Turkish Airlines Flight 981

Turkish Airlines Flight 981
Illustration av TC-JAV ögonblicket efter felet med den bakre lastdörren.
Olyckssammanfattning
Datum3 mars 1974
TypFel på bakre lastdörren pga konstruktionsfel vilket ledde till explosiv dekompression, förstörelse av styrkablar och förlorad kontroll
PlatsFontaine-Chaalis, Oise, Frankrike
Passagerare333
Besättning13
Skadade0
Omkomna346 (alla)
Överlevande0
FlygplanstypMcDonnell Douglas DC-10-10
FlygplansnamnAnkara
FlygbolagTurkish Airlines
RegistreringTC-JAV
StartYesilköy International Airport
MellanlandningParis-Orly flygplats
DestinationLondon-Heathrow flygplats

Turkish Airlines Flight 981 var en McDonnell Douglas DC-10 som havererade utanför Paris den 3 mars 1974. Alla 346 människor ombord omkom i den största flygolyckan med ett enda flygplan utan överlevare någonsin. Olyckan är också känd som "Flygkatastrofen i Ermenonville", efter skogen nära Senlis, Oise, där flygplanet havererade.

Haveriet skedde på grund av att bakre lastluckan blåst bort, vilket orsakade dekompression med avslitna styrkablar som lämnade piloterna nästan helt utan kontroll.[1] Luckorna hanterades manuellt enligt vissa rutiner för att säkerställa att de var låsta på rätt sätt. Problem med luckor hade tidigare ägt rum. Undersökningen visade att dessa rutiner kunde kringgås, genom att tvinga handtaget att stängas utan att sprintarna var på plats. Det noterades att sprintarna hade filats ned, vilket gjorde det lättare att stänga dörren, men lämnade dem mindre motståndskraftiga mot tryck. Inte heller hade en stödplatta för handtagskoppling installerats, även om detta arbete hade undertecknats som utfört. Slutligen hade säkerhets-låsningen utförts av en marockansk bagagehanterare som inte kunde läsa de relevanta instruktionerna på turkiska och engelska. Efter katastrofen gjordes designen för låsen om och låsningssystemet uppgraderades väsentligt.

Monument i skogen i Ermenonville.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]