Ukrainska köket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ukrainska köket har en rik historia med ett stort antal olika maträtter. Även om man har influerats av många andra kök, såsom det tyska, turkiska och polska köket samt dess[förtydliga] slaviska bakgrund, har det även påverkat och påverkats av sina grannländers kök, så exempelvis det ryska köket. Utvandringen till USA och Kanada har bidragit till ett genomslag i Nordamerika. Köket är välkänt för sin stora mängd brödrecept. En fransk författare[vem?] menade att det finns 77 olika ukrainska sätt att baka bröd på. Ukrainare är kända för sin gästfrihet, och deras mat är gjord för att räcka och bli över, och serveras i stora mängder.

Kött (speciellt fläskkött), grönsaker, frukter, svampar, bär och örter spelar en stor roll i köket. Exempel på maträtter är borsjtj, soljanka, munkar, klimpar, korvar och så vidare. Borsjtj tros till och med härstamma från Ukraina. Smaken kommer från ett utbrett användande av kryddor, såsom vitlök, persilja, dill, mynta, senap, peppar och kanel. Till efterrätt serveras ofta bakelser och tårtor.

Ukraina var 2005 med 136 kg per capita/år världens tredje största potatis konsumerade land per capita efter Vitryssland och Kirgizistan.

Vin, horilka/vodka och vanligt vatten är ofta serverat till måltiderna, såväl som drycken kvas

Ukrainska maträtter[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]