United Party

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jan Smuts, drivande kraft bakom UP:s bildande 1934 och själv partiledare 1939-1950.

United Party, United South African National Party, UP, var ett politiskt parti i Sydafrika som innehade regeringsställning från bildandet 1934 till 1948, då partiet förlorade makten och därefter befann i opposition under apartheidtiden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Partiet bildades under en regeringskris 1934 genom en sammanslagning av premiärminister James Hertzogs National Party (NP) och Jan Smuts oppositionsparti, South African Party (SAP). Partiets officiella namn blev United National South African Party, men kallades i folkmun för United Party. Sammanslagningen föranledde att en grupp radikala nationalister under inrikesminister Daniel Malan lämnade regeringen för att bilda GNP, det senare ökända Nationalistpartiet.

Partiet hade regeringsmakten tills det förlorade den till det återförenade NP 1948, under denna tid försökte partiet förbättra sammanhållningen mellan engelsktalande vita och afrikaanstalande vita. Partiet förde senare Sydafrika in i andra världskriget, detta ledde till stort missnöje bland afrikaaner, varav många av tyskt ursprung. Partiet vann sin sista seger i det allmänna valet 1943, då det fick 107 av 152 mandat.

Efter kriget hade partiets och Smuts popularitet sjunkit och många engelsktalande hade blivit missnöjda med partiets politik. Efter valet 1948, när partiet förlorade makten till Malans nationalister, bytte partiet ledare. De nya ledarna drevs in på en tydligt populistisk linje och kom att motsätta sig "överlämnandet" av stora markområden till de svarta hemländerna samt genom att ifrågasätta den officiellt neutrala hållningen i Rhodesiafrågan och kräva uppriktigt stöd till Ian Smiths regim.

UP:s roll under apartheid var högst heterogen. Partiet stod i opposition mot NP:s rasåtskillnadslinje, men var inte för majoritetsstyre. Partiet ansåg det dock möjligt att svarta skulle kunna rösta på vita representanter till parlamentet någon gång i framtiden (en möjlighet som tidigare avskaffats av NP 1960). UP förlorade stora mängder av röster på grund av valkretsbyten och på att engelskspråkiga vita gick över till antingen Nationalistpartiet eller renodlat liberala partier. En grupp ledamöter, inklusive judinnan Helen Suzman ledde 1959 en utbrytning som resulterade i bildandet av Progressive Party (PP), ett renodlat antiapartheidparti. Övriga utbrytare förlorade sina mandat till UP eller NP och även om röstsplittringen kom att tära på UP:s väljarstöd kunde partiet genom majoritetsvalen behålla en förhärskande ställning inom oppositionen in på 1970-talet.

Nedgång[redigera | redigera wikitext]

Motsättningar inom partiet mellan liberala och konservativa blev med åren allt tydligare. De liberala ville ha ett tydligare motstånd mot apartheid. 1974 hoppade Harry Swartz, ledare för partiets liberala falang, av tillsammans med ett stort antal andra medlemmar och bildade Reformpartiet som senare gick samman med Suzmans parti för att bilda Progressiva Federala Partiet. Detta blev början till slutet för UP och en omdaning av oppositionspolitiken i Sydafrika. UP, som omorganiserades till New Republic Party (NRP), förlorade 31 av 41 mandat i valet 1977 och därmed sin ställning som oppositionsparti till Progressive Federal Party, det tidigare PP. Partiet befann sig nu i ett snabbt stadium av sönderfall och behöll bara åtta platser i valet 1981. Det sista mandatet gick till sist förlorat i 1989 års val, då NRP valde att inte kandidera.

Se även[redigera | redigera wikitext]