Tvågälade bläckfiskar

Från Wikipedia
Tvågälade bläckfiskar
Stratigrafisk utbredning: devon eller karbon - nutid
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamBlötdjur
Mollusca
KlassBläckfiskar
Cephalopoda
UnderklassTvågälade bläckfiskar
Coleoidea
Vetenskapligt namn
§ Coleoidea
AuktorBather, 1888
Ordningar

AulacoceridaHematitidaPhragmoteuthidaBelemnitida

Hitta fler artiklar om djur med

Tvågälade bläckfiskar (Coleoidea) är en underklass bläckfiskar som kännetecknas av att de i motsats till de fyrgälade bläckfiskarna (Nautiloidea) har en mantelhåla innehållande enbart två gälar. Underklassen innehåller i princip alla de bläckfiskar som har en mjuk kropp. Systergruppen fyrgälade bläckfiskar har vanligen ett yttre skal som skydd.

De tvågälade bläckfiskarna indelas efter antalet armar och hur dessa är organiserade. Den utdöda och mest primitiva typen - belemniterna - antas ha haft tio lika stora armar i fem par, som numreras från buken mot ryggen. Modernare arter har antingen modifierat eller tappat ett armpar. Överordningen Decapodiformes har modifierat det fjärde armparet till ett par långa tentakler som enbart har sugkroppar längst ute på den klubbformade änden. Överordningen Octopodiformes har genomgått förändringar av det andra armparet; detta har kraftigt reducerats och används enbart som känselorgan hos Vampyromorpha medan arterna i åttaarmade bläckfiskar (Octopoda) helt har förlorat detta armpar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Bather, F.A. (1888). "Shell-growth in Cephalopoda (Siphonopoda)". Annals and Magazine of Natural History 6 (1): 298-310.