Två års ferier

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Två års ferier
Illustration
Illustration
FörfattareJules Verne
OriginaltitelDeux ans de vacances
OriginalspråkFranska
LandFrankrike Frankrike
Genreäventyr
Utgivningsår1888
Utgiven på
svenska
1908

Två års ferier (franska: Deux ans de vacances) är en roman, en robinsonad, från 1888 av den franske författaren Jules Verne. Den utkom på svenska 1908.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är mars 1860, och en grupp skolpojkar i åldern 8-13 år hamnar efter en fruktansvärd storm på en öde ö i Söderhavet, sedan de vistats i en skonare som drivits loss från Auckland i Nya Zeeland. På ön måste de samarbeta för att överleva. De flesta pojkarna är från Storbritannien, men Briant och hans bror Jack kommer från Frankrike, och i gruppen ingår också en ung amerikan och en afrikansk skeppsgosse.

Efter nästan två år på ön dyker ett fartyg med pirater ombord upp. Med hjälp av en man och en kvinna ur den ursprungliga besättningen på fartyget, lyckas pojkarna övermanna piraterna och fly från ön, som de får reda på ligger utanför Chiles kust.

Berättelsen är en så kallad robinsonad, och eftersom pojkarna tar hand om varanrda ses ofta som mer utopisk och "snällare", i kontrast till den mer dystopiska Flugornas herre som skrevs av William Golding.[1]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Romanfiguren Briant anses vara ett porträtt av politikern Aristide Briand som pojke.

Karel Zemans film Luftskeppet från 1967 bygger löst på boken.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ivo Holmqvist (29 juli 2014). ”Ett dussin klassiker lästa med Argusögon” (på svenska). Kulturen. Arkiverad från originalet den 1 december 2017. https://web.archive.org/web/20171201044136/http://www.tidningenkulturen.se/index.php?option=com_content&view=article&id=17938&catid=143&Itemid=511. Läst 24 november 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]