Ulf Dageby

Från Wikipedia
Ulf Dageby
Ulf Dageby, 2013
Pseudonym(er)Sillstryparn
Född10 maj 1944 (79 år)
Göteborg, Sverige
BakgrundSverige Sverige
GenrerProgg, rock
RollSångare, låtskrivare, musiker
Relaterade artisterNynningen, Nationalteatern

Ulf Thorbjörn Dageby, född 10 maj 1944 i Göteborg,[1] är en svensk kompositör och musiker. Han var 1969–1982 medlem av Nationalteatern och har deltagit i senare års återföreningskonserter. Han har även släppt ett antal soloalbum. På senare år har han mest varit verksam som filmmusikskapare.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

1969 anslöt Dageby sig till teatergruppen Nationalteatern.[2] Han skrev flera av gruppens låtar, däribland "Barn av vår tid", "Rövarkungens ö", "Livet är en fest", "Hanna från Arlöv", "Vi cyklar runt i världen" och "Men bara om min älskade väntar", en översättning av låten "Tomorrow Is a Long Time" av Bob Dylan. På Alternativfestivalen i Stockholm 1975 framförde han under namnet Sillstryparn ("Sellastrôparn"[3]) låten "Doin' the omoralisk schlagerfestival", vilken blev mycket uppmärksammad.

1982 lämnade han Nationalteatern[2] för att istället påbörja en solokarriär. Han solodebuterade 1983 med albumet En dag på sjön. Året därpå kom Lata rika[4] där låten "El Dorado" blev den mest kända.

1986 släppte Ulf Dageby och Skymningskvartetten Minnen från jorden, som är baserad på Birger Sjöbergs dikter. 1989 kom hans senaste soloskiva Känsliga soldater.[4]

Dagebys solokarriär har varit betydligt mindre politisk inriktad än musiken han gjorde med Nationalteatern. Han har även gjort sig känd för sitt arbete med filmmusik, bland annat i samarbete med filmskaparen Stefan Jarl, med filmer som Ett anständigt liv[5] och Hotet.[6]

1993 påbörjade Ulf Dageby ytterligare en soloskiva som på grund av studier aldrig färdigställdes. Efter ha studerat komposition i fyra år arbetar han främst med filmmusik till bland annat Martin Beck-filmerna.

Dageby medverkade i 2013 års upplaga av TV4:s Så mycket bättre.[1]

Han tilldelades 2023 års Cornelis Vreeswijk-stipendium.[7]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Soloalbum[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Filmmusik (urval)[redigera | redigera wikitext]

Det bör poängteras att kompositionen är ett och samma melodiska tema till samtliga Beck-filmer i den akuella filmsäsongen, det vill säga inte ett separat musikstycke till varje enskild film.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]