Tsatsiki, morsan och polisen

Från Wikipedia
Tsatsiki, morsan och polisen
Genredrama
RegissörElla Lemhagen
ProducentAnne Ingvar
ManusUlf Stark
SkådespelareSamuel Haus
Alexandra Rapaport
Jacob Ericksson
ProduktionsbolagFelicia Film AB
Film i Väst AB
Per Holst Filmproduktion ApS, med flera
Premiär
Speltid94 minuter
LandSverige
Norge
Danmark
Island
Språksvenska
UppföljareTsatsiki – vänner för alltid (2001)
IMDb SFDb Elonet

Tsatsiki, morsan och polisen är en svensk-dansk-norsk-isländsk dramafilm som hade biopremiär i Sverige den 1 oktober 1999[1], i regi av Ella Lemhagen med Samuel Haus och Alexandra Rapaport i huvudrollerna. Filmen är baserad på Moni Nilsson-Brännströms berättelser om pojken Tsatsiki. Den bygger på de två första böckerna om honom: Tsatsiki och Morsan från 1995 och Tsatsiki och Farsan från 1996.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Tsatsiki är en pojke i lågstadieåldern som bor med sin mamma i Stockholm. Mamman sjunger i rockbandet Imaginary Friends (IF) tillsammans med sin stygga pojkvän. Fast det finns även en annan person hon är intresserad av. En äldre klokare polis som det är mera ordning på som tycker om henne med. Samtidigt går Tsatsiki med i denna process och han drömmer om att få åka tillbaka till sin biologiska pappa i Grekland. Än så länge var basisten och polisen Göran som en "låtsaspappa" för honom.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen erövrade de mest prestigefyllda Guldbaggarna, för bästa film, bästa regi, bästa manus och bästa foto. Samuel Haus tilldelades Nyhetsmorgons och Nils Petter Sundgrens pris Guldsolen för sin roll som Tsatsiki. Fotograf vid inspelningen var Anders Bohman.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]