Tumörmarkör

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tumörmarkörer är ämnen som överproduceras vid cancer, antingen i all cancer eller – vanligare – vid vissa typer av cancer. Man har försökt använda dessa för att diagnostisera sjukdomen, men sambandet mellan markörerna och förekomsten av sjukdom är inte så bra. Det finns två viktiga faktorer hos en tumörmarkör: sensitivitet och specificitet. Om en cancermarkör är 100 % sensitiv innebär det att den kan detektera alla patienter med en viss sorts cancer. Om markören är 100 % specifik detekterar den bara maligna tumörer och inte godartade. Någon sådan tumörmarkör finns inte, och därför används inte tumörmarkör primärt för att diagnosticera cancer. Däremot används de ibland för att välja behandling, då de kan ge en fingervisning om huruvida en viss behandlingen är effektiv mot en viss patients cancer eller inte.

Olika tumörmarkörer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] Hagberg, Hans (28 oktober 2018). ”Tumörmarkörer, blod”. Internetmedicin. https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=7508. Läst 4 januari 2019. 
  2. ^ Hagberg, Hans (22 juni 2022). ”Tumörmarkörer, blod”. https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/onkologi/tumormarkorer-blod/. Läst 17 augusti 2022. 
  3. ^ Tumor Metabolome E Eigenbrodt och S Mazurek