Unisexmode

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The Bicycle Suit, teckning från Punch magazine (1895).

Unisexmode är kläder avsedda att bäras av både män och kvinnor. Modet uppkom under 1960-talet. Rohdi Heintz och Sighsten Herrgård är några av de svenska pionjärerna.

Hårstylister blev inspirerade av modet och än idag finns frisyrer som är unisex.

Diskussionsfrågor kring unisexmode[redigera | redigera wikitext]

Följande är mer eller mindre diskussionsfrågor kring unisexkläder. Det är ett försök att ta upp diskussionen kring Var/Vem/När/Hur och Varför unisexmode är relevant.

Unisexmode är just vad namnet antyder att användas av alla eller vem som helst. Vart skall unisexmode förekomma? Skall det vara lag på att barn fram till att de blivit myndiga skall bära unisexkläder för att undvika stereotypa könsroller? För att undvika mobbning? För att undvika klasskillnader i samhället? Detta medför alltså unisexmode i form av skoluniform. Skall det även införas i andra sammanhang i vuxen ålder för att undvika förutfattade meningar kring kön? i styrelser? i domstolar? På föreläsningar? Kostym har till exempel gått från att vara en typisk manlig outfit till att bäras av kvinnor i formella sammanhang. Frågan är om det är  i syfte att undvika felaktiga antaganden och bedömningar som kommer ifrån stereotypa könsuppfattningar. Men är det eftersträvansvärt? Tar det bort identiteter och mångfald? Fördelar måste ställas mot nackdelar.

För att ett plagg skall kunna förknippas med unisexmode skulle de kunna antas att det inte skall förknippas med ett kön. Ett plagg som klassas som ett unisexplagg kan tolkas som att det inte har några könsnormer förknippade till sig och därmed ej skapar några förväntningar. Hur ett unisexplagg kan utformas kan tolkas på olika sätt men det förknippas allt som oftast  med könsneutrala färger och former. Exemplet med mysoverallen som ett unisexplagg är, precis som T-shirtexemplet, mycket svårt att just hålla kvar i unisex. Mysdräkt har i flera fall lett till att själva plagget blivit antingen “barnsligt” genom vinteroveraller, eller kvinnligt genom byxdressar.

Det svåra ligger i diskussionen om vad som är just manligt och kvinnligt. En helt vanlig vit T-shirt är ju tämligen könsneutral. Men så fort du gör den rosa, är den kvinnlig då? Om du gör den mörkblå, är den manlig då? Om du lägger till glitter på ärmarna, är den kvinnlig? Om du lägger till stora grova fickor, är den manlig? Vad är subjektivt och vad är objektivt? Handlar det om HUR man bär ett plagg eller är det plagget i sig? En oversized “manlig” T-shirt blir kanske kvinnlig av att använda den utan underdel?

Exempel på unisexmode[redigera | redigera wikitext]