Universitetet i Salamanca

Universitets fasad.
Gamla biblioteket.

Universitetet i Salamanca (spanska Universidad de Salamanca), ligger i staden Salamanca, 200 kilometer väster om Madrid. Det är det näst äldsta universitetet i Spanien (det äldsta var universitetet i Palencia, grundat 1208, men det försvann redan i mitten av 1200-talet), och ett av de äldsta i Europa. Det grundades 1218 av kung Alfons IX av León.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Universitetet grundades som en allmän skola för kungariket i León för att möjliggöra för studenter i Léon att studera hemma och inte behöva bege sig till Kastilien.

När Columbus närmade sig kungen och drottningen i Spanien för att få kontrakt på att söka en väg västerut till Indien, tog han upp saken i ett råd av geografer vid Universitet i Salamanca. Århundradet därefter debatterades den moraliska frågan av kolonisationen av Västindien av skolan i Salamanca, tillsammans med frågor om ekonomi, filosofi och teologi. Skolan blev mycket inflytelserik vad beträffar naturrätt, folkrätt, folksuveränitetsprincipen och ekonomisk teori.

Vid slutet av den spanska guldåldern (1550-1650), hade den akademiska kvaliteten i alla spanska universitet försämrats. Professorer och studenter deltog sällan i undervisningen och antalet utdelade akademiska titlar minskade samtidigt som deras anseende sjönk.

På samma sätt som universiteten i Oxford och Cambridge hade Salamanca ett antal större undervisningsinstitutioner (Colegios Mayores). De hade grundats som välgörenhetsinstitutioner för att skapa möjligheter för fattiga studenter att studera vid universitet. På 1700-talet hade de blivit slutna institutioner som kontrollerades av grundarnas familjer, vilka också tillsammans hade ett bestämmande inflytande på universiteten. I dag har några förvandlats till fakultetsbyggnader medan andra kan bevaras i form av studentbostäder.

Under 1800-talet upplöste spanska regeringen universitets fakulteter för kanonisk rätt och teologi. De återskapades sedan på 1940-talet som en del av Universidad Pontificia de Salamanca, som är ett privat katolskt universitet.

Universitetet i Salamanca återfick prestigen under 1900-talet, särskilt efter Francos död. I dag anses det vara ett av Europas främsta forskningsuniversitet.

Bland kända studenter och akademiska lärare vid skolan hittar man:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]