Tsukihime

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tsukihime

月姫
(Tsukihime)

Genre Fantasy, Drama, Thriller, Övernaturligt, Vampyrer
Spel
Utvecklare TYPE-MOON
Distributör TYPE-MOON
Genre Eroge visual novel Dojin
Åldersgräns 18+
Plattform PC-NScripter engine
Datum December 2000
Tsukihime, Lunar Legend
Anime och manga adaptionen.
Anime- och mangaportalen

Tsukihime (月姫 Tsukihime?, boksavligen. Moon Princess) är ett japanskt, eroge, dōjin, visual novel-spel skapat av Type-Moon, som släpptes i december 2000. Tsukihime överfördes 2003 till en anime med titeln Shingetsutan Tsukihime producerad av J.C. Staff och Geneon. En manga med samma namn producerades även och har publicerats som serie sedan 2004 i MediaWorks’ seinen tidskrift Dengeki Daioh, med sju bundna volymer hittills.

Tsukihime’s officiella undertitel är: Blue Blue Glass Moon, Under the Crimson Air. Den är känd på grund av Kinoko Nasu’s unika berättarteknik.[källa behövs] Förutom anime och mangaversionerna, har Tsukihime även gett upphov till ett antal merchandise- och franchiseföretag.

Type-Moon släppte Tsukihime Plus-Disc i januari 2001, ett tillägg till Tsukihime som innehöll tre sidoberättelser tillsammans med annan blandad multimedia. I augusti 2001, producerade och publicerade Type-Moon en uppföljare till Tsukihime; Kagetsu Tohya (歌月十夜?). I april 2003, släppte Type-Moon Tsuki-Bako (月箱? bokstavligen Lunar Box), en tre-disk utgåva innehållande Tsukihime, Plus-Disc (i en expanderad och uppdaterad version) och Kagetsu Tohya, tillsammans med ett remixat soundtrack och annan blandad multimedia.

En inofficiell översättningspatch till Tsukihime, som översatte spelet till engelska, släpptes den 5 november 2006.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Tsukihime handlar om en tonårspojke vid namn Shiki Tohno. I sin barndom var Shiki nära att omkomma efter en olycka. Som en konsekvens av olyckan blev Shiki synsk och se "dödslinjer". Kort efter att han upptäckt sin förmåga, får han i gåva av en mystisk kvinna ett par glasögon. Medan han bär dessa glasögon, kan Shiki inte se linjerna och får därmed åter möjligheten att leva ett normalt liv. Senare upptäcker Shiki att han även kan se platserna där linjerna möts, som benämns ”punkter”, på objekt och människor; dessa fungerar som mer omedelbara och potenta versioner av dödslinjerna. Så småningom uppenbaras det, att Shiki inte enbart är kapabel att döda en människa eller förstöra ett föremål när han skär dess linjer eller sticker dess punkter, utan att han i själva verket tillintetgör offrets existens, vilket därmed resulterar i att föremålet förstörs eller att personen dör.

Spelet börjar under Shiki’s andra år på gymnasiet. Efter att ha tillbringat åtta år borta från Tohnofamiljens hushåll, från vilket han blev bannlyst efter sin olycka, flyttar han tillbaka till sitt egentliga hem efter Tohnofamiljens ledares (vilken var Shikis far) bortgång. Shikis syster, Akiha, tar ansvaret som ny ledare av familjen och beslutar att häva Shikis förvisning och återkalla honom. Med berättelsens fortskridande, upptäcker Shiki gradvis sitt mystiska förflutna och dras in i märkliga omständigheter och äventyr.

