Tyskt öl

Från Wikipedia
Blomsterdekorationer vid det tyska bryggeriet Warsteiners besökscentrum.

Tyskland är ett av världens stora ölländer och har en stor ölkultur med olika bryggerier runt om i landet. Stora delar av tillverkningen av öl går på export. Det finns både rikstäckande och regionala bryggerier och ölsorter, till exempel Kölsch. Det finns ca 5000 ölmärken och 1300 bryggerier i Tyskland. Det mest sålda märket är Oettinger,[1] som dock säljs mycket sparsamt utanför landet. Det vanliga är annars att de tyska bryggerierna exporterar stora delar av sin produktion.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1516 skapade den bayerske hertigen Wilhelm IV Reinheitsgebot för att säkerställa ölets kvalitet. Reinheitsgebot gäller för hela Tyskland sedan 1919. Bestämmelsen medförde att öl endast får innehålla humle, malt, jäst och vatten. Detta höll till 1987, när lagen ändrades. Sedan 1988 tillåts även en del tillsatser. Weihenstephan är förmodligen Tysklands äldsta bryggeri, de har funnits oavbrutet sedan 1040.[2]

Den första oktoberfesten hölls år 1810, och numera anses Oktoberfest vara den största folkfesten i världen. 23 april varje år firas ölets dag i landet.

Många tidigare regionala bryggerier ingår idag i bryggerikoncerner och flera av dem är utländska. Bland de stora bryggerikoncernerna verksamma i Tyskland hör Radeberger Gruppe, Bitburger Gruppe, InBev och Carlsberg.

Ölsorter i Tyskland[redigera | redigera wikitext]

Tyska ölmärken[redigera | redigera wikitext]

Topp tio av Tysklands mest säljande ölmärken[3]
Bryggeri Produktion 2012 i miljoner hektoliter Stad
Oettinger 5,89 Oettingen
Krombacher 5,46 Kreuztal
Bitburger 4,07 Bitburg
Beck's 2,78 Bremen
Warsteiner 2,77 Warstein
Hasseröder 2,75 Wernigerode
Veltins 2,72 Meschede
Paulaner 2,23 München
Radeberger 1,91 Radeberg
Erdinger 1,72 Erding


Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]