Ulla Tessin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
La comtesse Tessin (1741) Paris, Musée du Louvre, porträtt av Jean-Marc Nattier.

Ulrika Lovisa Tessin, kallad Ulla Tessin, född Sparre af Sundby 23 maj 1711, död 14 december 1768, var en svensk hovdam (överhovmästarinna), brevskrivare, amatörkonstnär och grevinna.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ulla Tessin var dotter till riksrådet och fältmarskalken greve Erik Sparre af Sundby och Stina Lillie och gift 27 augusti 1727 med greve Carl Gustaf Tessin.

Ulla åtföljde maken på hans beskickningsresor till Wien 1735–36, Köpenhamn och Paris 1739–41 och till Berlin 1744. Hon beskrivs som konstnärlig och socialt skicklig, beundrades för sin karaktär och skapade lätt värdefulla kontaktnät under makens diplomatiska uppdrag utomlands.

Under 1730-talet medverkade paret i de amatörteatertsällskap i Stockholm som spelade en viss roll för att väcka intresse för grundandet av den första svenska teatern. År 1732, till exempel, uppfördes Dom Japhlet d'Arménie av ScarronBollhusteatern av en adlig amatörtrupp ledda av Ulla och hennes man, som själva medverkade som aktörer.

Ulla var Lovisa Ulrikas nära vän och gunstling under dennas tid som kronprinsessa och blev då Lovisa Ulrika blev drottning 1751 utnämnd till överhovmästarinna. Efter att maken avskedades 1754 begärde Ulla avsked och lyckades skilja sig från platsen hos Lovisa Ulrika utan att råka i onåd. Hon kom dock så småningom i onåd även hon och levde sedan med maken på Åkerö.

Brev skrivna av Ulla Tessin till Lovisa Ulrika finns bevarade i Riksarkivet, och brevsamlingar till make och släkt i Ericsbergs, Bergshammars och Börstorps arkiv. Hon var en av mottagarna av solfjädersorden.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Hedvig Elisabet Strömfelt
Sveriges överhovmästarinna
1751 – 1754
Efterträdare:
Ulrica Catharina Stromberg