Turtle Islands, Filippinerna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Turtle Islands, Filippinerna
Bayan ng Turtle Islands
Kommun
Ph locator tawi-tawi turtle islands.png
Land Filippinerna Filippinerna
Delstat Muslimska Mindanao
Indelning Tawi-Tawi
Folkmängd 3 600
Borgmästare Omarkhan H. Aripin
Tidszon UTC+8
GeoNames 1680579
Karta över Tawi-Tawi med öarnas läge i provinsen

Turtle Islands är en kommun i Filippinerna bestående av en avlägsen ögrupp bestående av sju öar i provinsen Tawi-Tawi.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Läge[redigera | redigera wikitext]

Ögruppen ligger i Suluhavet[1] i landets sydvästra hörn, nära territorialvattengränsen mellan Filippinerna och Malaysia.[2] De sju öarna är från nordväst till sydost:[3][4]

 • Sibaung, som är den västligaste ön bestående av ett litet korallrev 4,5 km väster om norra delen av ön Boaan. Här finns ett fåtal buskar 10 meter upp på revet.
 • Boaan, även känd som Boan, som är den näst största ön och är 75 hektar stor och har en högsta höjd på 59 meter.
 • Lihiman är en korall- och lerö som är cirka 29 hektar stor. Ön är känd för sina explosiva lervulkaner (se nedan).
 • Great Bakkungaan även känd som Great Bakkungan är med sina 51 hektar den tredje största ön. Ön har en högsta höjd på 58 meter.
 • Langaan är en platt korallö, ungefär 7 hektar stor och strandlinje på 458 meter.
 • Taganak är av vulkaniskt ursprung och är den största av Turtle Islands sju öar. Den är cirka 116 hektar stor och har en högsta höjd på 148 meter.
 • Baguan är den östligaste av öarna. Också denna är av vulkaniskt ursprung. Den klockformade ön är 29,1 hektar och når 40 meter i höjd.

Sötvatten finns som grundvatten strax under markytan på de sex sistnämnda öarna.[5]

Lervulkaner[redigera | redigera wikitext]

Lervulkaner i Filippinerna finns bara på Turtle Islands. Närvaron av dessa formationer är väl synliga på tre av öarna - Lihiman, Great Bakkungaan och Boaan. Kullarna på dessa öar är mestadels lervulkaner. På Great Bakkungan, flyter grå lera sakta nerför öppningarna på ett pulserande sätt tillsammans med ett gasbubblande. På ön Boan har lerutflödena upphört sedan ett antal år.

Detta kan jämföras med de två andra öarna, Lihiman, där lerutflödena är mera kraftfulla och blandade med stora stenar vilket skapat en 20 meter bred krater på den högre delen av ön.[2] Sådana lerflöden rapporteras ha följts av lätta jordbävningar och bevis på utflödade material kan hittas högt upp bland de omkringliggande träden på grund av dess explosiva karaktär. Så stora mängder av material har vällt fram från denna vulkan att leran skurit en ränna på den norra sluttningen ända ner till havet. Utflöden under vattnet runt öarna har också observerats av lokalbefolkningen.[6]

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Turtle Islands är en kommun i provinsen Tawi-Tawi och är administrativt indelad i två barangayer: Taganak Poblacion och Likud Bakkao.

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

Enligt 2010 års folkräkning, bor på de fem permanent bosatta öarna 3 772 invånare i 646 hushåll. Med deras landområde på endast 3,08 kvadratkilometer har ön en befolkningstäthet på 1168 personer per km² – betydligt över landets genomsnitt på 276 per km².[källa behövs]

I 2010 års folkräkning noterades också att öarnas befolkning 1 augusti 2007 var 6 194.[7]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Öarna tillsammans med Mapun, kontrollerades tidigare av Storbritannien, som vid denna tid även administrerade Norra Borneo (dagens Sabah i Malaysia), som ett brittiskt protektorat. Efter Nationernas förbund:s traktat med Storbritannien och USA, som kontrollerade Filippinerna, den 2 januari 1930 angående territoriella gränser,[4] överlämnade Storbritannien sju av Turtle Islands (eller Turtle Isles som Storbritannien kallade öarna) och Cagayan de Tawi-Tawi till USA 1930.[8] Öarna kom sedan under Filippinernas styre i och med USA:s erkännande av landets självständighet den 4 juli 1946. De återstående tre Turtle Islands som Storbritannien inte överlämnade, ligger idag i Malaysia. Dessa öar utgör idag Turtle Islands nationalpark.

