Ungerns parlament

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ungerns parlament
Országgyűlés
Typ
Utformning Enkammarparlament
Kammare 1
Ledning
Talman László Kövér (Fidesz)
sedan 6 augusti 2010
Struktur
Antal platser 199
Parlamentshuset i Budapest
En trappa i parlamentshuset

Ungerns parlament (ungerska: Országgyűlés) innehar den lagstiftande makten i republiken Ungern. Parlamentet består av en kammare (unikameralism) med 199 ledamöter som är valda på en fyraårsperiod. 176 ledamöter är valda genom majoritetsval i enmansvalkretsar, 152 ledamöter genom proportionella val i flermansvalkretsar och 58 ledamöter är invalda på utjämningsmandat. Ungern tillämpar en femprocentspärr, vilket innebär att politiska partier måste uppnå åtminstone denna andel för att erhålla en ledamotplats.

Parlamentet utser såväl president som premiärminister. Parlamentet är uppdelat i 25 utskott.

I parlamentsvalet 2006 blev Ungerns socialistiska parti (MSZP) största parti och kunde bilda regering tillsammans med det liberala partiet Fria demokraternas allians (SZDSZ). Efter parlamentsvalet 2010 erhöll konservativa Fidesz - Ungerska medborgarunionen egen majoritet. MSZP blev andra största parti och högernationalistiska Rörelsen för ett bättre Ungern (Jobbik) tredje största. Liberala SZDSZ blev helt utan platser.

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Ungerns parlamentsbyggnad (Országház) är belägen i Budapest vid Donaus strand. Den är en turistattraktion och ett landmärke i Budapest, likaså största byggnaden i Ungern och näst största parlamentsbyggnaden i Europa. Stilen är nygotisk och arkitekt är Imre Steindl. Byggnaden invigdes 1896 vid Ungerns 1000-årsfirande, var färdigställd 1904 och blev parlamentsbyggnad 1902.

Tunnelbana[redigera | redigera wikitext]

Linje Station
M2 Kossuth Lajos tér

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]