United Airlines Flight 232

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
United Airlines Flight 232
UA232precrash.gif
De skadade delarna i planets stjärtparti är markerade i rött
Olyckssammanfattning
Datum 19 juli 1989
Typ Motorfel, kontroll av styrsystem saknad
Plats Sioux City, Iowa, USA
Passagerare 285
Besättning 11
Skadade 172
Omkomna 111
Överlevande 185
Flygplanstyp Douglas DC-10
Flygbolag United Airlines
Registrering N1819U
Start Stapleton International Airport
Destination Philadelphia International Airport

United Airlines Flight 232 var det flygplan som 1989 havereradeflygplatsen i Sioux City, Iowa.

Händelseförlopp[redigera | redigera wikitext]

Den 19 juli 1989 var United Airlines Flight 232, en DC-10:a på väg från Denver till Philadelphia med 285 passagerare och 11 personer i kabinpersonalen. Det lyfte från Stapleton International Airport klockan 14:09 lokal tid. Klockan 15:16 havererade motor nummer två (den i stjärtfenan) på grund av ett tillverkningsfel. Vid haveriet slungades delar av motorn ut igenom motorhöljet och skar av ledningarna till flygplanets samtliga tre hydraulsystem. Detta innebar att planet saknade hydraulkraft till alla roder, vilket i praktiken gjorde det helt manöverodugligt på konventionellt sätt.

En av passagerarna var kapten Dennis E.Fitch, en av United Airlines egna DC-10 instruktörer, som erbjöd sig att hjälpa besättningen. Med hjälp av att individuellt reglera gaspådraget för de två kvarvarande motorerna kunde han styra planet fram till flygplatsen i Sioux City i ett försök att landa. På grund av avsaknaden av precision vid landningen slog planet hårt i marken och kanade på sidan innan det till slut stannade upp och ner. Högra vingen bröts sönder vid islaget och började brinna. Delarna av flygplanet spreds över landningsbanan men större delen av flygkroppen hamnade i en angränsande majsåker. Räddningsinsatsen blev något försenad då samtliga räddningsfordon först åkt ut till fel bana.

Av planets 296 ombordvarande omkom 111 personer. Att 185 överlevde brukar betecknas som "mirakulöst". Av de omkomna var 110 passagerare och 1 besättningsmedlem.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, United Airlines Flight 232, 15 september 2011.