United Party

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jan Smuts, drivande kraft bakom UP:s bildande 1934 och själv partiledare 1939-1950.

United Party, United South African National Party, UP, var ett politiskt parti i Sydafrika som innehade regeringsställning från bildandet 1934 till 1948, då partiet förlorade makten och därefter befann i opposition under apartheidtiden. Partiets hade starkast stöd bland engelsktalande vita, samt färgade, och vann alla regionala val i Natal-provinsen mellan 1948 och 1981.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Partiet bildades under en regeringskris 1934 genom en sammanslagning av premiärminister James Hertzogs National Party (NP) och Jan Smuts oppositionsparti, South African Party (SAP). Partiets officiella namn blev United National South African Party, men kallades i folkmun för United Party. Sammanslagningen föranledde att en grupp radikala nationalister under inrikesminister Daniel Malan lämnade regeringen för att bilda GNP, det senare ökända Nationalistpartiet. En majoritet inom United Party förde 1939 Sydafrika in i andra världskriget, vilket ledde till stort missnöje bland afrikaaner, varav många av tyskt ursprung, och resulterade i att Hertzog och hans anhängare lämnade regeringen för att återansluta sig till GNP, som bytte namn till återförenade NP. Jan Smuts övertog premiärministerämbetet, en post han innehade fram tills valförlusten 1948. Under denna tid försökte partiet förbättra sammanhållningen mellan engelsktalande vita och afrikaanstalande vita. Partiet vann sin sista seger i det allmänna valet 1943, med 107 av 152 mandat.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Partiet förlorade regeringsmakten till det återförenade NP 1948. Efter kriget hade partiets och Smuts popularitet sjunkit och många engelsktalande hade blivit missnöjda med dess politik. Efter att partiet förlorade makten till Malans nationalister byttes partiledaren ut. Smuts efterträdes av JGN Strauss, som i sin tur efterträddes av De Villiers Graaff 1956. De nya ledarna drev in på en tydligt populistisk linje och kom att motsätta sig "överlämnandet" av stora markområden till de svarta hemländerna samt genom att ifrågasätta den officiellt neutrala hållningen i Rhodesiafrågan och kräva uppriktigt stöd till Ian Smiths regim.

UP:s roll under apartheid var högst heterogen. Partiet stod i opposition mot NP:s rasåtskillnadslinje, men var inte för majoritetsstyre. Partiet ansåg det dock möjligt att svarta skulle kunna rösta på vita representanter till parlamentet någon gång i framtiden (en möjlighet som tidigare avskaffats av NP 1960). UP förlorade genom åren stora mängder av röster på grund av valkretsbyten och på att engelskspråkiga vita gick över till antingen Nationalistpartiet eller renodlat liberala partier. Att färgade, som i stor utsträckning var lojala UP-väljare, togs bort från de allmänna röstlängderna under 1950-talet bidrog också till att försvaga partiet; med undantag för valet 1970 så minskade partiets antal mandat i parlamentet i varje val efter 1948.

En grupp ledamöter, inklusive judinnan Helen Suzman ledde 1959 en utbrytning som resulterade i bildandet av Progressive Party (PP), ett renodlat antiapartheidparti. Övriga utbrytare förlorade sina mandat till UP eller NP och även om röstsplittringen kom att tära på UP:s väljarstöd kunde partiet genom majoritetsvalen behålla en förhärskande ställning inom oppositionen in på 1970-talet.

Nedgång[redigera | redigera wikitext]

Motsättningar inom partiet mellan liberala och konservativa blev med åren allt tydligare. De liberala ville ha ett tydligare motstånd mot apartheid. 1975 hoppade Harry Swartz, ledare för partiets liberala falang, av tillsammans med ett stort antal andra medlemmar och bildade Reformpartiet som senare gick samman med Suzmans parti, samt ytterligare ett utbrytarparti från UP, för att bilda Progressiva Federala Partiet. Detta blev början till slutet för UP och en omdaning av oppositionspolitiken i Sydafrika. UP, som omorganiserades till New Republic Party (NRP), befann sig nu i ett snabbt stadium av sönderfall och behöll bara 10 av 41 mandat i valet 1977 och miste därmed sin ställning som största oppositionsparti till Progressive Federal Party, det tidigare PP.

Under sina sista år försökte NRP etablera en medelväg mellan NP och PFP, och med den strategin vann partiet åtta mandat i valet 1981. Den reformlinje som det styrande NP drev in på under 1980-talet försvårade dock detta arbete och partiet behöll bara en plats i parlamentet i valet 1987. NRP upplöstes 1988, men behöll sitt sista mandat fram till 1989 års val.

Se även[redigera | redigera wikitext]