Tyska korset

Från Wikipedia
Tyska korset
Tyska korset i guld (ovan) och silver (nedan)
Utdelad av: Nazityskland
BehörighetMilitär personal
KonfliktAndra världskriget
StatusInte längre bruklig
Statistik
Totalt utdelade~ 28 000 i guld
~ 2 000 i silver
Otto Ernst Remer med bland annat Tyska korset i guld.

Tyska korset (tyska: Deutsches Kreuz) i guld var ett nazityskt utmärkelsetecken för tapperhet, instiftat 28 september 1941.

Tyska korset i guld[redigera | redigera wikitext]

Tyska korset i guld förlänades för "flera gånger visad utomordentlig tapperhet eller flera gånger visad utomordentlig förtjänst vid truppföring". Det tyska korset infördes då många soldater redan hade dekorerats med Järnkorset i två grader, men ännu inte hade gjort sig förtjänta av Riddarkorset av Järnkorset. För att tilldelas tyska korset i guld krävdes att den belönade redan innehade Järnkorset av första och andra klassen. Tyska korset i guld gavs som belöning för flerfalt bevisad utomordentlig tapperhet eller flerfalt framstående förtjänster i truppföring. Tyska korset i guld utdelades cirka 28 000 gånger.

Tyska korset i silver[redigera | redigera wikitext]

Tyska korset i silver förlänades som belöning för krigsförtjänster, som inte innefattade strid, till den som redan belönats med Krigsförtjänstkorset med svärd av första och andra klassen. Tyska korset i silver utdelades cirka 2 000 gånger.

Tyska korset i guld med diamanter[redigera | redigera wikitext]

År 1942 godkände Adolf Hitler tillverkningen av Tyska korset i guld med diamanter. Tjugo exemplar gjordes av juvelerarfirman Rath i München, men inget av dessa kom att delas ut.[1]

1957 års versioner[redigera | redigera wikitext]

År 1957 ersattes dessa nazianstuckna utmärkelser – precis som var fallet med de järnkors som hade försetts med hakkors – med mer "rumsrena" kors. Vanligtvis ersattes det tyska korset i guld med ett järnkors med trebladiga ekblad. På silvervarianten ersattes hakkorset med Krigsförtjänstkorset.

Bärande[redigera | redigera wikitext]

Under andra världskriget bars inga släpspännen för Tyska korset, utan utmärkelsetecknet bars på högra bröstet, även till fältuniform och i strid. Det fanns därför en tygversion vilken kunde användas av flygare och pansarsoldater. Efter kriget bars Tyska korset vanligen i form av ett svart släpspänne med en miniatyr av den "rumsrena" dekorationen.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

En svensk har tilldelats utmärkelsen i guld, den estlandssvenska Oberscharführern Sven-Erik Olsson som personligen tilldelades utmärkelsen av chefen för 10. SS-Panzer-Division ”Frundsberg”, Brigadeführer Heinz Harmel strax innan krigets slut, 20 april 1945.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]