Umeå östra station

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Umeå östra station
Umeå Östra.jpg
Umeå östra i september 2010
Stationsinformation
Ort Umeå
Öppnade augusti 2010
Trafikeras av Norrtåg
SJ AB
Ägare Inab
Trafiktyp persontrafik
Kapacitet
Antal spår 2
Förbindelser
Övriga trafikslag busstrafik
Anslutande linjer Vännäs–Holmsund, Botniabanan
Läge
Höjdläge 5 m ö.h.
Koordinater 63°49′3″N 20°17′37″Ö / 63.81750°N 20.29361°Ö / 63.81750; 20.29361
Stationssignatur Uåö

Umeå östra station är en järnvägsstation belägen nedanför Norrlands universitetssjukhus, strax öster om centrala Umeå. Stationen invigdes 28 augusti 2010[1] av kung Carl XVI Gustaf, men började användas redan 7 augustiUmeå centralstation stängdes av för ombyggnad.[2] Sedan ombyggnaden av centralstationen blev klar år 2012 finns det alltså två järnvägsstationer i Umeå. Vägviadukten vid namn Sjukhusbacken samt gång- och cykelbron Svingen går ovanför tågperrongen.

Umeå östra station byggdes i samband med byggandet av Botniabanan till Umeå. Till följd av närheten till Norrlands universitetssjukhus och det intilliggande Umeå universitet kommer det att vara det resecentrum i staden som används mest;[3] cirka 35 000 människor arbetar eller studerar i området dagligen.

Stationsbyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Resecentret ritades av Lennart Sjögren på White arkitekter och entreprenör för uppförandet var NCC. Till största delen är resecentret uppbyggt av glas och limträ. De väldiga balkarna på insidan av byggnaden ger fasaden ett väldigt karaktäristiskt utseende. Ett lokalt smeknamn, Kexchokladen, har redan vuxit fram eftersom mönstret på balkarna påminner om omslaget till Cloetta Kexchoklad. Byggnaden grenslar spår och perronger som ett upp-och-nedvänt U.

På översta våningen finns ett kafé och andra tjänsteinrättningar.[1]

En gångtunnel har byggts under Blå vägen mellan resecentret och universitetsområdet för att ge en snabb och säker förbindelse mellan dem. I tunneln finns konstverket Ramble and Roam av Astrid Sylwan som består av 4 000 kakelplattor och som belönats med Stora Kakelpriset 2011.[4]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] INAB: "Umeå Östra – nytt resecentrum i Umeå" Arkiverad 9 mars 2015 hämtat från the Wayback Machine. Läst 4 januari 2014
  2. ^ Stationsinfo Umeå Centralstation
  3. ^ Botniabanans hemsida
  4. ^ Stora kakelpriset 2011 Läst 4 februari 2014


Umeå östra station

Riktning från Föregående station Linje Nästa station Riktning mot
Örnsköldsvik C
Hörnefors
Norrtåg Linjen slut


Linjen slut
Norrtåg Umeå C
Vindeln, Lycksele
Stockholm C, Göteborg C
Örnsköldsvik C
SJ AB Vindeln
Boden, Luleå