Tungelsta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tungelsta
Del av tätorten Västerhaninge
Tungelsta omgiv.jpg
Land Sverige Sverige
Landskap Södermanland
Län Stockholms län
Kommun Haninge kommun
Distrikt Västerhaninge distrikt
Koordinater 59°06′11″N 18°02′43″Ö / 59.10306°N 18.04528°Ö / 59.10306; 18.04528
Folkmängd 4 257 (2003)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postort Tungelsta
Postnummer 137 5X
Riktnummer 08
Tungelstas läge i Stockholms län
Red pog.svg
Tungelstas läge i Stockholms län

Tungelsta är en del av tätorten Västerhaninge i Haninge kommun, Stockholms län. Det är tidigare fristående ort och omfattar områden som Krigslida, Hammarängen och Lillgården. Tungelsta gränsar i nordväst mot Hanvedens stora skogs- och strövområden, i nordost mot övriga Västerhaninge, i söder och väster mot jordbrukslandskap och olika skogsområden.

Tungelsta har traditioner inom trädgårdsnäring och det finns ett flertal handelsträdgårdar. I stationens närhet finns också en nyanlagd trädgårdspark för allmänheten att besöka. Tungelsta har varit författaren Ivar Lo-Johanssons hembygd och 2001 invigdes en bronsskulptur av honom skapad av konstnären Sam Westerholm. Skulpturen står intill Konsum vid Tungelsta station. Inom Tungelstas centrala del ligger även Tungelsta kyrka.

Samhället[redigera | redigera wikitext]

Flerbostadshus finns i centrala Tungelsta och i Lillgården. De äldsta lägenheterna byggdes på 1950-talet medan området Rosgården tillkom vid 1980-talets mitt. Det finns även tätare grupper med enfamiljshus samt en del villaområden. I Tungelstas utkanter är bebyggelsen gles med äldre villor på stora tomter. Likaså finns områden med enbart fritidshus.

I centrala Tungelsta finns en matvarubutik samt ett flertal restauranger. I det gröna huset på bilden var det en affär och lägenheter redan i 1900-talets början efter att huset flyttades hit från Fors.

Skola, barn- och äldreomsorg och fritid[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera skolor, förskolor och fritidsgården Brandstationen [1] i kommundelen, samt äldreboendet Ros-Anders Gård som ligger intill bostadsområdet Rosgården.

I Tungelsta finns en ridskola [2], elljusspår och ett antal bollplaner vilka flitigt utnyttjas av Tungelsta IF.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Nynäsbanan går genom Tungelsta. Det finns två stationer, Tungelsta och Krigslida som trafikeras av Stockholms pendeltåg. Dagtid går två tåg i timmen i vardera riktningen mellan Bålsta och Nynäshamn. I övrigt går endast ett tåg i timmen. Det finns också bussförbindelser med Västerhaninge och andra kommundelar. Restiden med kollektivtrafik till Stockholm är cirka 40 minuter, med bil cirka 30 minuter.

Vid Tungelsta station stannar följande bussar:

Vid Tungelsta skola stannar även buss 848 (Västerhaninge - Tungelsta - Västerby - Sorunda - Stora Vika - Nynäshamn).

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

De flesta arbetsplatserna finns inom skola och barnomsorg samt den etablerade handeln. Tungelsta är känt för sin trädgårdsnäring och det finns ett flertal handelsträdgårdar. Dessa drivs i regel som familjeföretag.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fritidsgården brandstationen
  2. ^ Tungelsta ridklubb

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]