Turok (2008)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Turok
År 2008
Utvecklare Propaganda Games
Utgivare Touchstone Pictures
Disney Interactive Studios
Genre First-person shooter[1]
Antal spelare 1-16
Format Xbox 360, PlayStation 3, Microsoft Windows
Spelmotor Unreal Engine 3
Arbetslag
Regissör Mike Jacob
Producent Craig Ostrander
Gene Ransom
Grafikdesign Jay Riddle
Programmering Andrew Fisher
Spelserie
Spelserie Turok
Föregångare Turok: Dinosaur Hunter
Distribution
Australien 7 februari 2008 (Xbox 360, PS3), 19 juni 2008 (Windows)
Europa 8 februari 2008 (Xbox 360, PS3), 13 juni 2008 (Windows)
Japan 10 april 2008 (Xbox 360), 29 maj 2008 (PS3)
Datorspelsportalen

Turok är ett first person shooter-spel utvecklat av Propaganda Games och utgivet av Touchstone Pictures till Playstation 3 och Xbox 360 samt till Microsoft Windows av Capcom. Spelet är en remake av Turok: Dinosaur Hunter. I spelet måste man ta sig igenom djungeln på en planet bebodd av dinosaurier. Spelet släpptes 31 januari 2008 i USA till Playstation 3 och Xbox 360 och släpptes den 8 februari i Europa. Den 22 april släpptes spelet till Windows.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Joseph Turok är mannen som måste fånga Roland Kane, kriminell galning och Turoks gamla mentor. Kane är i full gång med ett hemligt militärt projekt på en genetiskt förändrad planet. Turok och hans män blir nerskjutna av Kanes hantlangare och måste nu kämpa sig igenom horder av köttätande dinosaurier och andra väsen. Trots en enorm vapenarsenal är motståndet för Turok och hans män överväldigande. För att överleva och stå öga mot öga med Kane måste Turok förlita sig på sin kallblodiga träning, som han kämpat hårt för att glömma.

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

I spelets Gameplay händer det mycket som inte är inte andra first person shooter-spel. När man ser ur Turoks synvinkel och blir attackerad av en Velociraptor ser man när Turok ramlar bakåt och ser hans ben. I spelet har Turok hela tiden sin jaktkniv som är tillför att döda dinosaurier och soldater på bara några sekunder, kniven är bästa vapnet att använda mot dinosaurier. Man har också en pilbåge som är en av Turoks främsta vapen. Pilbågen kan man använda att skjuta mot soldater i smyg så att inte alarmet går.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Rollerna i spelet är rätt kända skådespelare, exempel Ron Perlman som spelar Slade är ofta med Turok i spelet.

Dinosaurier och monster[redigera | redigera wikitext]

 • Tyrannosaurus - är den näst största fienden på planeten. En av dem kallas Mama Scarface för att den har ett ärr på högra sidan av ansiktet. Turok ser den fyra gånger i spelet, man slåss mot den två gånger. Första är när Turok och Slade strider mot Kanes mannar i början. Andra är när man hittar Comm unit i mitten av spelet, när Turok hittar Comm unit kommer Mama Scarface och äter upp en av Turoks mannar och Comm unit försvinner med T-rexen. När man hittar Comm unit slåss man mot T-rexen, efter striden hugger Turok av det högra ögat på Mama Scarface. Tredje gången är när man kommer till Wolf Pack-porten och Mama Scarface äter upp några av Kanes mannar och sen sticker. Fjärde gången är när man efter har dödat Kane kommer T-rexen för en sista utmaningen. Turok dödar Mama Scarface genom att hålla sig fast vid huvudet och sätta en granat i ögat, plötsligt exploderar hela huvudet. Efter det slutar spelet.
 • Velociraptor - är varelsen man möter mest, det finns små och stora raptorer men det stora kan se Turok när som helst. Om man har en Shotgun och avfyrar en lysraket följer raptorn efter den (även andra dinosaurier kan göra det), det kan göra att raptorn går fram mot soldaterna.
 • Gorgonops - I spelet kallas dessa varelser för lurkers, de ser nästan ut som krokodiler och de har klor så att de kan klättra i träd. För en raptor krävs det tre för att döda en lurker.
 • Soldier Bug - är stora skorpioner med åtta ben, de är dubbelt så stora som en människa. Soldier Bug finns i banan Down and Out och i slutet av spelet, det går att döda och skrämma dem med eldkastare. De attackerar med syra som finns på deras stora svans.
 • The Beast - är den största fienden i spelet, det är Muränor med tentakler. Den finns bara på banan Down and Out, när man har kommit till mitten av banan kommer man till en stor kammare som är bebodd av en stor sjöorm. Turok dödar den genom att använda gasventiler och grillar ansiktet av monstret.
 • Dilophosaurus - är en 6 meter lång dinosaurie. Den kan lätt äta upp en människa med sin stora käke, den äter upp en människa fortare än en T-rex gör. T-rexen äter upp Turok bara när skärmen blir mycket röd.
 • Giganotosaurus - är något större än T-rexen och den syns bara i början på banan Death Valley. Den är odödlig mot alla vapen. Turok och Slade måste korsa den stora dalen ner till en grotta på andra sidan av den breda klippan. På andra sidan klippan är det också fullt av raptorer.
 • Compsognathus
 • Parasaurolophus
 • Apatosaurus
 • Meganeura
 • Pteranodon

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Turok 2008 Page”. GamePro. Arkiverad från originalet den 11 oktober 2007. https://web.archive.org/web/20071011164231/http://gamepro.com/microsoft/xbox360/28396/info.shtml. Läst 29 april 2008.