Tysklands kommuner

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Förvaltningsnivåer i Tyskland

Kommunen (tyska: Gemeinde, pluralis Gemeinden) är den minsta administrativa indelningen i Tyskland. Det finns i Förbundsrepubliken Tyskland 11 292 kommuner, jämfört med 16 127 år 1991.

Kommunerna utgör vad som med en tysk juridisk term kallas Gebietskörperschaft des öffentlichen Rechts ("offentligrättsliga områdeskorporationer"). Dessa omfattar, förutom kommunerna även kretsarna, förbundsländerna samt Förbundrepubliken självt.

Jämfört med de mycket stora svenska kommunerna är en Gemeinde ofta relativt liten. Ibland består de bara av en liten ort eller stad. Flera Gemeinden bildar tillsammans en Kreis eller Landkreis ("krets", "lantkrets"), som är nästa administrativa enhet. Till denna regel finns flera undantag. Några mindre Gemeinden utan egen förvaltning är sammanslutna i ett kommunalförbund som i sin tur tillhör en Kreis. Dessa kommunalförbund kan ha olika beteckningar i olika förbundsländer. Andra Gemeinden, normalt städer, tillhör ingen Kreis, och kallas då normalt Kreisfreie Stadt.

Olikheter[redigera | redigera wikitext]

Eftersom kommunallagstiftningen i Tyskland ligger på delstatlig nivå finns en mängd olika kommuntyper och beteckningar på kommunala organ, som skiljer sig åt mellan de olika förbundsländerna.

Kommunerna täcker i princip hela territoriet med undantag av så kallade "kommunfria områden", som utgör 1,2 procent av landets yta.

Kommunerna är, trots vissa sammanläggningar (1952 fanns i det dåvarande Västtyskland över 24 000 kommuner), fortfarande relativt små. Därför finns de många kommunalförbund som också har olika benämningar i olika delar av Tyskland. Dessutom finns det sekundärkommuner, kallade kretsar, som fyller vissa kommunala uppgifter.

Stadsstater[redigera | redigera wikitext]

I två av de så kallade stadsstaterna Berlin och Hamburg ligger de kommunala angelägenheterna på deltstatsnivå. Båda är indelade i distrikt (Bezirke), vilka dock inte är egna kommuner. Den tredje stadsstaten Bremen består av två stadskommuner (Stadtgemeinden), Bremen och Bremerhaven.

Kommuner per förbundsland[redigera | redigera wikitext]

De kommuner som betitlas Stadt har inga speciella privilegier utan det är en nominell historisk status. Av dessa är dock 110 kreisfreie, vilket innebär att de påtagit sig uppgifter som normalt åvilar en Landkreis.

Se även[redigera | redigera wikitext]

  • Gemeinde, för andra liknande beteckningar i tyskspråkiga länder.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]