Upplands runinskrifter 980

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Upplands runinskrifter 980
Runristning (runsten)
Runestones Uppsala 280 2.jpg
Fyndplats
Land Sverige
Landskap Uppland
Län Uppsala
Kommun Uppsala
Socken Uppsala
Plats Prästgården
Koordinater 59°53′58″N 17°37′56″E / 59.89940°N 17.63220°Ö / 59.89940; 17.63220
Nuvarande plats Till vänster om ingången till Gamla Uppsala kyrka
Kulturmärkning
Fast fornlämning
 - FMIS beteckn Uppsala 280:2
Tillkomsttid Vikingatid: V
Signum U 980
Runristare Fot 2 (A)
Stil Urnesstil: Pr4?
Information från FMIS samt Samnordisk runtextdatabas.

Runinskrift U 980 består av några runstensfragment som nu är placerade utanför Gamla Uppsala kyrka i Uppsala socken, Uppland.

Fragmenten[redigera | redigera wikitext]

I 1700-talets början blev bitarna av den sönderslagna runstenen framtagna ur en ugnsmur i prästgårdens bagarstuga. Man vet inte var stenen ursprungligen har stått.[1] Ornamentiken som enligt Peringskiölds teckning går i Urnesstil består av en runorm som följer stenens form och inramar ett fyrfotadjur. Enligt äldre samtida noteringar lyder den från runor translittererade och översatta inskriften enligt nedan:

Inskriften[redigera | redigera wikitext]

Runsvenska: x ailifr x auk sikujiþr x litu x raisa x stain x iftiR + uifast x faþur x sin +

Normalisering: Æilifii ole Sigvidr letu ræisa stœin ceftiR Vifast, faður sinn.

Nusvenska: "Eliv och Sigvid läto resa stenen efter Yifast, sin fader."

Förbindelser med andra stenmonument[redigera | redigera wikitext]

Runsten U 980 i Gamla Uppsala med gravhögar i bakgrunden. Teckning av Johan Peringskiöld.[1]

Namnet Sigviðr förekommer även på en annan runsten i Gamla Uppsala, nämligen U 978. Dessa är olika män: Sigvid på U 978 är son till VidiarfR, Sigvid på U 980 är son till Vifastr. Det är märkligt att båda namnen VidiarfR och Vifastr är bildade på ett liknande sätt: förleden är Vi-, sedan ett adjektiv.

På en närbelägen runsten, U 976 vid Råby i Vaksala socken, nära gränsen till Gamla Uppsala, förekomma likaså ett par likformade namn på de två bröderna AsdiarfR och Asfastr.

Det är troligt att även VidiarfR på U 978 och Vifastr på U 980 varit bröder, eller åtminstone tillhört samma familj. Sigvid som låter resa U 978, och Sigvid som med sin broder Eliv låter resa U 980, kunde sålunda ha varit kusiner.

Det är även möjligt att aiiifr på U 980 och ailifU 981, också den vid Gamla Uppsala prästgård, varit bror och syster. De båda stenarna kunna ha blivit resta samtidigt: U 980 av bröderna Eliv och Sigvid efter deras fader och U 981 av systern Eliv efter hennes man och hennes fader. Märkligt nog är de båda runstenarna ristades av olika runmästare, U 980 av Fot och U 981 är signerad av Åsmund Kåresson. Runstenarna är ungefär samtida. [1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] UPPLANDS RUNINSKRIFTER GRANSKADE OCH TOLKADE / AV ELIAS WESSÉN OCH SVEN B. F. JANSSON / FJÄRDE DELEN / FÖRSTA HÄFTET / UPPSALA STAD, VAKSALA HÄRAD, RASBO HÄRAD, NORUNDA HÄRAD / UPPSALA 1953 ALMQVIST &WIKSELLS BOKTRYCKERI AB http://www.raa.se/runinskrifter/sri_uppland_b09_h01_text_2.pdf