Tshuapa-Lomami-Lualabaområdet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Tshuapa-Lomami-Luabalaområdet)
Karta över Tshuapa-Lomami-Lualabaområdet.

Tshuapa-Lomami-Lualabaområdet är ett regnskogsområde i centrala Kongo-Kinshasa.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Området har tre stora floder: Tshuapa i väster, Lomamifloden i centrum av området och Kongofloden (med det lokala namnet Lualaba) i öster. Det täcker 40.000 km² och är av de största områdena av orörd skog i Kongo-Kinshasa. Området är glesbefolkat.

Fauna[redigera | redigera wikitext]

De mest betydelsefulla populationerna av stora djurarter som bonobo och elefant[förtydliga] finns i den centrala delen av området.

Skogarna i Lomami- och Lualabaflodernas bäcken utgör den östra delen av utbredningsområdet i Kongo-Kinshasa för bonobon. Bonoboer finns framför allt i den södra delen av området.

Skogselefanter finns huvudsakligen i ett enda område på 5.000 km² i Tutuflodens, en biflod till Lomamifloden, bäcken. Utanför finns endast spridda och migrerande elefanter. Det bedöms (2009) att stammen av skogselefanter har en rimlig prognos att överleva i området, efter att ha blivit kraftigt decimerad under mer än ett årtionde av intensiv tjuvjakt i samband med inbördeskrig och hög tillgänglighet av militära handeldvapen.

Okapi förekommer, om än sällsynt, på ömse sidor av Lomamifloden.

Flera arter och underarter av primater finns i området och bara där. Den nya markattearten lesula upptäcktes i regionen 2007, närmast besläktad med Hamlyns markatta.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]