URF

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För Umeå Ryttarförening, se Hippologum.
Naval Ensign of Sweden.svg URF
URF på HMS Belos akterdäck
URF på HMS Belos akterdäck
Allmänt
TypUbåtsräddningsfarkost
ÄgareSvenska flottan
Historik
ByggnadsvarvKockums
Levererad1978
Tekniska data
Längd13,5 meter
Bredd3,8 meter
Djupgående2,8 meter
Deplacement52 ton
Dykdjup460 meter
Besättning3 man
Passagerare35 man

Ubåtsräddningsfarkosten (URF) är en specialubåt tillhörande svenska marinen som används för att rädda besättningen på en sjunken ubåt. URF kan transporteras med flyg, båt och med lastbil. Oftast opererar URF tillsammans med ubåtsräddningfartyget HMS Belos. URF levererades av Kockums 1978.

Sverige har avtal med Frankrike, Norge, Polen, Storbritannien och USA att om det sker en olycka med en ubåt från något av dessa länder ska URF om det så behövs sättas in i räddningsarbetet så fort som möjligt. Det tidigare avtalet med Storbritannien innebar att när URF var på service kunde britterna sätta in sin LR-5 för att undsätta svenska ubåtar. LR-5 ingår numera i Australiens ubåtsräddningssystem. Beredskapen då URF genomgår större materielunderhåll upprätthålls nu av Nato Submarine Rescue System, NSRS. Detta är ett system som drivs av Storbritannien, Norge och Frankrike.

URF genomgår under 2012 en livstidsförlängning och kommer att heta URF MkII när arbetet är klart. Alla delsystem kommer då vara utbytta och ett helt nytt framdrivnings- och styrsystem är framtaget. Farkosten kommer även att byta färg från vit/orange till gul/blå, vilket kommer medföra att farkosten syns tydligare samt att det ger en signaleffekt att det är en ny farkost.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]