Sköldpaddsskyddsområde[redigera | redigera wikitext]

Tillsammans med de tre öarna i grannlandet Malaysia och de omkringliggande korallvattnen, är Turtle Islands det enda området där Grön havssköldpadda finns i världen. 1996 gjorde ländernas regeringar öarna till ett sköldpaddsskyddsområde då det var det enda sättet att garantera deras fortsatta existens och skydda deras boplatser.[9][10]

För de fem öarna, har Filippinernas regering beslutat att skapa speciella skyddszoner och inom dessa zoner, ska bara forskning och skyddsaktiviteter tillåtas. I övriga zoner, ska regler antas för att förhindra allt för stor mänsklig påverkan. Att besöka zonerna ska bara vara möjligt med strikt guidning och under övervakning av personal.

För ett framgångsrikt naturvårdsprogram, är lokalbefolkningens stöd mycket viktigt. Fiske, är för de flesta av dem, den viktigaste aktiviteten och inkomstkällan. Att jaga havssköldpaddor och samla sköldpaddsägg till mat har alltid varit möjliga källor för lite extrainkomster. Från slutet av augusti till september, kommer sköldpaddorna i hundratal från omkringliggande vattnen för att lägga och gräva ner sina ägg i sanden. Personal som hör till naturvårdsprojektet lyckades övertyga lokalbefolkningen att minimera sina samlaraktiviteter. Lokalbefolkningen är nu involverad i att hjälpa till med naturvården.[11]

Malaysisk annexation controversy[redigera | redigera wikitext]

1988 skrev Manilapressen att Malaysia annekterat öarna. De tre dagarnas hysteri, understött av kartor som visade annekteringen, dog när det avslöjades att "annekteringen" var resultatet av en felläst amerikansk sjökarta av en filippinsk sjöofficer. Officeraren misstog ett djupvattensfartygs rutt för gränsen för Malaysias nya ekonomiska zon.[12]

Tillgänglighet[redigera | redigera wikitext]

Att ta sig till Turtle Islands är svårt då det inte finns några reguljära båtturer i området.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Turtle Islands, Tawi-Tawi, 12 augusti 2012.
 1. ^ C.Michael Hogan. 2011. Sulu Sea. Encyclopedia of Earth. Eds. P.Saundry & C.J.Cleveland. Washington DC
 2. ^ [a b] ”Philippine Turtle Islands”. http://www.oneocean.org/ambassadors/track_a_turtle/tihpa/pti.html. Läst 1 mars 2008. 
 3. ^ U.S. Coast and Geodetic Survey. "United States Coast Pilot, Philippine Islands, Vol.2", pp.309-310. Washington Government Printing Office, 1921.
 4. ^ [a b] ”Convention regarding the boundary between the Philippine Archipelago and the State of North Borneo”. United Nations Treaty Collection. 2 januari 1930 och 6 juli 1932. Arkiverad från originalet den 28 juli 2011. https://web.archive.org/web/20110728143742/http://untreaty.un.org/unts/60001_120000/17/33/00033631.pdf. 
 5. ^ Geo-physical features of the six Philippine Turtle Islands". Ocean Ambassadors. Retrieved on 2011-02-15.
 6. ^ "Lihiman Island". Ocean Ambassadors Track a Turtle. Retrieved on 2010-10-05.
 7. ^ "Turtle Islands". Interactive Philippines Standard Geographic Code. Retrieved on 2012-04-08.
 8. ^ United States. Dept. of State; Charles Irving Bevans (1968). Treaties and other international agreements of the United States of America, 1776-1949. Dept. of State; for sale by the Supt. of Docs., U.S. Govt. Print. Off. sid. 473–476. https://books.google.com/books?id=yc8WAAAAYAAJ 
 9. ^ Turtle Islands Heritage Protected Area". Ocean Ambassadors Track a Turtle. Retrieved on 2011-02-15.
 10. ^ "Turtle Islands Memorandum of Agreement between Governments of Philippines and Malaysia". Ocean Ambassadors Track a Turtle. Retrieve on 2011-02-15.
 11. ^ ”Turtle Islands in the Philippines”. Arkiverad från originalet den 14 oktober 2016. https://web.archive.org/web/20161014085824/http://www.philippines.hvu.nl/animals10.htm. Läst 1 mars 2008. 
 12. ^ Monmonier, Mark (1996). How to Lie with Maps. Chicago: University of Chicago Press. sid. 44. ISBN 0-226-53421-9