Ulla-Britt Söderlund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ulla-Britt Söderlund, född 12 augusti 1943 i Växjö, död 21 juli 1985 i Köpenhamn, var en svensk kostymtecknare som ritade kostymerna till ett tjugotal filmer i Sverige, Danmark och England. År 1976 vann hon en Oscar tillsammans med Milena Canonero för kostymerna till Stanley Kubricks film Barry Lyndon.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

De första filmerna i vilka Söderlund hade huvudansvaret för kostymerna var dansk-svenska samproduktioner. Hon arbetade med regissören Henning Carlsen i filmatiseringen av Hamsuns roman Sult (Svält) 1966 och i filmen Mennesker mødes og sød musik opstår i hjertet (Människor möts och ljuv musik uppstår i hjärtat) 1967.

Därefter samarbetade hon med flera ryktbara regissörer, bland andra Gabriel Axel, Mai Zetterling (Doktor Glas, Flickorna), Jan Troell (Utvandrarna), Hans Alfredson och Stanley Kubrick. 1700-talskostymerna i Kubricks mastodontfilm Barry Lyndon gav henne tillsammans med Milena Canonero en Oscar och en nominering till engelska BAFTA Award 1976.

I slutet av 1970-talet arbetade Ulla-Britt Söderlund på den danska publik- och kritikerrosade TV-serien Matador och 1983 gjorde hon kostymerna till Hans Alfredsons film Den enfaldige mördaren.

Källor[redigera | redigera wikitext]