Tvättomat

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En tvättomat i Paris.
En tvättomat.
En tvättomat i Jyväskylä i Finland.
En tvätt- och torkmaskin i Japan, som ringer upp kunden när tvätten är klar.

Tvättomat (tvättautomat)[1] är en allmän tvättinrättning med självbetjäning[2] där allmänheten kan tvätta smutstvätt.

En tvättomat är ett alternativ till tvättstuga. De brukar ha långa öppettider eller rent av dygnet-runt-öppet. Traditionellt aktiveras maskinerna med hjälp av mynt i myntinkast. Tvättomater är vanligen obemannade, men kan ibland ha anställda som bevakar tvätt och inredning, felanmäler maskiner, växlar pengar och säljer tvättmedel. Det är vanligt att tvättomater är belägna mitt i storstadskvarter. De är bland annat vanligt förekommande i USA.

I USA, Kanada, Australien och Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

I USA, Kanada och Australien kallas tvättomater för laundromats eller washaterias. Den första tvättomaten öppnades av Noah Brannen i Fort Worth i Texas 1933.

I Storbritannien kallas tvättomater för launderettes, alternativt laundrettes, och där öppnades den första 9 maj 1949 i Queensway i London. I Storbritannien finns de flesta tvättomaterna i städerna och förorterna, och blev vanliga under 1950-talet.

I Sverige och Finland[redigera | redigera wikitext]

Kooperativa Förbundet startade en tvättomatkedja under 1950-talet.[3] 1966 skrev Dagens Nyheter att det började bli allt vanligare att äkta män skötte familjens veckotvätt i tvättomat.[2] Med åren ersattes allt fler tvättomater med tvättstugor.[3] Under 1980-talet fanns det fyra tvättomater kvar i Vasastan i Stockholm.[3]

Det finns ett fåtal tvättomater i Sverige, åtminstone i Stockholm.[3][4][5] De är bemannade och där erbjuds huvudsakligen andra servicetjänster. 2008 hade en av tvättomaterna vid Odenplan ungefär två till tre kunder i veckan som tvättade på egen hand.[3]

I Finland finns det bland annat en rikstäckande tvättomatkedja.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SAOL – Svenska Akademiens ordlista: Tvättomat
  2. ^ [a b] Svenska Akademiens ordbok: Tvättomat
  3. ^ [a b c d e] Nord, Kristin (24 november 2008). ”Bara en svensk tvättomat”. Sydsvenska Dagbladet. https://www.sydsvenskan.se/2008-11-24/bara-en-svensk-tvattomat. Läst 6 september 2018. 
  4. ^ ”Mia driver Södermalms enda tvättomat”. www.stockholmdirekt.se. https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/mia-driver-sodermalms-enda-tvattomat/repqkt!7azzB4hUeWZdYlm6Gjo44A/. Läst 6 september 2018. 
  5. ^ Nyheter, SVT (15 december 2017). ”Turister och desperata fyller maskinerna på en av Stockholms sista tvättomater”. SVT Nyheter. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/tvattomaten-for-en-tynande-tillvaro. Läst 6 september 2018. 
  6. ^ ”24 Pesula | Tvättomater” (på samiska). www.24pesula.fi. Arkiverad från originalet den 6 september 2018. https://web.archive.org/web/20180906233657/https://www.24pesula.fi/se/tvattomater. Läst 6 september 2018. 
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]