Un ballo in maschera (kadrilj)

Från Wikipedia

Un ballo in maschera, op. 272, är en kadrilj av Johann Strauss den yngre. Den spelades första gången den 8 maj 1862 i Pavlovsk i Ryssland.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Förutom att förse publiken med den sedvanliga lättsamma dansmusiken vid konserter och baler fullföljde även bröderna Strauss den viktiga uppgiften att introducera utdrag ur nya operor som stora delar av publiken annars inte skulle ha haft möjlighet att höra. Bröderna var dessutom kapabla att arrangera melodier från operor till kadriljer, en av tidens mest populäraste dansformer. Så var fallet med Giuseppe Verdis opera Un ballo in maschera (Maskeradbalen). Den hade haft premiär i Rom 1858 men sattes inte upp i Wien förrän nästan åtta år senare 1864. Men i Sankt Petersburg hade den framförts i december 1861. Musiken var alltså redan känd i den ryska huvudstaden när Strauss presenterade sin kadrilj i Pavlovsk den 8 maj 1862. I Wien fick man höra kadriljen först den 21 december 1862 vid en konsert i Volksgarten.

Om kadriljen[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 5 minuter och 58 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Weblänkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 30) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 6 på CD nr 8.