Tsatsiki, morsan och polisen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tsatsiki, morsan och polisen
Genredrama
RegissörElla Lemhagen
ProducentAnne Ingvar
ManusUlf Stark
SkådespelareSamuel Haus
Alexandra Rapaport
Jacob Ericksson
ProduktionsbolagFelicia Film AB
Film i Väst AB
Per Holst Filmproduktion ApS, med flera
Premiär
Speltid94 minuter
LandSverige
Norge
Danmark
Island
Språksvenska
UppföljareTsatsiki – vänner för alltid (2001)
IMDb SFDb

Tsatsiki, morsan och polisen är en svensk-dansk-norsk-isländsk dramafilm som hade biopremiär i Sverige den 1 oktober 1999[1], i regi av Ella Lemhagen med Samuel Haus och Alexandra Rapaport i huvudrollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Tsatsiki är en pojke i lågstadieåldern som bor med sin mamma i Stockholm. Mamman sjunger i rockbandet Imaginary Friends (IF) tillsammans med sin elaka stygga pojkvän. Fast det finns även en annan person hon är intresserad av. En äldre klokare polis som det är mera ordning på som tycker om henne med. Samtidigt går Tsatsiki med i denna process och han drömmer om att få åka tillbaka till sin biologiska pappa i Grekland. Än så länge var basisten och polisen Göran som en "låtsaspappa" för honom.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen erövrade de mest prestigefyllda Guldbaggarna, för bästa film, bästa regi, bästa manus och bästa foto. Samuel Haus tilldelades Nyhetsmorgons och Nils Petter Sundgrens pris Guldsolen för sin roll som Tsatsiki. Fotograf vid inspelningen var Anders Bohman. Som förlaga har man Moni Nilsson-Brännströms fiktiva pojke Tsatsiki. Filmen bygger på de två första böckerna.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tsatsiki, morsan och polisen”. Svensk filmdatabas. 1 oktober 1999. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=40615&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 22 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]