4. ^ ”X-15 50-Round Drum Magazine for M16/AR15 - SHOT Show 2012”. https://www.youtube.com/watch?v=Qo6M6iB8-_c. Läst 20 augusti 2018.