Turkisk peppar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Några Turkisk peppar-karameller.
Turkisk peppar hot and sour

Turkisk peppar, även Tyrkisk Peber (danska), Turkinpippuri (finska), är hårda, små och svarta saltlakritskarameller som får sin smak av lakritsextrakt, salmiak och peppararom. Företaget Perelly var danskt och började tillverka Turkisk peppar 1977, men det togs över av finska Fazer år 1996.

Originalvarianten av Turkisk peppar är små, svarta, ihåliga praliner smaksatta med salmiak, lakrits och peppar som är fyllda med ett koncentrerat pulver med samma ingredienser. Det har på senare tid kommit flera nya varianter, däribland vita med vanilj blandat till det ursprungliga receptet. På förpackningarna visas salmiakstyrkan på en skala med flammor. Ju fler flammor, desto starkare smak.

Förutom att äta godiset som det är används det även till att göra en populär drink som baserar sig på krossade Turkisk peppar-karameller och okryddat brännvin (vodka). Den mest kända, färdigblandade, industriellt framställda varianten är Salmiakki Koskenkorva. Fazer har även gjort en glass med samma namn. I Finland finns även flera tuggummin med både Tutti Frutti och Tyrkisk Peber med flera. Sedan 2012 görs i samarbete med Delicato en chokladboll med Turkisk Peppar-smak.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]