Ulrica Hydman Vallien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ulrica Hydman Vallien har fått en gata uppkallad över sig invid glasbruket i Åfors.

Ulrica (tidigare Ulla[1]) Margareta Hydman Vallien, född Hydman 24 mars 1938 i Stockholm, död 21 mars 2018 i Eriksmåla,[2][3] var en svensk konstnär som huvudsakligen arbetade med glas och måleri. Hon blev känd för sina slingrande ormar, tulpaner och vargar på glas och målningar.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Tidiga år[redigera | redigera wikitext]

Ulrica Hydman gick på Konstfack 1958–1962 i Stockholm där hon läste keramik och glas. Hennes lärare där var bland annat Stig Lindberg. Vid Konstfack träffade hon även sin blivande make Bertil Vallien som hon gifte sig med i september 1963.

Under sin studietid gjorde hon studieresor till Nederländerna, Belgien och Spanien, och efter avslutad utbildning gjorde paret Vallien 1961–1963 studieresor till Mexiko och USA, där de båda arbetade med keramik. Bertil Vallien erbjöds senare jobb som konstnär och designer på Åfors glasbruk och båda bosatte sig där.

Liv och verk[redigera | redigera wikitext]

Ulrica Hydman Valliens typiska vaser.
Spirits Vase, 1986

I den gemensamma keramikverkstaden i Åfors experimenterade hon med nya former influerade av mexikansk keramik. Hydman Vallien kan betecknas som allkonstnär. Mest känd är hon för sina glas- och akrylmålningar, men hon producerade även keramik, akvareller och textilier. Hon började som keramiker men sina största framgångar som konstnär har hon vunnit som glasformgivare.

Ulrica Hydman Vallien debuterade 1972 som glaskonstnär. I protest mot en konservativ bransch – som ofta ifrågasatte hennes djärva idéer[källa behövs] – bestämde hon sig för att debutera med "Råttskålen". Den var tänkt att passa som exklusiv gåva, men hon dekorerade glasskålen med stora svarta råttor och skålen ratades omedelbart av ledningen och sattes aldrig i produktion.

Hon är en av de 50 konstnärer runt om i världen som har utsmyckat British Airways flygflotta, bland annat flygplansstjärtar, servetter, porslin, biljetter och brevpapper. Tillsammans med Barbro Lindström ställde hon ut på Konsthantverkarna i Stockholm och tillsammans med sin man ställde hon ut ett flertal gånger. Hon har medverkat i ett flertal konsthantverksutställningar i Sverige och utomlands samt som bildkonstnär deltog hon i Nationalmuseums utställning Unga tecknare 1964–1966.

Hydman Vallien finns representerad vid Nationalmuseum[4] i Stockholm, Moderna museet[5], Kalmar konstmuseum[6] och Göteborgs konstmuseum.[7]

Privat[redigera | redigera wikitext]

Hon var dotter till fabrikören Stig Johan Hydman och Margit Billberg-Johansson och gift med konstnären Bertil Vallien. Hon var bosatt i Åfors i Algutsboda socken i Småland.

Hon avled mycket hastigt och oväntat den 21 mars 2018.[8]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1970, CD-ROM (Sveriges Släktforskarförbund 2002): Vallin, Ulla Margareta
  2. ^ Ulrica Hydman Vallien död - DN.SE” (på sv-se). DN.SE. 21 mars 2018. https://www.dn.se/kultur-noje/ulrica-hydman-vallien-dod-1/. Läst 21 mars 2018. 
  3. ^ https://www.expressen.se/kvallsposten/konstnaren-ulrica-hydman-vallien-ar-dod/
  4. ^ Ulrica Hydman Vallien i Nationalmuseumets samlingar
  5. ^ Moderna museet
  6. ^ Kalmar konstmuseum
  7. ^ Göteborgskonstmuseum
  8. ^ https://www.dn.se/kultur-noje/-tva-stora-utstallningar-vantade-da-gick-ulrica-hydman-vallien-bort/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]