Uno Röndahl

Från Wikipedia

Per Uno Agathon Röndahl, född 19 september 1924 i Näsum i Villands härad, död 10 oktober 2010 i Näsum,[1] var en svensk polis och författare.

Röndahls författarskap kretsade kring den skånska historien och då främst 1600-talens krigshändelser i gränsområdena mellan dåtida danska Skåne/Blekinge och det svenska Småland.

Röndahls karriär började i den svenska marinen och han blev sedan polis i Stockholm. Redan under barndomen hade hans intresse väckts för Skånelands historia. Under sin tid i Stockholm fick han rika tillfällen att besöka museer, bibliotek och arkiv. Detta intresse följde honom när han senare tillträdde som i Kristianstad. Med forskningsmetoder som liknade den av en kriminaldetektivs enträgna nyfikenhet kompletterade han under många år sina excerpter av gamla dokument genom arkivstudier i Lund, Kristianstad och också på Rigsarkivet i Köpenhamn.

Resultaten gav en ofta mycket brutal bild av krigshändelserna i de dåtida gränstrakterna mellan Sverige och Danmark. På ett närmast chockerande sätt lyftes fram de svåra livsvillkoren för den dåtida civilbefolkningen. I ett antal böcker kunde denna kunskap spridas vilka gav en mer nyanserad bild på individplan av regionens historia än tidigare.

1981 publicerade han boken Skåneland utan förskoning[2] (ny upplaga 1993). Denna bok blev en hård kritik mot den etablerade beskrivningen av de svenska krigen i de gamla danska provinserna Skåne, Halland och Blekinge under andra hälften av 1600-talet. Uno Röndahl hävdade att det som i svenska historieböcker oftast kallats för ”en fredlig övergång från Danmark till Sverige” inte var så fredlig som man ofta hävdat. Till en början mottogs de med viss skepsis i en del akademiska kretsar, men används numera som värdefull referenslitteratur.[3]

Boken ”Skåneland II – På jakt efter historien”, utkom 1986. I denna diskuterar Röndahl konsekvenserna av att undanhålla människor deras historia. Han beskriver i boken många av de historiska personer, även verksamma före 1658, som spelat viktig roll i de gamla danska provinserna Halland, Skåne och Blekinges historia.

Boken ”Skåneland ur det fördolda” kom ut 1996 och handlar om många människoöden bland den enkla civilbefolkningen som ofta glöms bort i historieskrivningarna eller i bästa fall kallas för ”en hop bönder”, ”snapphanar” och liknande.

År 2006 utkom ”Herulerna, det bortglömda folket” som han var medförfattare till.

Röndahl blev, trots sina gedigna efterforskningar i det primära källmaterialet aldrig helt erkänd av det akademiska etablissemanget men på senare tid har hans arbete alltmer börjat användas som referensmaterial i olika historiska sammanhang.[källa behövs]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges dödbok 1901-2013, (Version 6.0) Riksarkivet (2011)
  2. ^ "Skåneland utan förskoning"
  3. ^ hembygdsforskare, Karl-Erik Weggerup, Präst, publicist och skånsk (19 oktober 2011). ”Uno Röndahls forskning ändrade Skånes historia”. Kristianstadsbladet. https://www.kristianstadsbladet.se/familj/uno-rondahls-forskning-andrade-skanes-historia/. Läst 11 mars 2020. 

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]