Tupiza

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tupiza är huvudstad i provinsen Sud Chichas i departementet Potosí i Bolivia. Staden, som har en beräknad folkmängd av 23 061 invånare (2008),[1] ligger 3 160 meter över havet.

Tupiza och dess omgivning karaktäriseras av dramatiska röda bergväggar samt gröna jordbruksmarker i ett i övrigt torrt och bergigt landskap. Quebradasområdet är känsligt för översvämningar vid plötsliga skyfall.

I Tupiza byggdes den första teaterskolan i Bolivia och staden var även vaggan för syndikalistorganisationen vid 1952 års revolution. De största näringarna i staden är gruvindustrin samt vitlöks- och majsproduktion[2].

Staden nås med buss från Villazón i söder och Potosí i norr, liksom en järnväg mellan norr och söder som tidigare betjänade gruvsamhällen. Från Tupiza går det att nå lokala gruvdistrikt liksom Salar de Uyuni. Bussolyckor är relativt vanliga i området på grund av de branta sluttningarna vid de bergsvägar som går mellan städerna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Instituto Nacional de Estadística, Bolivia – Población total proyectada, por año calendario, según ciudades de 10.000 habitantes y más, 2005-2010. (excelfil)[död länk]
  2. ^ Mancommunidad de municipios de Los Chicas en Bolivia - Tupiza Arkiverad 2 juni 2007 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]