USA:s marindepartement

Från Wikipedia
Department of the Navy
DON
Sigillet för Department of the Navy,
sedan 1957.
UnderordnadUSA:s president
USA:s försvarsminister
DepartementUSA:s försvarsdepartement
Organisationstypmilitärdepartement
SätePentagon, Arlington, Virginia
Överordnad USA:s flotta
USA USA:s marinkår
Inrättad1798
ChefUSA:s marinminister
Budget194,1 miljarder USD (2019)[1]
Webbplatswww.secnav.navy.mil

USA:s marindepartement (Department of the Navy, förkortat DON) är sedan 1949 ett av de tre militärdepartementen inom USA:s försvarsdepartement.

Marindepartementet bildades den 30 april 1798 och i det ingår organisatoriskt alla förband och enheter i USA:s flotta (USN) och USA:s marinkår (USMC).

Ledning och organisation[redigera | redigera wikitext]

Marindepartementet leds av marinministern, en civil ämbetsman som utnämns av USA:s president med senatens råd och samtycke. Marinministern är underställd försvarsministern som har både det administrativa och det operativa ansvaret för USA:s väpnade styrkor (bortsett från kustbevakningen som ingår i inrikessäkerhetsdepartementet, men som kan överföras till marinen i krigstid eller när presidenten så beordrar).

Marinministern biträds dels av en annan civilist, understatssekreteraren (engelska: Under Secretary of the Navy), samt yrkesmilitärt av chefen för USA:s flotta samt marinkårskommendanten, som båda även representerar sitt vapenslag i Joint Chiefs of Staff. Ledningen för marindepartementet finns i Pentagon i Arlington, Virginia.

För budgetåret 2019 hade marindepartementet en budget på 194,1 miljarder US Dollar.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, United States Department of the Navy, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]