Tvättomat

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tvättomat i Paris.
Tvättomat i Toronto i Kanada.

Tvättomat (tvättautomat)[1] är en allmän tvättinrättning med självbetjäning[2] där allmänheten kan tvätta smutstvätt.

Tvättomater är ett alternativ till tvättstugor. De brukar ha långa öppettider eller rent av dygnet-runt-öppet. Maskinerna aktiveras ofta med hjälp av mynt i myntinkast. Tvättomater är vanligen obemannade, men kan ibland ha anställda som bevakar tvätt och inredning, felanmäler maskiner, växlar pengar och säljer tvättmedel. Det är inte ovanligt att tvättomater är belägna mitt i storstadskvarter. Tvättomater är bland annat vanligt förekommande i USA.

Globalt[redigera | redigera wikitext]

I USA, Kanada och Australien kallas tvättomater för laundromats eller washaterias. Den första tvättomaten öppnades av Noah Brannen i Fort Worth i Texas 1933.

I Storbritannien kallas tvättomater för launderettes alternativt laundrettes och där öppnades den första 9 maj 1949 i Queensway i London. I Storbritannien finns de flesta tvättomaterna i städerna och förorterna och blev vanliga under 1950-talet.

I Sverige[redigera | redigera wikitext]

Kooperativa Förbundet startade en tvättomatkedja på 1950-talet.[3] 1966 skrev Dagens Nyheter att det började bli allt vanligare att männen tvättade familjens tvätt i tvättomater.[2] Med åren ersattes allt fler tvättomater med tvättstugor.[3] På 1980-talet fanns det fyra tvättomater kvar i Vasastan i Stockholm.[3] Sveriges troligen enda kvarvarande tvättomat finns på Odenplan i Stockholm.[3] Där erbjuds huvudsakligen andra servicetjänster. 2008 hade tvättomaten ungefär två till tre kunder i veckan som tvättade på egen hand.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SAOL – Svenska Akademiens ordlista: Tvättomat
  2. ^ [a b] Svenska Akademiens ordbok: Tvättomat
  3. ^ [a b c d e] Nord, Kristin (24 november 2008). ”Bara en svensk tvättomat”. Sydsvenska Dagbladet. Arkiverad från originalet den 18 april 2011. https://web.archive.org/web/20110418114929/http://www.sydsvenskan.se/inpalivet/article392344/Bara-en-svensk-tvattomat.html. Läst 11 juni 2011. 


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia