Tusenårsriket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tusenårsriket är ett begrepp baserat på Uppenbarelsebokens kapitel 20, där Kristus och hans heliga regerar under tusen år, medan Satan hålls fången. Kiliasm är lära om det tusenåriga riket.

Olika tolkningar[redigera | redigera wikitext]

Olika kristna tolkningar av när tusenårsriket ska komma.

När tusenårsriket "äger rum" tolkas på olika sätt inom kristendomen.

Premillennialismen säger att tusenårsriket är perioden mellan Kristi återkomst och yttersta domen, d.v.s. att Jesu återkomst äger rum före tusenårsriket, därav pre-millennialism.

En variant av premillennialismen är dispensationalismen som lär att de troende tas till himmelen i det s.k. Uppryckandet (eng. the Rapture), och att därefter följer "vedermödans tid". Efter denna tid kommer Jesus tillbaka till jorden tillsammans med kyrkan, och tusenårsriket börjar. Dispensationalismen kallas också för darbyism efter John Nelson Darby som utvecklade den.

I motsats till premillennialismen hävdar postmillennialismen att Kristi återkomst och yttersta domen är samma händelse och äger således rum samtidigt, och att denna händelse föregås av tusenårsriket. Med andra ord, Jesu återkomst äger rum efter tusenårsriket, därav post-millennialism.

En ytterligare tolkning är amillennialismen som tolkar de tusen åren andligt; att tusenårsriket består i Kristi andliga fridsrike, den kristna eran från Jesu tid fram till Kristi återkomst och den yttersta domen. Denna förståelse är den mest utbredda inom kristenheten.

Begreppet utanför kristen tro[redigera | redigera wikitext]

Även marxism och vissa former av fascism har inspirerats av tanken på tusenårsriket (jfr Hitlers Tredje Rike) och upprättandet av en ideal tillvaro utan synd.

Se även[redigera | redigera wikitext]