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

Tsukihime fungerar som en helt vanlig visual novel. Spelaren presenteras valmöjligheter och då vissa markant påverkar handlingen, håller andra val ingen makt över handlingen alls eller påverkar den på mycket små vis. Förändringar som påverkar Shiki’s uppfattning av rollfigurer och hjältinnor påverkar ofta handlingens riktning drastiskt. Det finns två huvudberättelser: Near-Side Route (som i ”near-moon”) vilken inkluderar Arcueid och Ciel som valbara hjältinnor, och Far-Side Route (som i ”far-moon”) vilken inkluderar Akiha, Hisui och Kohaku som valbara hjältinnor.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Shiki Tohno (遠野 志貴 Tōno Shiki?)
Spelseriens protagonist. Han äger gåvan Mystic Eyes of Death Perception, vilket tillåter honom att se alla tings oundvikliga undergång som ”linjer” och ”punkter” på föremål och personer; genom att kapa linjerna utplånas den del som separeras, medan att genomborra punkten utplånas föremålets existens i sig. Han bär med sig en fickkniv som bär namnet Nanatsu-yoru (vilket spelaren senare får veta även kan uttalas ”Nanaya”) och är mycket skicklig i att använda den. Han har levt med Arima familjen, en av Tohno familjens grenfamiljer, sedan en olycka för åtta år sedan. I början av spelet, flyttar han hem igen till sin syster, Akiha.
Arcueid Brunestud (アルクェイド・ブリュンスタッド Arukueido Buryunsutaddo?)
En vacker blondin med rubinröda ögon, Arcueid (eller bara ”Arc” ibland) är en vampyr prinsessa. Men eftersom hon är en True Ancestor, saknar hon vissa vampiriska kännetecken, såsom behovet att konsumera blod för att kunna överleva samt nattaktivitet. Hon verkar besitta kunskap om mer än vanliga människor, men är väldigt naiv vad gäller moderna idéer, normer och företeelser. Hon mördas av Shiki i det första kapitlet genom att bli kapad i sjutton bitar, men avlider inte (eftersom hon är en vampyr) och bestämmer sig för att rekrytera Shiki för att hjälpa henne besegra Roa (då hon har försvagats). Arcueid skapades från början enbart för att fungera som ett vapen menat att eliminera True Ancestors som fallit för sina vampiriska impulser. Hon blev inte undervisad något, utom det som var absolut nödvändigt för att eliminera hennes mål och när hon återvände till The Millennium Castle utraderades även den kunskapen innan hon försattes i en väntande sömn. Från början hade hon inte de vampiriska impulser som alla Sanna Förfäder hade, men då Roa lurade henne att dricka blod (sitt eget) gömt i en ros väcktes hennes impulser. Efteråt använde Roa makten han fått genom att fått sitt blod drucket av den starkaste av alla True Ancestors, och därigenom bli en Dead Apostle, till att utrota de flesta kvarvarande True Ancestors. Från och med denna händelse blev Arcueid tvungen att använda en stor del av sin kraft för att undertrycka hennes vampiriska impulser. Vid tiden av händelserna som utspelar sig i Tsukihime, kan hon bara använda sig av 30% av sin fulla kraft eftersom hon måste använda de återstående 70% för att undertrycka sina impulser. Hon är en av två Sanna Förfäder som kan använda en så kallad ”Marble Phantasm”, vilken tillåter användaren att återskapa effekten av vad som helst som är naturligt förekommande, (vilket inte inkluderar skapandet av levande väsen) och åkalla The Millennium Castle Brunestud, alla True Ancestors hem.
Ciel (シエル Shieru?)
En senpai (elev i klassen ovanför eller annan överklass, i detta fall det tidigare) till Shiki. Hon är den enda medlemmen i Te Ceremoni Klubben. Hon är egentligen en avrättare åt kyrkan, där hon är en del av ”The Buerial Agency” en grupp av skickliga lönnmördare fruktade till och med inom kyrkan själv. Hon finner Arcueid motbjudande (men slits i två känslomässigt, eftersom hon håller om Shiki). Hennes kropp användes som Roa’s senaste inkarnation och ända tills Roa dör, kan inte hon det. Hennes utstyrsel är inte en uniform, utan resultaten av en av hennes hobbyer.
Akiha Tohno (遠野 秋葉 Tōno Akiha?)
Shiki’s yngre syster och Tohno familjens nuvarande ledare. Hon är väldigt prydlig och anständig och bär en atmosfär av elegans och förnämlighet kring sig. Med berättelsens förlopp, upptäcker betraktaren att hon har besuttit mystiska krafter sedan barnsben. När hennes Tohno-blod vaknar, tar hennes hår en högröd ton och hon kan bokstavligen suga värmen hennes omgivning, vilket skapar en brännande och eldliknande konsumerande effekt på föremål.
Hisui (翡翠 Hisui?)
