Tysklands finansministerium

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Reichsluftfahrtministerium sett från Wilhelmstrasse. Reichsluftfahrtministerium är en av de få byggnader från nazisttiden som finns kvar i Berlin idag.

Tysklands finansministerium (tyska: Bundesministerium der Finanzen, BMF) är ett ministerium i Tyskland med ansvar för den federala budgeten och finanspolitiken. Ministeriet leds av finansministern vars formella titel är Bundesminister der Finanzen. Nuvarande finansminister i regeringen Merkel III är Wolfgang Schäuble (CDU), som även var finansminister under den föregående regeringen Merkel II och har innehaft ministerposten sedan oktober 2009.[Uppdatering behövs]

Ministerns närmsta medarbetare är två statssekreterare (Staatssekretäre). Ministeriets huvudkontor ligger i Detlev-Rohwedder-HausWilhelmstrasse i Berlin, även känt som säte för Herman Görings Reichsluftfahrtministerium. Finansministeriet, liksom Justitie- och Försvarsministeriet är omnämnda i tyska konstitutionen som obligatoriska ministerium.

I dagligt tal kallas ministeriet ofta för Bundesfinanzministerium där Bundes- markerar att det är ministeriet på förbundsnivå (nationell) nivå som avses. Det finns finansministerier i samtliga tyska delstater som dock inte benämns Bundes-. Den österrikiska motsvarigheten kallas Bundesministerium für Finanzen (BMF).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Finansministeriet inrättades 1879 under det tyska kejsarriket under namnet Reichsschatzamt och leddes av en staatssekretäre. Under Weimarrepubliken 1919-1933 och tredje riket 1933-1945 benämndes ministeriet Reichsministerium der Finanzen och leddes av en Reichsminister der Finanzen.

Dagens ministerium inrättades 1949 efter att Västtyskland tillerkänts viss självständighet av andra världskrigets segrarmakter. Åren 1971-1972 var finansministeriet sammanslaget med ekonomiministeriet och kallades för Bundesministerium für Wirtschaft und Finanzen. Därefter delades ministeriet åter och Ekonomi- och Teknologiministeriet, Bundesministerium für Wirtschaft und Technologie, leds idag av en annan minister.