Tusen gånger starkare (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tusen gånger starkare
GenreDrama
Komedi
RegissörPeter Schildt
ProducentPeter Possne
Rickard Petrelius
Sara Sjöö
ManusChristina Herrström
SkådespelareJulia Sporre
Judit Weegar
Happy Jankell
Hjalmar Ekström
Jacob Ericksson
Göran Ragnerstam
Katharina Cohen
Sten Elfström
Gerd Hegnell
OriginalmusikAnders Melander
ProduktionsbolagSonet Film AB
Saperi Film AB
Premiär2010
Speltid85 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Tusen gånger starkare är en svensk ungdomsfilm från 2010. Filmen är baserad på Christina Herrströms Augustnominerade bok med samma namn.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Signe är 15 år och går i nian. Hon är helt tyst och drar sig undan på rasterna, men är en högpresterande elev. Hennes klass, som leds av SO- och NO-läraren Olle, är stökig och domineras av killarna som fritt kan avbryta tjejerna och Olle utan att räcka upp handen och spåra in på mindre relevanta ämnen utan tillsägelse från läraren. På bildlektionerna sabbar killarna tjejers målningar utan åtgärd från läraren och går iväg till matsalen utan att ha städat efter sig för att få glass vilket tvingar tjejerna att vara kvar för att städa undan allt. På idrottslektionerna är det bollsporter som gäller, vilket inte gillas av flera av tjejerna som istället sitter och tittar på då killarna spelar hårdhänt, tacklas och inte passar till tjejerna.

En dag kommer en ny elev till klassen: Saga. Hon har aldrig gått i en svensk skola men har åkt runt och gått i skola i Kenya, Barbados, Tunisien, Uruguay och Kuba. Hon inger ett gott intryck hos lärarna och på ett utvecklingssamtal ger Olle henne ett uppdrag: Att neutralisera den könsmässiga ordningen i klassen genom att se till att tjejerna tar mer plats. Saga är ”tusen gånger starkare” än de andra då hon vågar ta plats på samma sätt som killarna och ifrågasätta de invanda lärarmönstren. På ett SO-förhör svarar hon åt killarna vilket inte gillas av Olle och till slut resulterar i ett totalt kaos i klassrummet. På en bildlektion vägrar hon städa efter de andra killarna och går därifrån vilket får läraren att visa ut de kvarvarande tjejerna ur klassrummet och städa undan allting själv. Vid slutet av en idrottslektion övertygar tjejerna läraren att de ska dansa under nästa idrottslektion istället för att ägna sig åt bollsport. Dansen fortsätter efter danslektionen ut på skolgården och in genom skolkorridoren. När det sedan är dags för lunch snor killarna musikspelaren och dansar inför alla i matsalen vilket bedrövar tjejerna tills Tova tar tillbaka spelaren och stänger av musiken.

På den efterföljande SO-lektionen med Olle utfrågas tjejerna om import och export, men tjejerna omdirigerar diskussionsämnet till att tjata om kärlek och internationella orättvisor och avbryter när killarna blir frågade för att uttrycka sin önskan om att själva få bestämma vad lektionerna ska handla om. Olle visar ut de bråkigaste tjejerna, men Saga och de övriga tjejerna följer med dem vilket får Olle att anmäla tjejerna till rektorn som hotar dem med inställd skolbal och klassresa om deras sabotage fortsätter.

På lunchen den efterföljande dagen ropar Ludde flera gånger att han vill knulla med Saga, vilket gör att hon puttar till honom och går hem. Den efterföljande morgonen är det helt tyst i korridoren inför SO-lektionen med Olle. Den här gången är det nu självständigt arbete som gäller istället för aktiv undervisning. När Mimmi besätter sig med killarna om att trassla ur hörlurssladdar säger Saga till dem att vara tysta, men hon får alla emot sig. Saga påminner Olle om sitt uppdrag men Olle befriar henne från uppdraget och menar att situationen bara har blivit mycket värre sedan hon tillkom.

Saga anklagar Olle för att vara hycklare och går hem. Plötsligt reser sig Signe upp och skriker ut sitt medhåll till Sagas ord. Hon springer ut och försöker konfrontera Saga på skolgården, där hon konstaterar att Signe inte är som de andra i klassen innan hon fortsätter hemåt. Någon dag senare stöter de på varandra på stan och Saga berättar då för Signe att hon ska åka tillbaka till Kenya. Saga SMS:ar senare henne sin e-postadress. Filmen avslutas med Signes ord ”Jag ska bli tusen gånger starkare.”

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är till stor del inspelad på Eriksdalsskolan i Stockholm och hade biopremiär den 24 september 2010. Filmen är tillåten från 7 år.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]