Turism i Albanien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Berat, staden med tusen fönster.
Gjirokastër, staden med tusen trappsteg.
Saranda, smekmånadens stad.
Krujë, balkongen över Adriatiska havet.

Turismen utgör en relativt liten del av Albaniens ekonomi. Landet är i sin helhet oexploaterat som turistland och med förhållandevis opåverkade miljöer; investeringsbehovet är dock stort för att tillgodose resenärernas krav då faciliteter ofta är av låg kvalitet. Officiella uppgifter, som presenterades för medierna av den före detta ministern för turism, kultur och sport, Ylli Pango, visade att 2 089 538 turister reste till Albanien från utlandet under det första halvåret 2008, vilket är en 23-procentig ökning jämfört med samma period från föregående år.

Naturturism[redigera | redigera wikitext]

I Albanien finns unika naturfenomen som Komani eller nationalparken Llogara. Den mest populära attraktionen inom Albaniens naturturism är alla stränderna vid kusten mot Adriatiska och Joniska havet samt Albaniens berg. Klimatet gör att det är möjligt att besöka badorter i södra Albanien även efter sommaren.

Sol och bad[redigera | redigera wikitext]

Albanien är ett naturskönt land med vackra kusttrakter och medelhavsklimat. Albaniens kust löper utmed Adriatiska havet och Joniska havet. Adriatiska havet har långa sandstränder samt många sjöstränder medan Joniska havet har klippiga berg med vackra och vita sandstränder.

Kulturturism[redigera | redigera wikitext]

I landet finns permanenta kulturella attraktioner, till exempel museer och kyrkor, trots landets många år av kommunistisk ateism, och tolv parker. Historiska byggnader och monument finns i stort sett över hela landet, och historiska seder finns bevarade. Albaniens kulturarv omfattar traditioner, seder, musik, danser, folkdräkter, sägner och myter med inslag av Greklands och Italiens kulturrikedomar, allt som ger en bra inblick och kunskap om den albanska kulturen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Galleri[redigera | redigera wikitext]