Under the Bridge

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Under the Bridge
Musiksingel av Red Hot Chili Peppers
Utgivning1992
Inspelat1991
GenreRock
Längd4:24
SkivbolagWarner Bros.
ProducentRick Rubin
Red Hot Chili Peppers-kronologi
Give It Away (1992) Under the Bridge (1992) Suck My Kiss (1992)

Under the Bridge är en låt av Red Hot Chili Peppers från deras album Blood Sugar Sex Magik. Låten släpptes som singel 1992 och en musikvideo har spelats in. Det är en av deras mest kända singlar och nådde andraplatsen i Billboard Hot 100 1992.

Skapandet[redigera | redigera wikitext]

Enligt sångaren Anthony Kiedis memoarer "Scar Tissue" kom låten till efter att den då drogfrie sångaren Kiedis kommit till studion och ertappat gitarristen John Frusciante och basisten Michael "Flea" Balzary med att röka marijuana under en repetition. Stämningen blev enligt Anthony väldigt underlig och han ska genast ha känt en känsla av utanförskap. Därför han tog detta som ett tecken på att deras vänskap utanför bandet var avslutad. I bilen hem började han fundera över sitt gamla förhållande med Ione Skye och hur han brukade ta hennes tillgivenhet för givet. Han hämtade också inspiration från sitt förhållande till Los Angeles och framförallt en plats under en motorvägsbro dit han tidigare hade varit stamkund för köp av heroin.

Dikten hittades senare av producenten Rick Rubin som tyckte att den var helt lysande. Resten av bandet gillade den så John och Anthony skrev tillsammans en melodi och låten spelades in som "Under The Bridge" Låten släpptes senare på albumet Blood Sugar Sex Magik som blev en enorm framgång. Den är en av de få som alltid spelas på "RHCP"s konserter och den är ofta precis före slutnumret Give It Away från samma album.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kiedis, Anthony (2002). Scar Tissue. Hyperion. ISBN 1-4013-0101-0 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Under The Bridge på Allmusic