United Nation Preventive Deployment Force

Från Wikipedia
(Omdirigerad från UNPREDEP)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
UNPREDEP medaljband

United Nation Preventive Deployment Force (UNPREDEP) var den insats som Förenta nationerna placerade i Makedonien för att förhindra spridning av konflikten i det forna Jugoslavien.

FN-insatsen inleddes under UNPROFOR-mandat, men efter Daytonavtalet skapades UNPREDEP med samma mandat för att säkerställa mandatets uppfyllande.

UNPREDEP avslutades under början av 1999 då Kina lade sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot en fortsatt insats. Anledningen var att Makedonien öppnat diplomatiska förbindelser med Taiwan.[1]

Svenska bidrag[redigera | redigera wikitext]

Den svenska insatsen i Makedonien omfattade till en början stabspersonal och ett skyttekompani inom Nordic Battalion. Insatsen fick benämningen MA. Då MA 03 förflyttades till Nordbatt 2 i Bosnien 1994 inskränkte sig den svenska insatsen i Makedonien till en stabs- och en skyttepluton. Under MA12 utökades det svenska bidraget till ett helt skyttekompani.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”UNPREDEP - Makedonien”. mil.se. Försvarsmakten. 3 november 2008. http://www.mil.se/sv/Internationella-insatser/Utlandsstyrkan/Truppinsatser/UNPREDEP--Makedonien/. Läst 28 januari 2010.