Universitetssjukhuset i Linköping

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Södra entrén, med bland annat en stor handikapparkering. Här finns även en landningsplats för helikopter
I bakgrunden ser man huvudblocket.
Akutintaget vid norra entrén till US. Även förlossningsintag.
Norra entrén och huvudblocket, Sjukhusets huvudentré.

Universitetssjukhuset i Linköping (US) är ett forskningssjukhus som drivs av Landstinget i Östergötland. Verksamheten är tätt integrerad med den Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet.

På sjukhuset finns alla medicinska specialiteter utom organtransplantation. Särskilt framstående är till exempel brännskadevården, där man tillsammans med Akademiska sjukhuset i Uppsala innehar uppdraget för rikssjukvård.

Sjukhuset har cirka 4 900 anställda och cirka 600 vårdplatser. År 2011 beslutade landstinget om ut- och ombyygnad av sjukhuset för 4 miljarder kronor. Patienterna skall bland annat få egna rum.[1]

Upptagningsområde[redigera | redigera wikitext]

Universitetssjukhusets upptagningsområde när det gäller högspecialicerad vård är landstingen i Östergötland, Kalmar och Jönköpings läns, totalt med cirka en miljon invånare. Man svarar även för närsjukvård för den centrala delen av Östergötland och för delar av specialistsjukvården för hela länet.

Placering[redigera | redigera wikitext]

Sjukhuset är beläget på södersluttningen av Kjettilberget, vars topp pryds av utsiktstornet Belvederen och ingår Trädgårdsföreningen nära stadens centrum. Akutintaget är på sjukhusets norra sida. På denna sida begränsas området av Lasarettsgatan och i öster av Tinnerbäckens ravin. Vid sjukhusets södra sida finns det landningsplats för helikopter och stora parkeringar.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Den medicinska fakulteten vid Linköpings universitet är samlokaliserat med Universitetssjukhuset i Linköping. Där finns grund-, vidare- och efterutbildning för de flesta yrkesgrupper inom sjukvården. En av enheterna är Clinicum, som är ett gemensamt utbildningslabb för simulering och färdighetsträning med problembaserat och interprofessionellt lärande.

Forskning[redigera | redigera wikitext]

Forskningsmässigt samverkar Universitetssjukhuset i Linköping med Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet dels genom olika grupperingar, dels genom gemensamma satsningar. Det nära samarbetet borgar för en god koppling mellan forskning, såväl pre-klinisk som klinisk, och vård av patienter.

Bland uppmärksammad forskning finns till exempel den under år 2009 genomförda studien av professor Fredrik Nyström, där man tittar på om ett dagligt intag av ett till två glas rött vin kan vara bra för hälsan.[2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sjukhuset har sina rötter i Linköpings länslasarett, som grundades 1782, och låg mitt i centrala Linköping. År 1895 flyttades verksamheten till ett nybyggt sjukhus, då strax utanför staden, där US ligger än i dag. Till följd av en nationell regionsjukvårdsutredning blev lasarettet 1960 Regionsjukhuset i Linköping ("RiL" i folkmun). Så hette det till 1992, då det bytte namn till Universitetssjukhuset i Linköping (US).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 11 januari 2010. https://web.archive.org/web/20100111103657/http://www.lio.se/templates/newpage.aspx?id=46501. Läst 28 maj 2010. 
  2. ^ Tidningen Forskning och utveckling http://www.lio.se/upload/Dokroot/Fou/Tidning/FoU_2009.pdf[död länk]