Turning Torso

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Turning Torso
Turning Torso
Smeknamn Torson eller TT
Plats Malmö
Högsta höjd 190,4 meter
Höjd till taket 190,4 meter
Våningar ovan jord 54[1]
Antal hissar 5
Byggstart 2001
Färdigställd 2005
Golvyta 27 000 m²
Status Färdig
Arkitekt Santiago Calatrava
Entreprenör NCC

Byggnader i Malmö

Turning Torso (engelska för "vridande torso") är Sveriges och Nordens högsta skyskrapa belägen vid Lilla Varvsgatan i Västra Hamnen, Malmö. Byggnaden är ritad och konstruerad av arkitekten Santiago Calatrava och ägs av HSB. Byggnaden är 190,4 m hög och är i huvudsak ett bostadshus. Huset kallas ibland, lokalt, för "det snurriga tornet". Huset har tack vare sin ansenliga höjd blivit ett naturligt landmärke i Öresundsregionen, och det har som sådant i viss mån ersatt den stora Kockumskranen. Det kan ses ifrån båda sidorna av Sundet och är även fullt synligt från kikarnaKärnan i Helsingborg under en klar dag.

Historik[redigera | redigera wikitext]

I den första detaljplanen som gjordes för Bo01 1999 fanns ett 25-våningshus inritat på platsen för Turning Torso (med HSB som möjlig byggherre). Ledningen för mässbolaget som arrangerade Bo01 hade i detta skede kontakter med Santiago Calatrava för att denne skulle gestalta en tillfällig informationspaviljong inför mässan. Diskussioner började då föras om Calatrava skulle rita detta höghus. En skulptur som Calatrava gjort diskuterades som förebild. Uppgiften på HSB:s hemsida om Turning Torso att det var den tidigare VD:n Johnny Örbäck som först skulle ha kontaktat Calatrava är felaktig [2]. När Calatrava engagerade sig i uppgiften kom tornet att successivt bli högre och högre och detaljplanen fick göras om. Även kostnaderna sköt i höjden, från de 800 miljoner kronor som styrelsen beviljade i budget.

Bygge[redigera | redigera wikitext]

Turning Torso började byggas sommaren 2001 och invigdes den 27 augusti 2005. Byggnadsentreprenör var NCC.

Byggandet dokumenterades av Extreme EngineeringDiscovery Channel som visade byggarbetarnas vardag.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Med sina 190,4 meter är Turning Torso det 3:e högsta bostadshuset i Europa, efter 264-metersskrapan Triumfpalatset i Moskva och 212-metersskrapan Sky Tower i Wrocław.

Turning Torso structure.svg

Konstruktionen bygger på nio kuber med fem våningsplan i varje kub. Mellanvåningarna medräknade blir det totalt 54 våningar. Varje våningsplan är omkring 400 m². Den totala kontorsytan omfattar ca 4 200 m² och är belägen i de två nedersta kuberna. Kub tre till kub nio omfattar totalt 147 lägenheter. De två översta våningarna (53 och 54) är konferensanläggningen Turning Torso Meetings. Varje våningsplan består i princip av en kvadratisk del kring kärnan samt en triangulär del, som delvis bärs upp av ett utvändigt stålbärverk. Hela konstruktionen vrider sig ett kvarts varv på sin väg upp.

Från 2009 tilläts allmänheten att besöka byggnaden och se utsikten. Detta tilläts endast under några sommarveckor och i begränsat antal med förhandsbokning, till priset 195 kr. Byggnaden är byggd för bostäder och man har bedömt besöken som för störande för de boende om det görs i högre utsträckning än så. Grupper kan hyra konferensutrymme och mötesrum högst upp. Det fanns tidigare en turistutställning i en byggnad alldeles intill (numera stängd). Det finns ett parkeringshus på 5 våningar i den byggnaden. Det tar upp betydligt mer markyta än skyskrapan, och har knappt hälften av golvytan mot den. Det finns en underjordisk gång mellan parkering och skyskrapan.

Ägandeform[redigera | redigera wikitext]

Lägenheterna var ursprungligen planerade att bli bostadsrätter med insatser mellan två och nio miljoner kronor beroende på lägenhetsstorlek. En trea skulle kosta fyra till fem miljoner kronor med en månadsavgift på ungefär 4 000 kronor. I juni 2004 beslöt HSB dock att låta lägenheterna bli hyresrätter istället, eftersom intresset för bostadsrätterna visat sig vara svalt.

I oktober 2004 meddelade HSB att det fanns planer på att sälja fastigheten och att det fanns en intressent som var beredd att betala "över en miljard" kronor. Totalkostnaden för att färdigställa bygget beräknades dock uppgå till minst 1,6 miljarder. Någon försäljning blev det inte då. Under sommaren 2008 skrevs det om nya försäljningsplaner, nu för två miljarder kronor, dock utan att lyckas.

Under 2012-2013 försökte HSB återigen sälja fastigheten för cirka 2 miljarder kronor, nu med hjälp av fastighetskonsulten CBRE [3]. Under två år har dock ingen spekulant varit villig att betala 1.7 miljarder eller mer[4].

Senare händelser[redigera | redigera wikitext]

På morgonen den 18 augusti 2006 utförde Felix Baumgartner ett så kallat BASE-hopp från Turning Torso. Han hoppade först fallskärm från en helikopter och landade på byggnaden; tre minuter senare hoppade han från byggnaden och landade på marken nedanför. Där blev han upphämtad av en väntande motorcykel.[5]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Under uppbyggnad
Övrigt

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ HSB: Några fakta om HSB Turning Torso
  2. ^ Sydsvenska Dagbladet 30 april 1999 och 19 juli 2009
  3. ^ http://www.expressen.se/nyheter/1.1246226/turning-torso-till-salu-for-tva-miljarder
  4. ^ http://www.sydsvenskan.se/malmo/ingen-vill-kopa-torson/
  5. ^ ”Turning Torso-hoppare polisanmäls”. Sydsvenskan. http://www.sydsvenskan.se/malmo/article178870/Turning-Torso-hoppare-polisanmals.html. Läst 29 oktober 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Kista Science Tower
'Sveriges högsta skyskrapa
Turning Torso'

2005-
Efterträdare:
Innehar fortfarande posten

Koordinater: 55°36′48″N 12°58′35″Ö / 55.61333°N 12.97639°Ö / 55.61333; 12.97639