Den yngre av de två, tvilling tjänsteflickorna, i anställning av Tohno herrgården. Hisui är en barndoms vän till Shiki. Hon bär en västerländsk hembiträdesuniform och betjänar Shiki när han kommer tillbaka till Tohno herrgården. Hon uppträder kallt och känslolöst, men det är i själva verket menat att gömma hennes mjukare natur för hennes systers skull. Hennes namn, Hisui, är det japanska ordet för jade, vilket är en referens till hennes ögonfärg. Hon är en Synchronizer, en person som kan ge någon annan livs-energi genom utbyte av kroppsvätskor.
Kohaku (琥珀 Kohaku?)
Den äldre av de två, tvilling tjänsteflickorna, i anställning av Tohno herrgården, Kohaku, liksom Hisui, är en barndomsvän av Shiki. Hon bär en japansk kimono och ses alltid som en väldigt munter person. Hon är särskilt begåvad i medicinsk kunskap. Hon döljer hennes tragiska förflutna bakom ett glatt ansikte och Hisui’s kalla uppträdande. Hennes namn, Kohaku, är det japanska ordet för bärnsten, vilket är en referens till hennes ögonfärg. Liksom Hisui, är Kohaku en Synchronizer.
Michael Roa Valdamjong (ミハイル・ロア・バルダムヨォン Mihairu Roa Barudamuyōn?)
Förtjänt av smeknamnet ”The Serpent” på grund av sin reinkarnations förmåga. Roa var en av kyrkans präster som sökte odödlighet och vilseledde Arcueid till att dricka blod gömt i en ros, vilket gjorde Roa till en av de mäktigaste Dead Apostles och tillät honom att döda de flesta True Ancestors, fram till dess att han även kunde besegra Altrouge Brunestud; då hon försökte ”lära honom en läxa” då resten av The Dead Apostles såg honom som en uppkomling. Hans ursprungliga kropp besegrades av en koalition mellan Arcueid och The Buerial Agency. Han har redan reinkarnerat 17 gånger och blivit tillintetgjord av Arcueid varje gång, då hon söker återfå sin stulna kraft och kanske utmäta en viss mån av hämnd. Roa har två krav i sitt val av en potentiell värd för sin nästa inkarnation: hans familj måste vara högt socialt stående så att han kan födas in i lyx och värdens kropp måste besitta hög potential. Hans senaste värd var Ciel, vilken han valde i all hast, vilket resulterade i att han föddes in i en bagares familj. Värdens kropp visade sig istället besitta en extremt hög fysisk och magisk potential. Kan betraktas som en vän eller bekantskap av Nrvnqsr. Han visar sig enbart i Near Side of the Moon scenarierna.
Nrvnqsr Chaos (ネロ・カオス Nero Kaosu?)
Uttalat ”Nero Kaos”, denna vampyr är känd som den tionde av tjugo-sju Förfäder av Dead Apostles, den högst rankade av vampyrerna i Tsukihime. Äger 666 bestar som sin kropp, allt från hjortar och vargar till mytologiska varelser såsom enhörningar. Det enda konventionella sättet att döda honom på är att utplåna samtliga 666 bestar samtidigt, annars kommer han att regenerera konstant. Detta är dock praktiskt omöjligt. Roa gav honom en Reality Marble känd som ”The Soil of Genesis” vilken kräver destruktiv kraft tillräckligt kraftfull för att utplåna en hel kontinent för att förstöra. Den fungerar som en sorts bur eller hämnings anordning. Kan betraktas som en vän till Roa. Nrvnqsr Chaos är ett namn som kyrkan tillskrivit honom, då han fortfarande var mänsklig, var hans namn Fabro Rowan.
Aoko Aozaki (蒼崎 青子 Aozaki Aoko?)
En mystisk rödhårig kvinna som alltid bär med sig en resväska. Hon mötte Shiki åtta år innan seriens början, och är ännu idag, den enda personen som Shiki kallar för Sensei. Hon gav Shiki ett par glasögon (stulna från hennes syster Tōko Aozaki), kallade Magangoroshi (Mystic Eye Killer), vilka blockerar hans syn och hämmar hans jag som är hans ögon från att se mortalitets linjerna och tillåter honom att leva ett normalt liv. Nuvarande mästare av en tävling i Stek förtäring i en ospecificerad stek restaurang i Japan. Hennes smeknamn är Blue Gunner.
Arihiko Inui (乾 有彦 Inui Arihiko?)
Shiki’s klasskamrat och bästa vän. Hans föräldrar dog när han var ung och han lever med sin syster, Ichiko. I Kohaku’s scenario syns han inte till efter den första dagen i spelet.
Makihisa Tohno (遠野 槙久 Tōno Makihisa?)
Tohno familjens patriark. Dör precis innan händelserna i Tsukihime. Han våldförde sig grovt på Kohaku när hon var ung.
Satsuki Yumizuka (弓塚 さつき Yumizuka Satsuki?)
Shiki’s klasskamrat, som har haft en hemlig förälskelse i honom sedan mellanstadiet. I Far Side of the Moon ruttens scenarier uppenbaras det att hon har blivit till en vampyr. Shiki tvingas därför till att döda henne. Under utvecklingen (när Satsuki hade ett eget scenario) hade hon kraften att använda en sällsynt, kraftfull form av trolldom; en Reality Marble vid namnet Depletion Garden (枯渇庭園 Kokatsu Teien?), vilken bokstavligen torkar ut mana i omgivningen. I Melty Blood, återkommer denna förmåga som hennes sista utväg i kamp och har adapterats till fighting spelet för att utdela direkt skada.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Visual Novel Fan Translations”. http://www.shii.org/translate/. Läst 27 mars 2008. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]