Tvättomat

Från Wikipedia
En tvättomat i Paris.
En tvättomat.
En tvättomat i Jyväskylä i Finland.
En tvätt- och torkmaskin i Japan, som ringer upp kunden när tvätten är klar.

Tvättomat (tvättautomat)[1] är en allmän tvättinrättning med självbetjäning[2] där allmänheten kan tvätta smutstvätt.

En tvättomat är ett alternativ till tvättstuga. De brukar ha långa öppettider eller rent av dygnet-runt-öppet. Traditionellt aktiveras maskinerna med hjälp av mynt i myntinkast. Tvättomater är vanligen obemannade, men kan ibland ha anställda som bevakar tvätt och inredning, felanmäler maskiner, växlar pengar och säljer tvättmedel. Det är vanligt att tvättomater är belägna mitt i storstadskvarter. De är bland annat vanligt förekommande i USA.

I USA, Kanada, Australien och Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

I USA, Kanada och Australien kallas tvättomater för laundromats eller washaterias. Den första tvättomaten öppnades av Noah Brannen i Fort Worth i Texas 1933.

I Storbritannien kallas tvättomater för launderettes, alternativt laundrettes, och där öppnades den första 9 maj 1949 i Queensway i London. I Storbritannien finns de flesta tvättomaterna i städerna och förorterna, och blev vanliga under 1950-talet.

I Sverige och Finland[redigera | redigera wikitext]

Kooperativa Förbundet startade en tvättomatkedja under 1950-talet.[3] 1966 skrev Dagens Nyheter att det började bli allt vanligare att äkta män skötte familjens veckotvätt i tvättomat.[2] Med åren ersattes allt fler tvättomater med tvättstugor.[3] Under 1980-talet fanns det fyra tvättomater kvar i Vasastan i Stockholm.[3]

Det finns ett fåtal tvättomater i Sverige, åtminstone i Stockholm.[3][4][5] De är bemannade och där erbjuds huvudsakligen andra servicetjänster. 2008 hade en av tvättomaterna vid Odenplan ungefär två till tre kunder i veckan som tvättade på egen hand.[3]

I Finland finns det bland annat en rikstäckande tvättomatkedja.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]