Tyfonen Haiyan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tyfonen Haiyan över Filippinerna 8 november.
Tyfonens framfart.
För häradet i Kina med samma namn, se Haiyan, Jiaxing.

Tyfonen Haiyan (även kallad Yolanda) är en av de största och allra starkaste tropiska cyklonen som någonsin observerats och som på sin väg i vissa områden över Sydostasien medfört total ödeläggelse av bebyggelse och av infrastruktur. Den registrerades den 2 november 2013 och har på sin väg över land förstört flera städer i Filippinerna i framför allt provinsen Leyte, bland annat Tacloban City. Tyfonen klassas som en femma på den femgradiga Saffir–Simpsons orkanskala.

Officiella siffror från filippinska myndigheter per den 17 november 2013 anger en dödssiffra på drygt 6 100 samt nästan 1 800 som saknade.[1]

Styrka[redigera | redigera wikitext]

Det finns inga officiella uppgifter om de högsta vindhastigheterna än. Men med hjälp av avancerade satellitmätningar beräknas superstormen ha haft vindhastigheter (medelvind 1 minut) på 87 m/s (315 km/h med vindbyar, ända upp till 105 m/s – 380 km/h när den nådde land). Bekräftas mätresultaten är det den högsta vindhastighet (medelvind) som någonsin uppmätts i ett tropiskt oväder när det dragit in över land.

Efterdyningar[redigera | redigera wikitext]

Den tropiska stormen har på sin väg nordväst upp mot Vietnam och Kina avtagit, men flera människor har fått sätta livet till även här, bland annat i sin strävan att hjälpa till för att dessa områden inte skulle drabbas mer än nödvändigt. I Taiwan omkom åtta människor ute till havs. I södra Vietnam rasade ett torn.

Tyfonens väg från Filippinerna. Bild: Haiyans väg mot Vietnam och Kina

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Registrerade uppgifter från filippinsk regering Arkiverad 30 december 2013 hämtat från the Wayback Machine. Läst 2013-12-29.